Terma lander kæmpekontrakt med Boeing

Den danske forsvarsleverandør skal levere dele til Boeings civile fly og teknologi til kamphelikoptere og missiler.

Terma producerer blandt andet dele til jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter, der er med i konkurrencen om at blive Danmarks næste kampfly. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske forsvarsleverandør Terma har landet en stor aftale med verdens største producent af civile og militære fly. Aftalen med Boeing omfatter produktion af kompositdele til passagererflyet Boeing 777 samt teknologi til kamphelikopteren H-47 Chinook og Harpoon-missilsystemet.

Det er første gang, at Terma har fået ordre til civile fly hos Boeing. Den danske producent skal levere kompositdele til halepartiet på det populære Boeing 777. Dermed får Terma foden inden for på et marked, der ventes at vokse markant i de kommende år. Væksten på det civile marked betyder, at man forventer efterspørgsel på 8.600 nye widebody-fly i de næste tyve år. Det svarer til en værdi på 17.000 milliarder kroner.

»Termas erfaringer med kompositteknologi giver nogle meget lovende muligheder for at samarbejde og sikre Terma en plads i Boeings forsyningskæde,« siger Jens Maaløe, adm. direktør i Terma, og fortsætter:

»777-kontrakten er strategisk vigtig for Terma i vores bestræbelser på at etablere os som leverandør indenfor civil flyproduktion.«

Kontrakterne med Boeing har en værdi på over 100 millioner kroner og skal ses i lyset af Boeings forsøg på at vinde den danske ordre på nye kampfly. I den ordre er der nemlig krav om modkøb fra danske virksomheder, og det her vil betyde, at Boeing, allerede inden kontrakten er underskrevet, har opfyldt en del af kravene.

»Vi arbejder på at etablere partnerskaber, og vi investerer på tværs af dansk industri for at kunne indgå i langvarige forretningsrelationer. Det giver os  mulighed for at inkludere de allerbedste leverandører i hele Boeings produktportefølje, som vi leverer til kunder over hele verden,« siger Debbie Rub, er Vice President and General Manager for Boeing Global Strike.

Tidligere i år viste en analyse, foretaget af konsulentbureauet DAMVAD, at forsvarsindustrien kunne vokse med 10.000 job i de kommende 20 år på baggrund af de modkøbsaftaler, der kræves i forbindelse med forsvarets indkøb.