Mørkelagt milliardauktion gennemføres fem måneder forsinket

Til februar holdes den auktion over mobilfrekvenser til bedre dækning og til det kommende supermobilnet, som med dags varsel blev aflyst og mørkelagt i september.

Der skal skaffes mere plads i luften til mobile datasignaler til bl.a. det kommende 5G-supermobilnet ved at inddrage flere radiofrekvenser, men den planlagte auktion i september blev aflyst med dags varsel. Årsagen er fortsat omgærdet af mystik. Arkivfoto: Thilo Schmuelgen, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: THILO SCHMUELGEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fortsat mystik om, hvorfor en milliarddyr auktion over vigtige mobilfrekvenser blev udsat i sidste øjeblik, men nu gennemføres auktionen i slutningen af februar, så det kun skulle give minimale forsinkelser på opbygningen af det kommende 5G-supermobilnet.

»Vi er glade for, at man får frekvensauktionen tilbage på sporet. En udsættelse på denne måde uden varsel kan ikke undgå at få betydning, selv om de danske myndigheder prøver at komme rettidigt tilbage på sporet. Det er jo teleselskabernes planlægningsperiode, man tager af. Så forsinkelsen har konsekvenser,« fastslår Morten Kristiansen, chefkonsulent i Dansk Industri (DI).

Det er fortsat meningen, at de nye frekvenser til mobiltelefoni – heriblandt en frekvens, der tidligere har været brugt til TV men nu skal give plads til den eksploderende mobildatatrafik – kan tages i brug 1. januar og 4. april 2020.

Resultat klar i marts

Energistyrelsen meddelte 24. september kortfattet ud, at auktionen, hvor staten står til at kunne høste endnu et milliardbeløb, når teleselskaberne skal købe sig plads til at bruge radiofrekvenserne, er udskudt »indtil videre« på grund af »uforudsete forhold, som Energistyrelsen ikke kan kommentere yderligere på nuværende tidspunkt«.

Aflysningen kom, dagen før auktionen skulle være startet 25. september, efter at TDC, Telia/Telenor (der har fælles mobilnet i Danmark) og »3« havde kvalificeret sig til at byde.

Energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V), der også er teleminister, kunne forleden til Jyllands-Posten fortælle, at »det er forventningen, at auktionen vil begynde i slutningen af februar«, og at »det betyder, at der tidligst kan forventes et auktionsresultat i marts 2019«.

Det er fortsat uvist, hvad aflysningen skyldes. Lars Christian Lilleholt sagde i september til Berlingske, at han ikke måtte fortælle årsagen. Siden har der været gættet og gættet.

Fem måneder forsinket

Auktionen over frekvenserne på 700, 900 og 2.300 megahertz skulle være startet dagen efter Energistyrelsens mørkelagte aflysning. Nu bliver den fem måneder forsinket, som skal indhentes ved, at der skal løbes hurtigere i planlægningsafdelingerne hos teleselskaberne.

De tre frekvenser skal sikre mere datakapacitet og en bedre indendørs mobildækning, da især lavere frekvenser er gode til at trænge gennem vægge og mure.

Det kommende 5G-supermobilnet med langt større datakapacitet og højere hastighed er i fokus i planlægningen allerede nu.

Opsætning af en mobilmast koster som tommelfingerregel en million kroner.

Den seneste mobilauktion fandt sted i 2016. Da betalte de fire teleselskaber – hvoraf Telia og Telenor driver fælles mobilnet – tilsammen omkring en milliard kroner for licenserne, penge, der går direkte i statskassen.