Telenor tjener langt flere penge men mister stadig kunder

Danmarks næststørste teleselskab opnår den bedste indtjening i fem år men har på tre måneder sagt farvel til endnu 38.000 mobilkunder.

Telenor er den tredje af de fire store, der aflægger regnskab for julekvartalet. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telenor sikrede sig en solid pengejulegave med et resultat, der er det dobbelt af, hvad det var for et år siden. Til gengæld forsvinder der stadig kunder fra Danmarks næststørste teleselskab.

Omsætningen i Danmark i oktober-december faldt fra 1.380 millioner norske kroner for et år siden til 1.320 millioner norske kroner. Til gengæld steg driftsresultatet (EBITDA) fra 123 til 245 millioner norske kroner. Julen i 2017 lå dog ekstraordinært lavt.

Farvel til 38.000 mobilkunder på tre måneder

Det kniber dog for Telenor med at holde på kunderne. Endnu 38.000 mobilkunder forsvandt i julekvartalet, således at Telenors mobilkundetal nu er nede på 1.699.000. Telenor har over flere kvartaler set sit mobilkundetal dale som følge af, at TDC i oktober 2017 vandt en stor,  toårig aftale på næsten 100.000 statslige mobilkunder fra Telenor. TDC har imidlertid været meget langsommelig med at flytte kunderne drypvis til TDCs net.

Samtidig er fastnetkundetallet faldet med 3.000 til 48.000, og antallet af kunder med internetforbindelse hos Telenor er gået 8.000 tilbage til 123.000. Til gengæld fastholder Telenor det gennemsnitlige forbrug, som kunderne har hver måned – et vigtigt parameter i televerdenen. Det ligger lige nu for mobilkundernes vedkommende på 155 norske kroner om måneden (koncernen aflægger regnskab i norsk valuta).

Administrerende direktør Jesper Hansen, som siden november 2015 har stået i spidsen for Telenor Danmark efter 15 år i ledelsen, understreger, at Telenor har opnået sin bedste indtjening i fem år.

»Jeg er meget tilfreds med årets resultat og vores solide fremgang i indtjeningen. Den er altafgørende for, at vi kan fortsætte vores investeringer i udviklingen af vores forretning til glæde og gavn for vores kunder,« siger han i en kommentar til regnskabet.

På et år har Telenor mistet 127.000 mobilkunder. Hvor de fleste er en overflytning til TDC, skyldes 23.000 er fald i antallet af privatkunder med mobilt bredbåndsabonnement og en oprydning i gamle produkter og lukning af inaktive kunder, oplyser Telenor.

Større pres på bredbåndsmarkedet

Det danske mobilmarked har ikke ændret sig i julekvartalet med hverken flere eller færre spillere, men TDC har købt Hiper, der generede navnlig TDC ved at sælge billige, faste bredbåndsforbindelser – et opkøb, der fik den tidligere medstifter af mobilselskabet Plenti, Peter Mægbæk, og det TDC-ejede YouSees tidligere bredbåndsdirektør, Jens Raith, til i sidste uge at annoncere stiftelsen af bredbåndsselskabet Fastspeed, som lover priskrig på faste internetforbindelser – et område, som Telenor meget gerne vil have bedre fat i. Fastspeed gjorde i denne uge et kup ved at få YouSees topchef frem til 2013, Niels Breining, og YouSees tidligere salgsdirektør Freddie Fjeldsted ind som medejere og bestyrelsesmedlemmer. De er legender i den danske kabel-TV-verden.

Både Telia og »3« – henholdsvis nummer tre og fire i Danmark – høstede i oktober-december flere mobilkunder og forbedrede finanserne. Telia måtte dog samtidig sige farvel til 6.000 fastnet-, 2.000 bredbånds- og 3.000 TV-kunder.

Telenor ejer i Danmark også lavprismobilselskabet CBB samt TV-distributøren Canal Digital. Sidstnævnte drives dog helt selvstændigt.

Stadig usikkerhed om stor konkurrent og samarbejdspartner

I 2014 slog Telia og Telenor deres mobilnet i Danmark sammen for at kunne dele regningen men måtte opgive at få EU-godkendelse af at slå sig helt sammen herhjemme. Telias svenske koncernchef, Johan Dennelind, overvejer stadig Telias fremtid i Danmark. Blandt mulighederne er, at Telia opgiver og sælger sin forretning, fordi det er svært at tjene penge.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, som har været i Danmark siden 2000, da Telenor købte 53,5 procent af aktierne i Sonofon, som brød TDCs/Tele Danmarks monopol, af GN Store Nord. I 2004 købte Telenor sin amerikanske samarbejdspartner, Bell South, ud og overtog hele Sonofon, og i 2005 købte Sonofon så bredbåndsudbyderen Cybercity. Siden sommeren 2009 har selskabet arbejdet i Danmark under navnet Telenor ligesom moderselskabet.

Telenor havde ved udgangen af december 1.304 ansatte i Danmark. Det er 121 færre end for et år siden. Telia har derimod skåret sin medarbejderskare betydeligt ned for at få en bedre økonomi.

TDC, som er størst på både fastnet, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV, er den sidste af de fire store, som mangler at fremlægge regnskab for oktober-december. Det sker først 21. februar.