Ti anholdt i hvidvasksag i Estland

Dramatisk udvikling i efterforskningen af Danske Banks hvidvasksag i Estland. 6 personer blev anholdt i går, mens fire personer blev anholdt her til morgen, bekræfter anklagemyndighed på pressemøde.

Danske Banks estiske filial i hjertet af Tallinn er omdrejningspunktet i hvidvaskskandalen i Danske Bank. Nu er ti personer anholdt i Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den estiske anklagemyndighed har tirsdag og onsdag slået til med en stribe anholdelser i efterforskningen af skandalen om hvidvask i Danske Bank.

På et pressemøde i Tallinn onsdag formiddag bekræftede den estiske anklagemyndighed, at 10 personer er anholdt i sagen.

»Seks personer er blevet anholdt tirsdag, mens yderligere fire er blevet anholdt onsdag morgen,« bekræfter den estiske anklagemyndighed ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De ti anholdte er mistænkt for at have hjulpet mistænkelige kunder i Danske Banks estiske filial med at hvidvaske penge, lyder det videre fra anklagemyndigheden ifølge Reuters.

På pressemødet kom det også frem, at de estiske myndigheder har beslaglagt værdier for 1 million euro i forbindelse med efterforskningen af sagen. Af estiske medier fremgår det videre, at det estiske politi har bekræftet navnet på en af de anholdte - en tidligere chef på mellemniveau i den estiske afdeling.

Allerede i september kom det frem, at Danske Bank havde politianmeldt otte tidligere ansatte i Estland.

Ifølge Berlingskes oplysninger har man i Danske Banks egen advokatundersøgelse af sagen blandt andet fundet indikationer på, at flere af de otte politianmeldte tidligere ansatte løbende har indsat store og mistænkelige kontantbeløb på deres egne konti i Danske Bank.

Penge som de bankansatte altså – ifølge mistanken – skulle have modtaget fra nogle af de mistænkelige kunder i afdelingen mod til gengæld at se gennem fingre med hvidvaskreglerne, der pålægger bankerne at kontrollere kunder og transaktioner.

Fire grunde til mistænkelig adfærd

Skandalen om hvidvask for milliarder gennem Danske Bank kulminerede i september, da Danske Bank fremlagde sin egen advokatundersøgelse. Den viste, at 15.000 udenlandske kunder i den estiske filial gennem en årrække havde kanaliseret 1.500 mia. kr. i dybt mistænkelige pengestrømme gennem Danske Bank.

Danske Banks advokater, Bruun & Hjejle, behandler spørgsmålet om mulig intern medvirken blandt de estiske Danske Bank-ansatte i et særskilt afsnit i den 90 sider lange rapport om hvidvask-skandalen.

Her fremgår det, at advokaterne har undersøgt flere end 100 tidligere og nuværende medarbejdere i forhold til spørgsmålet om intern medvirken. Den mistænkelige adfærd er hovedsageligt sket på grund af fire ting, som listes op i rapporten:

  • Involvering i betalinger med mistænkelige modparter
  • Væsentlige kontantindskud, der fremtræder mistænkelige
  • Involvering i mistænkelige betalinger med andre medarbejdere
  • Forhold til en eller flere kunder

På den baggrund politianmeldte Danske Bank otte tidligere ansatte:

»Undersøgelsen har også ført til anmeldelse til det estiske politi af otte tidligere medarbejdere, hvor undersøgelsen har identificeret mistænkelig adfærd af en sådan karakter, at det må anses for sandsynligt, at der er begået kriminelle handlinger,« skriver Bruun & Hjejle i rapporten.

Om de otte politianmeldte er blandt de ti anholdte er endnu uvist.

»Vi ved ikke mere, end der står i medierne. Som vi tidligere har sagt, har vi politianmeldt 8 tidligere medarbejdere i Estland i forbindelse med vores undersøgelser af sagen. Vi kan ikke kommentere på enkeltpersoner og kan ikke bekræfte, om der er tale om disse 8 personer. Det er op til politiet at efterforske sagen. Vi har kun en interesse, og det er at komme til bunds i sagen, og vi samarbejder derfor fortsat med alle relevante myndigheder og står selvfølgelig til rådighed for efterforskningen,« siger pressechef Kenni Leth fra Danske Bank i en skriftlig kommentar.