Ukraine på vej med opfordring til global boykot af Carlsberg

Carlsberg bliver nu en del af en kampagne, som Ukraine har lanceret mod vestlige selskaber, der fortsat er aktive i Rusland. Det varsler Ukraines ambassadør i Danmark.

Den ukrainske regering vil føre kampagne mod Carlsberg på samme måde, som det har været gjort mod andre vestlige selskaber som Nestlé, Unilever og Danone.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg står foran en omfattende global kampagne, der skal få det danske bryggeri til at stoppe forretningen i Rusland.

Det siger den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, til Berlingske.

Ambassadøren forklarer, at kampagnen – der samtidig vil være en opfordring til at boykotte den danske virksomhed over alt på kloden – vil være tilsvarende den, som har ramt andre europæiske virksomheder som Danone, Unilever og Nestlé.

»Vi vil indlede en kampagne mod de selskaber, som fortsat er aktive i Rusland, og vi er på vej med en boykot af Carlsbergs produkter over hele verden,« siger Mykhailo Vydoinyk.

De første kampagnebilleder viser blandt andet ødelagte bygninger med teksten »sponseret af Nestlé. Andre har teksten: »Alt det bedste til vores børn« bag et billede, der viser konsekvenserne af de russiske bombardementer.

Mykhailo Vydoinyk oplyser, at Carlsbergs logo fremover vil optræde på de samme billeder.

Carlsberg bliver dermed det første danske selskab, som bliver en del af kampagnen, der indtil nu har berørt 70 vestlige selskaber.

Carlsberg har truffet en række beslutninger om forretningen i Rusland. Virksomheden har indstillet salget af Carlsberg-mærket i Rusland, har stoppet alle investeringer i landet og vil ikke længere annoncere i Rusland. Virksomheden har også oplyst, at et eventuelt overskud i landet skal gå til hjælpearbejde.

Forlad Rusland

Alligevel mener Mykhailo Vydoinyk, at Carlsberg skal forlade Rusland på samme måde, som andre vestlige selskaber har gjort det. Dette har Carlsberg hidtil afvist.

»Jeg har talt med Carlsberg, og jeg har sagt, at de ikke skal vente længere. Russerne vil alligevel nationalisere deres bryggerier eller indefryse dem, så Carlsberg kan lige så godt undgå at tabe ansigt og gøre det rette nu,« siger Mykhailo Vydoinyk.

Carlsberg kan se frem til at få sit logo på billeder tilsvarende dem, som har ramt Danone, Unilever og Nestlé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Carlsberg er en af de absolut største danske virksomheder i Rusland, efter at den danske virksomhed i 2008 sammen med rivalen Heineken overtog konkurrenten Scottish & Newcastle. Det skete i det hidtil største opkøb, en dansk virksomhed nogensinde har foretaget i udlandet.

I dag sidder Carlsberg på 27 procent af det russiske ølmarked og er dermed næststørst i landet efter AB InBev Efes, der er en del af belgiske Anheuser-Busch, som er verdens største bryggeri. Carlsberg har i det seneste regnskab bogført aktiverne i Rusland til en værdi af op mod 20 milliarder kroner.

Virksomheden har otte bryggerier i Rusland og beskæftiger i alt 8.400 ansatte landet. Carlsberg har oplyst, at selskabet gerne vil undgå at lukke i Rusland, fordi medarbejderne risikerer at miste jobbet. Ifølge Carlsberg vil bryggerierne køre videre, selvom selskabet skiller sig af med, og dette vil ikke hjælpe ukrainerne, fremhæver Carlsberg.

»Carlsberg skal holde op med at finde undskyldninger. I stedet bør vi gå sammen om at sige til russerne, at I ikke kan angribe et neutralt land og påføre landet jeres vilje. Carlsberg bør gøre det rette og stoppe deres forretning. Det er Carlsbergs beslutning, men jeg er uenig i bryggeriets valg,« siger Mykhailo Vydoinyk.

Finansiering af krigen

Ambassadøren siger, at Carlsberg ved at fortsætte i Rusland er med til at finansiere krigen.

»Vi har bedt danske virksomheder om at trække sig ud af Rusland, fordi vi ikke ønsker at betale skatter til den russiske stat og den russiske hær, som dræber ukrainere,« siger Mykhailo Vydoinyk.

Carlsberg har ønsket at blive i Rusland. Ukrainerne mener, at bryggeriet bør forlade landet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Mens Ukraines ambassadør er kritisk over for de danske virksomheder i Rusland, er der til gengæld ros fra den russiske præsident, Vladimir Putin, fremgår det af tweet, som den russiske ambassade i Storbritannien for nylig sendte ud.

»Vi sætter pris på holdningen hos de udenlandske virksomheder, som bliver i Rusland trods det skamløse pres fra USA og dets vasalstater. De kan helt sikkert finde nye muligheder for vækst i fremtiden,« har Putin ifølge tweetet sagt.

Carlsberg ønsker fredag ikke at kommentere kampagnen og henviser til tidligere kommentar.

»Vi fordømmer på det kraftigste Ruslands forfærdelige invasion af Ukraine, der er skyld i krigen og den humanitære krise, der udfolder sig. Der er ingen lette løsninger for vestlige virksomheder, der opererer i Rusland, og vi anerkender, at ikke alle vil være enige med alle beslutninger, der bliver truffet,« hed det i en e-mail tirsdag fra bryggeriet.