Kapitalfond køber stort op i København: »Der tegner sig et billede af et selskab, der er ret aggressivt«

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har købt ejendomme for milliarder i København, men lejernes organisation advarer om den nye ejers metoder. Konkursramt ejendomsinvestor står i spidsen for offensiven.

Blackstone beskrives som verdens største ejendomsforvaltere og forvalter med egne ord investeringer for 457 mia. dollar – mere end 3.000 mia. kr.. De senere år har den amerikanske kapitalforvalter indledt en offensiv i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har de senere år købt og renoveret en lang række beboelsesejendomme i hovedstaden til en samlet værdi af flere milliarder danske kroner.

Men forholdet mellem lejerne og Blackstones danske samarbejdspartner er tilsyneladende præget af problemer flere steder.

Siden begyndelsen af 2016 har kapitalfondens samarbejdspartner 360 North været involveret i en række sager i huslejenævnet i København, viser en aktindsigt hos Københavns Kommune.

I sagerne har beboerne eksempelvis klaget over, at 360 North undlader at udbedre basale mangler på ejendommene og manglende vilje til at udbedre fugtskader. I et enkelt tilfælde er konflikten mellem lejerne og den nye ejer kommet så vidt, at en række beboere fra en ejendom i Indre By vil drage politiet ind i sagen. De mener, at 360 North gør sig skyldig i grov chikane.

Samtidig har Lejernes LO Hovedstaden fået en lang række henvendelser fra utilfredse lejere, oplyser direktør Claus Højte. Han betegner omfanget af henvendelser som »højt«.

»Der tegner sig et billede af et selskab, der er ret aggressivt og ikke har styr på helt fundamentale regler. Det er ekstremt ubehageligt for lejerne at bo i en ejendom, hvor udlejeren tilsyneladende ikke kender loven,« siger Claus Højte.

Når Blackstone kommer til byen

Amerikanske Blackstone beskrives som verdens største ejendomsforvalter og forvalter med egne ord investeringer for 457 mia. dollar – mere end 3.000 mia. kr. – og har de senere år indledt en offensiv i København.

Det har tidligere været fremme, at Blackstone har købt massivt op, og en kortlægning foretaget af Berlingske sætter tal på: Mindst 140 ejendomme i hovedstaden ejes af fonden.

I spidsen for Blackstones danske offensiv står virksomheden 360 North, som hjælper kapitalforvalteren med at udvælge, renovere og købe ejendomme.

Den fremadstormende virksomhed ledes af den konkursramte ejendomsinvestor Nils Jansson, som op mod finanskrisen var en særdeles aktiv spiller på ejendomsmarkedet. På grund af en række overbehæftede og risikable ejendomshandler gik han konkurs og stod dengang tilbage med en stor milliongæld til den nu krakkede Eik Bank.

Berlingske har været i kontakt med en række beboere i ejendommene, der er blevet solgt til kapitalforvalteren, og fremgangsmåden synes at være klar: Selskabet køber ældre ejendomme, hvor huslejen er lav og renovering tiltrængt. I de tomme lejligheder kan der foretages gennemgribende renoveringer – en såkaldt 5.2-renovering – og herefter kan udlejeren i henhold til dansk lovgivning skrue huslejen op.

I LLO Hovedstaden har man kendskab til flere lejere, som er blevet tilbudt »meget store« godtgørelser på flere hundrede tusinde kroner af 360 North for at flytte.

»Vi står tilbage med det indtryk, at de er meget pågående og meget gerne vil have folk til at flytte ud, fordi der er et stort afkast at hente ved at renovere lejlighederne og dermed skrue prisen op,« siger direktør Claus Højte.

Når udenlandske og danske ejendomsinvestorer køber ejendomme med lave huslejer, vil det på sigt ændre København, siger Curt Liliegreen, direktør i tænketanken Boligøkonomisk Videnscenter.

»Motivet er ofte, at man vil foretage gennemgribende renoveringer, hvor det er muligt, og sætte lejen markant op, så der er altså tale om langsigtede investeringer. På sigt er det en medvirkende årsag til en forandring af byen og højere huslejer,« siger Curt Liliegreen:

»Samtidig skal man huske, at den nuværende husleje nogle af de her steder er ekstremt lav og langt under markedsleje, og at det også kan være velhavende mennesker, der bor her.«

Investeringschef i ejendomsselskabet 360 North, Nils Jansson Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Afviser kritik

I 360 North kan Nils Jansson ikke genkende billedet af problemerne, som LLO Hovedstaden skitserer.

I alt er selskabet involveret i 56 sager i huslejenævnet, men »kun 26 af disse sager er opstået, mens 360 North har ejet ejendommene«. En række af sagerne er ifølge Nils Jansson i småtingsafdelingen, men andre sager er et efterslæb fra tidligere ejere.

»Selv om vi administrerer flere end 1.900 boliglejemål fordelt på over 145 ejendomme, er én sag en sag for meget. Derfor er vi også stolte over, at vi har lukket flere af denne type sager, end der er opstået på vores vagt,« siger Nils Jansson.

Samtidig pointerer han, at mange af ejendommene er nedslidt og trænger til renoveringer.

Nils Jansson forklarer, at man renoverer ejendomme, fordi man gerne »vil være med til at fremtidssikre og videreudvikle København«, men ønsker ikke at kommentere, hvorfor selskabet har betalt lejere flere hundrede tusinde kroner for at flytte.

Desuden afviser Nils Jansson kategorisk anklagerne om chikane og manglende renoveringer:

»Du kan altid finde kritikere, men spørger du bredt i branchen, vil jeg vove den påstand, at vi er mere lydhøre for kritik og indsigelser end nogen anden ejendomsadministrator.«

Om den ejendom, hvor beboerne har draget politiet ind i sagen, siger Nils Jansson:

»En bestemt person har bidraget til et i årevis betændt forhold til den tidligere ejer, og vi har taget hånd om de tre forhold, som huslejenævnet krævede, og vi er godt i gang med at håndtere de øvrige mange forhold, som lejerne klagede over, men hvor huslejenævnet ikke gav lejerne medhold.«

Blackstone har ikke svaret på Berlingskes spørgsmål.