Topdirektør i ECCO stopper pludselig efter blot et år

En af ECCOs højeste placerede direktører har valgt at sige op blot et år, efter at han kom til skoproducenten. Det sker samtidig med, at kritikken hagler ned over ECCO, der som en af få vestlige virksomheder er blevet i Rusland.

 
17 demonstranter var samlet foran Eccos butik i København med en klar besked. »Ecco har 250 butikker åbne i Rusland, luk dem, siger vi,« råbte de til de forbipasserende på Strøget. Video: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stærkt omdiskuterede danske skoproducent ECCO må sige farvel til selskabets chef for den europæiske forretning, Claus Flyger Pejstrup. Det sker midt i den måske mest alvorlige krise i virksomhedens historie.

Det skriver Finans, og over for Berlingske bekræfter han oplysningerne.

»Jeg kan bekræfte, jeg er stoppet med udgangen af april og har derudover ingen kommentarer,« skriver Claus Flyger Pejstrup.

Det er blot et år siden, at 51-årige Pejstrup kom til ECCO efter en lang karriere i LEGO, hvor han var en del af topledelsen. Han har blandt andet stået i spidsen for omlægningen af ECCOs europæiske forretning, hvor opgaven har været at vende en voldsom negativ udvikling.

På det seneste har ECCO været under hård kritik, fordi koncernen har valgt at holde 250 butikker åbne i Rusland. Virksomheden har sagt, at den vil stoppe for nye investeringer, men har ellers ikke reageret på Ruslands angreb på Ukraine.

ECCOs valg om at blive i Rusland sker, mens stort set alle andre danske virksomheder med russiske aktiviteter har forladt landet. Mest kendt er Carlsbergs drastiske valg om at trække sig ud af det russiske marked, hvor det danske bryggeri var næststørste producent af øl.

Kritik fra Mærsk

Onsdag rettede en af Danmarks mest magtfulde erhvervsfolk, Mærsk-chef Søren Skou, en hård kritik af de danske virksomheder, som fortsat driver forretning i Rusland. Skou sagde, at de få, som stadig er tilbage, risikerer at betale en meget høj pris for deres valg.

»Man risikerer meget ved ikke at gå ud af Rusland,« sagde Skou.

ECCO selv har stort set ikke ønsket at forklare beslutningen. Eneste undtagelse er et interview i marts, hvor topchef Panos Mytaros fortalte, at butikkerne i Rusland ville forblive åbne, fordi selskabet ønskede at passe på de russiske medarbejdere.

Alle henvendelser fra medierne er siden ikke blevet besvaret.

Siden har en lang række samarbejdspartnere valgt at indstille salget af eccosko. Det drejer sig blandt andre om stormagasinkæden Magasin, Sport24, der har 96 butikker i Danmark, den danske modeportal Miinto, som hovedsageligt er ejet af Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, og Boozt, som er en af Danmark største onlinesalgssteder af tøj og sko.

ECCO omsatte i 2020 for næsten 1,4 milliarder kroner i Rusland ud af et samlet salg på 8,1 milliarder kroner. I januar 2020 købte virksomheden de 250 russiske ECCO-butikker af den russiske distributør for omkring en milliard kroner.

Regnskabet for 2021 er udskudt, uden at virksomheden har forklaret, hvorfor det er forsinket. Ifølge Finans vil det efter planen bliver sendt ud i slutningen af maj.