Endnu et land skruer bissen på over for Google og Facebook

Ny myndighed skal granske giganterne og vurdere, om opkøb og fusioner kan give monopol på data.

IT-giganterne har fået for stor magt, mener stadig flere myndigheder, som derfor opruster for at kunne holde trit med og granske dem. Arkivfoto: Lionel Bonaventure, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Lionel BONAVENTURE

Japan strammer nu også grebet om IT-giganter som Google og Facebook og vil oprette en ny myndighed, som skal granske, om selskaberne sidder på monopoler, og hvordan de håndterer folks personlige oplysninger.

Den nye myndighed skal ifølge nyhedsbureauet Reuters samtidig fastlægge, hvordan man fremover kontrollerer, om opkøb og fusioner af virksomheder fører til et monopol på både data sendt gennem beskedtjenester eller på persondata i det hele taget – noget, som også de tyske konkurrencemyndigheder og EU-Kommissionen har ønsket at tage fat på.

Den japanske regering ventes at være klar med et udspil til sommer.

Grebet strammes overalt i verden

Overalt i verden strammer myndighederne skruen om navnlig IT-giganterne, som ifølge kritikere har fået lov til at blive dominerende på internetsøgninger, sociale medier og e-handel, uden at nogen har grebet ind undervejs. Giganterne har langsomt udvidet deres forretningsområder og smeltet deres imperium af tjenester sammen. Navnlig det seneste år har myndigheder verden over derfor rustet op, blandt andet som følge af flere meget store lækager af millioner af brugeres personlige oplysninger, og Google, Facebook, Apple, Microsoft og Amazon har måttet holde for. De har fået bøder og påbud, og flere er på vej, efterhånden som det synes at gå op for flere, hvor stor magt de i dag har fået.

EU-Kommissionen har bl.a. givet Facebook og Google bøder for konkurrencemisbrug. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager gav i maj 2017 Facebook en bøde på 825 millioner kroner for at have givet forkerte eller vildledende oplysninger efter overtagelsen af beskedtjenesten WhatsApp, mens Google fik en rekordstor bøde på 32 milliarder kroner i juli 2018 for at misbruge sin magt over Android-mobilsoftwaren. I juni 2017 blev Google idømt en konkurrencebøde på 18 milliarder kroner for at misbruge sin dominerende position med søgemaskinen på shoppingområdet.

Tyskland, Indien og Østrig har aktuelle sager

I sidste uge beordrede de tyske konkurrencemyndigheder Facebook til straks at holde op med at indsamle oplysninger om sine brugere på netsteder og andre kilder og køre dem sammen med Facebooks egne oplysninger, og i denne uge kom det frem, at de indiske konkurrencemyndigheder gennem seks måneder har undersøgt, om Google misbruger sin magt over Android-styresystemet til at holde konkurrenter ude.

De østrigske konkurrencemyndigheder har torsdag indledt en undersøgelse mod Amazon på mistanke om, at internetgiganten har misbrugt sin dominans gennem sine betingelser for, at østrigske butikker kan få adgang til at sælge deres varer gennem Amazons netbutik.

»Der er mistanke om, at Amazon sætter andre sælgere i disfavør på sin markedsplads og dermed forsøger at favorisere sine egne tilbud,« siger de østrigske konkurrencemyndigheder i en melding.