Blackstone tæt på milliardhandel på Frederiksberg

Den amerikanske kapitalforvalter Blackstone og dens danske samarbejdspartner 360 North er tilsyneladende tæt på at overtage over 400 lejemål ejet af Frederiksberg Boligfond, hvor flere af bestyrelsesmedlemmerne er politisk udpegede. Beboerne er dybt bekymrede.

Den Sønderjyske By på Frederiksberg blev i sin tid kendt som »husvildebarakkerne«. Nu står ejendommene ifølge Berlingskes oplysninger over for at blive overtaget af kapitalforvalteren Blackstone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fremadstormende alliance mellem kapitalforvalteren Blackstone og ejendomsinvestoren Nils Janssons selskab 360 North er tilsyneladende på vej med en opsigtsvækkende handel.

I den nærmeste fremtid forventes alliancen således at overtage ejendommene Den Sønderjyske By, Peter Bangs Hus og Svalegården fra Frederiksberg Boligfond, hvor flere lokalpolitikere sidder i bestyrelsen.

I alt tæller ejendommene flere end 400 lejemål, og dermed kan Blackstone føje et betydeligt antal boliger til kapitalfondens storstilede offensiv i hovedstadsområdet.

Berlingske er i besiddelse af et brev dateret 16. november, hvori beboerne i udlejningsejendommen Den Sønderjyske By bliver meddelt, at ejerskabet forventes at overgå til »en udenlandsk investor, der har et større dansk administrationsselskab tilknyttet«.

Salgsprocessen har været mørklagt, og det fremgår ikke af brevet, hvilken udenlandsk investor der er tale om.

Berlingske er desuden i besiddelse af en flere uger gammel lydoptagelse, hvorpå Blackstones danske samarbejdspartner, Nils Jansson, fortæller medarbejdere i 360 North, at handelen er særdeles tæt på at være i hus.

»Det ser ud, som om vi har købt en portefølje fra Frederiksberg Boligfond, 404 lejemål,« siger Nils Jansson på mødet.

Den samlede salgspris for de tre ejendomme kan ifølge Berlingskes oplysninger ende på cirka en milliard kroner.

Eftersom fonden har såkaldt tilbudspligt, har de berørte beboere forkøbsret til ejendommene. Dette kræver dog, at de kan matche Blackstones bud på de enkelte ejendomme, hvilket flere beboere stiller sig tvivlende over for.

Ifølge beboerformand Søren Berg frygter beboerne, at et salg til Blackstone vil indebære huslejestigninger. Det gælder især i forbindelse med fire storgårdskarreer, der under et er kendt som Den Sønderjyske By. Her har beboerne traditionelt set været knap så velhavende, som Søren Berg udtrykker det.

»Beboerne kan jo godt regne ud, at Blackstone ikke overtager ejendommen for at hjælpe os eller for at leve op til et socialt formål. Blackstone køber en ejendom for at sikre sig et afkast og ikke andet,« siger Søren Berg:

»Vi er som beboere bekymrede for, at det vil medføre huslejestigninger og på sigt også en ændring i sammensætningen af beboere.«

Køb, reparer, sælg

I de seneste uger har Berlingske afdækket, hvorledes det fremadstormende makkerskab mellem amerikanske Blackstone og den danske forretningspartner 360 North har indtaget det københavnske ejendomsmarked med en række – ifølge lejere – aggressive metoder.

Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden (LLO), der har berettet om henvendelser fra vrede lejere, står tilbage med indtrykket af en alliance uden styr på selv helt grundlæggende lovgivning på området.

Mens Blackstone synes at finansiere ejendommene, er det 360 North, der efterfølgende står for driften og administrationen af lejemålene.

I spidsen for 360 North står Nils Jansson – en ejendomsinvestor, som blev kendt under finanskrisen, hvor han efter en række risikable ejendomshandler endte med en milliongæld til kreditorer og banker.

Ifølge Blackstones hjemmeside er kapitalfondens mantra »buy it, fix it, sell it«. En fremgangsmåde, som Martin Branner, der er tidligere beboerrepræsentant i Frederiksberg Boligfond og nuværende beboer i Den Sønderjyske By, frygter.

»Frederiksberg Boligfond havde en social profil, og alle havde råd til at bo her. Den profil forsvinder formentligt nu af flere årsager,« siger Martin Branner:

»Når man har at gøre med Blackstone, så kan man sige sig selv, at de ikke har tænkt sig at videreføre en god, social beboerpolitik. Blackstone er her for at tjene penge.«

Frederiksberg Boligfond har eksisteret siden 1930. Fonden, der frem til 1992 hed Frederiksberg Boligselskab, blev skabt på foranledning af Frederiksberg Kommune, der efter Første Verdenskrig havde imødegået en omfattende boligkrise ved at opføre i omegnen af 30 ejendomme.

Ejendommene blev siden solgt til boligselskabet, der købte dem på gode vilkår og på den betingelse, at de siden skulle drives »uden at tilstræbe erhvervsmæssig fortjeneste«.

Af fondens hjemmeside fremgår det, at fonden skal »fremme boligkulturelle og boligproduktive formål« i form af eksempelvis udvikling af ældreboliger eller »lignende sociale formål«.

Et nødvendigt salg

Ifølge Flemming Brank, formand for Frederiksberg Boligfond og rådmand (K) i Frederiksberg Kommune, er det imidlertid en »misforståelse«, at Frederiksberg Boligfond har en særlig social profil.

»Det er en fejl, når man tror dette, og det fremgår ikke af vores vedtægter. Vi har været venlige og tilbageholdende og haft et lavt lejeniveau, men vi har ikke en social profil,« siger formanden.

Flemming Brank vil hverken be- eller afkræfte, at køberen er Blackstone og 360 North.

Ifølge Flemming Brank har salget været nødvendigt.

»Vi sælger af nød. Vi holder meget af vores ejendomme på Frederiksberg, men hvis vi skal kunne servicere vores gæld og forfølge en strategi i fonden, var dette en mulighed,« siger formanden.

Flemming Brank forklarer samtidig, at han »forstår beboernes bekymring«, men understreger, at de nye ejere vil skulle operere inden for lejeloven:

»Det vigtige for os er, at lejeloven gælder i dag, i morgen og i overmorgen. Det gør den også, hvis det er en udenlandsk kapitalfond.«

Flemming Brank håber samtidig, at det lykkes de berørte ejendomme at samle tilslutning og rejse midler til at kunne matche køberens tilbud.

»Jeg ved, at man flere steder allerede arbejder seriøst på at rejse kapitalen.«

Ifølge Berlingskes oplysninger er beboerne i ejendommen Peter Bangs Hus langt med planerne om at matche tilbuddet og etablere en andelsforening.

Flemming Brank glæder sig dog over, at man i aftalen med den potentielle køber er lykkedes med at sikre, at Frederiksberg fortsat vil have anvisningsret til en betydelig del af lejemålene.

Har du en mavefornemmelse af, at dette bliver en løsning, alle – både jer, beboere, kommunen og de nye ejere – bliver glade for?

»Jeg har en fornemmelse af, at det her er en rigtig god løsning for Frederiksberg Boligfond.«

Ifølge Berlingskes oplysninger ventes parterne at præsentere aftalen tirsdag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra 360 North.

Det fremgår af boligfondens seneste regnskab, at salg af ejendomme er en mulighed for at »opretholde den nødvendige likviditet.«