Carlsberg trækker stikket i Rusland efter hård kritik

Carlsberg forlader nu Rusland i kølvandet på hård kritik af bryggerigigantens fortsatte russiske tilstedeværelse. Aktierne stiger efter udmeldingen.

Carlsberg, der er blandt de største ølproducenter i Rusland, forlader nu det krigsførende land. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Demianchuk/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere uger med hård kritik forlader den danske bryggerigigant Carlsberg nu Rusland.

»Vi har taget den vanskelige og umiddelbare beslutning at foretage en fuld afvikling af vores forretninger i Rusland, hvilket vi mener er det rette at gøre i den nuværende situation. Når det er effektueret, vil vi ikke længere være til stede i Rusland,« skriver Carlsberg i en pressemeddelelse.

»Vi beklager dybt konsekvenserne for vores 8.400 ansatte i Rusland,« tilføjer Carlsberg.

9. marts meddelte koncernen ellers, at den ville trække sig delvist fra landet. Efterfølgende blev Carlsberg mødt med kritik, da størsteparten af de russiske aktiviteter fortsatte. Koncernen stoppede for salg af Carlsberg-øl, men fabrikkerne blev brugt til produktion af deres andre produkter.

Indtil der er fundet en køber, vil bryggerierne i Rusland fortsætte den nuværende drift af hensyn til de ansatte og deres familier, oplyser Carlsberg. Bryggeriet skriver også, at hele overskuddet fra den russiske forretning bliver doneret til nødhjælpsorganisationer.

»Krigen i Ukraine og den eskalerende humanitære krise og flygtningekrise chokerer os alle. Vi fordømmer fortsat kraftigt den russiske invasion, som har ført til så mange tab af menneskeliv, ødelæggelser og menneskelig tragedie,« skriver topchef Cees ’t Hart i meddelelsen.

Carlsberg oplyser endnu ikke, hvad afviklingen kommer til at betyde for forventningerne til den fremtidige indtjening. Men det vil ifølge pressemeddelelsen resultere i en »betydelig« nedskrivning af selskabets aktiver.

Aktieanalytiker i Sydbank Per Fogh følger dagligt Carlsberg.

»Jeg ved, at Carlsberg har haft daglige krisemøder og drøftet, hvad de skal gøre. I takt med udviklingen af krigen har skriften på væggen været, at man gerne vil gå den vej.«

Tidligere mandag oplyste konkurrenten Heineken, at bryggeriet vil trække sig endegyldigt fra Rusland.

»Det er en stor beslutning at træffe. Men det kan godt være, at det har fremskyndet udmeldingen,« siger Per Fogh.

Carlsberg havde sidste år en omsætning på 6,5 milliarder kroner i Rusland og et driftsresultat på 682 millioner kroner.

I dag sidder Carlsberg på 27 procent af det russiske ølmarked og er dermed næststørst i landet efter AB InBev Efes, der er en del af belgiske Anheuser-Busch, som er verdens største bryggeri. Carlsberg har i det seneste regnskab bogført aktiverne i Rusland til op mod 20 milliarder kroner.

»Det er en egenkapital, som nu skal nedskrives til nul. Det er en halvering af deres egenkapital, men det er ikke noget, der slår benene væk under dem,« siger Per Fogh.

Efter udmeldingen, der kom mandag eftermiddag, steg aktiekursen med 4,6 procent efter allerede at være steget med tre procent mandag morgen. Efterfølgende faldt aktien lidt igen, og ved lukketid var aktien steget med samlet set 3,5 procent. Ifølge Per Fogh kan fremtiden se meget lys ud for Carlsberg, og mange investorer vender nu tilbage.

»Der er mange, der har solgt deres Carlsberg-aktier, fordi det var usikkert, hvad koncernens plan var. Der er ikke noget værre for investorer end usikkerhed.«

Beslutningen om at trække sig helt fra Rusland kommer forud for den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs tale til Folketinget tirsdag klokken 12.30. Her var det forventet, at han også ville kritisere danske virksomheders aktiviteter i Rusland, som han har gjort, når han har talt til parlamenter i andre lande.

Fredag sagde den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, at Ukraine var på vej med en kampagne, der skulle få det danske bryggeri til at stoppe forretningen i Rusland.

»Vi vil indlede en kampagne mod de selskaber, som fortsat er aktive i Rusland, og vi er på vej med en boykot af Carlsbergs produkter over hele verden,« sagde Mykhailo Vydoinyk.

Carlsberg er en af de absolut største danske virksomheder i Rusland, efter at bryggeriet i 2008 sammen med rivalen Heineken overtog konkurrenten Scottish & Newcastle. Det skete i det hidtil største opkøb, en dansk virksomhed nogensinde har foretaget i udlandet.

Virksomheden har otte bryggerier i Rusland og beskæftiger i alt 8.400 ansatte. Carlsberg har tidligere oplyst, at selskabet gerne vil undgå at lukke i Rusland, fordi medarbejderne risikerede at miste jobbet.

Per Fogh ser ikke, at udmeldingen vil få en større betydning for Carlsbergs omsætning på sigt.

»Set på den lange bane gør det ikke det store. Rusland er et lavvækst marked, og de tjener ikke meget på salget dér sammenlignet med andre lande.«

Carlsberg har i en mail om beslutningen svaret:

»Det er ikke nogen let beslutning, men en der er truffet på baggrund af en grundig gennemgang af de strategiske alternativer til vores forretning i Rusland. Konklusionen er, at vi ikke ser det som en mulighed at fortsætte vores tilstedeværelse i Rusland. Det har været en svær beslutning, da den har store konsekvenser for vores forretning og vores 8.400 medarbejdere i Rusland. Netop hensynet til vores medarbejdere har været en vigtig del af den beslutning, som vi har truffet.«

Derudover pointerer bryggeriet, at de på et senere tidspunkt vil kigge på de finansielle konsekvenser, men de har endnu ikke sat en dato på, hvornår det bliver.

»Vi har netop igangsat processen, så derfor står der af gode grunde ikke en køber klar, men nu er skiltet sat i vinduet, og så må vi tage den derfra.«