Udenlandsk kapitalfond dropper opkøb af ejendomme på Frederiksberg – boligminister gratulerer beboere

Kapitalfonden Blackstone har droppet sit opkøb af Den Sønderjyske By og Svalegården på Frederiksberg. Boligminister Kaare Dybvad har selv engageret sig i sagen, og han ønsker beboerne tillykke med dagens nyhed.

Beboerne i Den Sønderjyske By på Frederiksberg har gennem de seneste måneder hængt bannere med tekster som »DE HAR INGEN KVALER – LEJERNE BETALER« på deres huse for at gøre opmærksom på deres utilfredshed over den aftale, som Frederiksberg Kommune indgik med 360 North på vegne af Blackstone, der er en udenlandsk kapitalfond. I dag har 360 North oplyst, at aftalen er opløst grundet stridighederne mellem beboere og kommunen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARKIVFOTO: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den udenlandske kapitalfond Blackstone har droppet sit opkøb af godt og vel 400 lejemål i ejendommene i Den Sønderjyske By og Svalegården, der begge ligger på Frederiksberg.

Annulleringen af aftalen sker efter flere måneders massiv modstand fra beboerne i begge områder. Oprindeligt begyndte sagen tilbage i december 2018, hvor 360 North – på vegne af Blackstone, der er verdens største ejendomsforvalter – indgik en gigantisk handel med Frederiksberg Boligfond om at købe de to ejendomsområder, Den Sønderjyske By og Svalegården.

360 North havde også indgået en aftale om, at Frederiksberg Kommune kunne allokere tomme lejligheder i ejendommene til nedsat leje, ligesom 360 North planlagde etablering af yderligere boligenheder til udlejning på ledige områder.

Blackstone har gennem de sidste par år købt og renoveret en lang række beboelsesejendomme ud over Den Sønderjyske By og Svalegården i hovedstaden til en samlet værdi af flere milliarder danske kroner.

Boligminister Kaare Dybvad

»Jeg synes, det er en fantastisk god nyhed!«


90 år gammelt skøde satte en kæp i hjulet

Efter aftalen om opkøbet var faldet på plads, opstod der i foråret 2019 en retlig twist mellem Frederiksberg Boligfond og en gruppe lejere, som tager udgangspunkt i et 90 år gammelt skøde.

Ifølge skødet har beboerne nemlig forkøbsret i tilfælde af et salg, og i første omgang krævede beboerne spørgsmålet tinglyst, hvilket Københavns Byret tog til følge, og som man stadig venter afgørelsen af.

Dengang fortalte Søren Berg, beboerformand i Den Sønderjyske By på Frederiksberg, at kendelsen fra Københavns Byret svarede til, at »man havde stukket en kæp i hjulet«. Beboerformanden sagde også, at man nu havde fået »ro i maven«. Det må forventes, at den ro i dag er afløst af hvirvlende sommerfugle set i lyset af dagens begivenheder.

Tilbage i september besøgte boligminister Kaare Dybvad Den Sønderjyske By og Svalegården, der begge ligger på Frederiksberg. Her taler boligministeren med beboerformanden for Den Sønderjyske By, Søren Berg, om konsekvenserne af den aftale som Frederiksberg Boligfond i 2018 indgik med 360 North, der handlede på vegne af den udenlandske kapitalfond Blackstone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Usikkerhed ophæver købsaftale

Det er i lyset af usikkerheden om, hvornår denne twist – som hverken 360 North eller Blackstone er part i – finder sin afgørelse, at man fra Blackstones side af har valgt ophæve købsaftalen.

Det oplyser 360 North fredag i en pressemeddelelse.

»Selv om en handel ville have muliggjort etablering af yderligere boligenheder, ønsker vi ikke fortsat at være økonomisk forpligtet på en ejendomshandel med de usikkerheder, der følger af tvisten mellem Frederiksberg Boligfond og lejerne. Vi er ikke part i den tvist, men vi respekterer naturligvis, at Frederiksberg Boligfond og lejerne søger at løse deres indbyrdes uoverensstemmelser,« siger Lars Pærregaard, CEO i 360 North.

Boligministeren ønsker tillykke

Boligminister Kaare Dybvad besøgte Den Sønderjyske By og Svalegården tilbage i midten af september, og fredag gav han da også udtryk for, at det er en sag, som han har engageret sig personligt i. Det gjorde nemlig »stort indtryk på ministeren« at møde beboerne og mærke den »utryghed«, som de følte ved den usikre fremtid, hvor de ved en overtagelse af Blackstone måske ville være nødt til at flytte.

Boligministeren understregede, at man ikke kan være andet end glad på beboernes vegne, og så synes ministeren, at det var ekstra godt, fordi nyheden kom på den dag, hvor han kan fejre sine første 100 dage i spidsen for Boligministeriet.

»Jeg synes, det er en fantastisk god nyhed! Det er det, som beboerne har ønsket i meget lang tid. Det er fantastisk, at de nu har undgået at blive overtaget af en udenlandsk kapitalfond, og jeg ønsker dem tillykke med, at deres kamp mod Blackstone er lykkedes,« siger boligminister Kaare Dybvad.

Viceborgmester: Det er en milepæl

Nyheden vækker dog ikke kun glæde hos boligministeren, men også hos hans partifælle Michael Vindfeldt, der er viceborgmester i Frederiksberg Kommune. Han ønsker ligeledes beboerne i området tillykke og understreger, at »sejren er deres«.

»Sejre har altid mange fædre, og nederlaget er forældreløst, siger man. Denne sejr har mange fædre, og det er ejendommenes lejere!« siger viceborgmester Michael Vindfeldt.

Viceborgmesteren kalder dagens begivenhed for en »milepæl«, og det vigtigste for ham er nu, at der er flere hundrede Frederiksberg-familier, som undgår »at komme i kløerne på Blackstone«.

»Jeg kan ærgre mig over, at den konservative borgmester Simon Aggesen aldrig har villet tage afstand fra salget, og at hans partifælle og gruppeformand Flemming Brank så sent som for 14 dage siden afviste Socialdemokratiets forslag om at stoppe salget nu. Men det er heldigvis også uden betydning nu, for nu er kampen vundet, og Blackstone er ude,« siger Michael Vindfeldt.

»Det er ene og alene parternes beslutning«

Hos Simon Aggesen, Frederiksbergs borgmester, tager man »med tilfredshed nyheden til efterretning«. Borgmesteren understreger dog i samme omgang, at det ikke er noget, som han har haft indvirkning på.

»Det er ene og alene parternes beslutning, som Frederiksberg Kommune ikke har indflydelse på,« oplyser Simon Aggesen i en mail til Berlingske.

Han tilføjer, at Frederiksberg skal være en by for alle, og at det er en af grundene til, at borgmesteren har efterlyst, at de, der investerer i boligejendomme, »viser samfundssind og respekt for byen og os, der bor her«.

»Jeg synes, det er en god nyhed, som skaber tryghed for lejerne,« siger Simon Aggesen.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra beboerne i Den Sønderjyske By eller Svalegården.