USA forhandler mangemilliardbøde til Facebook

Dataskandalen, der lækkede 87 millioner Facebook-brugeres personlige data, ser ud til at ville udløse den største bøde, som nogen sinde er givet af en amerikansk myndighed.

Lækagen af mange millioner Facebook-brugeres personlige oplysninger ser nu ud til at komme til at koste Facebook en betydelig sum. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Det kommer nu til at koste Facebook en bøde i mangemilliardklassen, at det børsnoterede selskab lækkede millioner af brugeres – også danskeres – private og personlige oplysninger.

De amerikanske myndigheder og Facebook forhandler ifølge det amerikanske dagblad Washington Post lige nu om bødens størrelse, som vil afspejle, at Facebook tjener mange penge, og derfor vil blive den største, som myndighederne nogen sinde har pålagt en teknologivirksomhed.

Alene i oktober-december 2018 omsatte Facebook for 16,9 milliarder dollars og havde et overskud på 6,9 milliarder dollars eller 45,6 milliarder kroner. Det svarer til et overskud hver dag på 496 millioner kroner.

Den hidtil største bøde, som den føderale handelskommission (FTC), der nogen lunde svarer til Erhvervstilsynet herhjemme, har givet for brud på privatlivets fred var, da Google i 2012 blev dømt til at betale 22,5 millioner dollars. Men på andre områder har bødeniveauet været højere. Det israelske medicinalfirma Teva, der siden efteråret 2017 har haft danskeren Kåre Schultz som topchef, skulle i 2015 betale 1,2 milliarder dollars i en konkurrencesag.

Reddet på stregen i Storbritannien

Det er Facebook-skandalen om ulovlig adgang til 87 millioner brugeres personlige oplysninger, heriblandt 41.000 danskeres, der vil udløse bøden på mange milliarder, selv om den kun er den største af en række lækager.

Det britiske analysefirma, Cambridge Analytica, skaffede sig ulovligt adgang til deres data, uden at Facebook greb ind, selv om Facebook kendte til dataindsamlingen, som overtrådte Facebooks egne regler. FTC indledte i marts sidste år undersøgelsen mod Facebook.

FTC vil ikke kommentere Washington Posts oplysninger om bøden, mens Facebook blot vil sige, at »vi arbejder sammen med FTC og vil fortsætte arbejdet med FTC«.

Det britiske datatilsyn gav i oktober 2018 Facebook en bøde på 4,2 millioner kroner, fordi der ikke blev passet godt nok på brugernes data. Det var det højeste beløb, som myndighederne kunne kræve, fordi skandalen fandt sted, før EUs nye og skrappere databeskyttelsesregler trådte i kraft i maj 2018.

Var den sket under de nye regler, kunne Facebook idømmes en bøde på op til fire procent af den globale årsomsætning. Den var i 2018 på 55,5 milliarder dollars.

Facebooks reaktion ventes med spænding

Der vil være stort fokus på, om FTC pålægger Facebook restriktioner ud over selve bøden, og om Facebook kunne finde på at indbringe bøden for en domstol. Dermed, siger flere kilder til avisen, risikerer Facebook at blotlægge endnu flere detaljer, som kan være skadelig for Facebooks i forvejen plettede ry oven på skandalesagerne.

I januar mødtes amerikanske politikere for at drøfte bøder til Facebook for overtrædelse af en juridisk bindende aftale fra 2011 med myndighederne om at beskytte folks private data. Aftalen blev indgået, efter at Facebook gentagne gange havde brudt løfter om brugernes data. Den gælder til 2031 og kræver, at Facebook henter tilladelse hos brugerne, hvis deres data bruges på andre måder, end de har givet tilladelse til i deres personlige Facebook-indstillinger.

Facebook havde ved udgangen af 2018 1,52 milliarder daglige brugere på verdensplan, heraf de 282 millioner i Europa. Det europæiske brugertal faldt gennem de første ni måneder af 2018 med fire millioner men sluttede året med at ligge på samme niveau som ved årets start.

Færre danskere brugte Facebook i 2018. Hvor 81 procent af danskerne i 2017 dagligt var på Facebook, var tallet i 2018 faldet til 73 procent, viser tal fra DRs årlige kortlægning.