Telenor køber op for milliarder i Finland

Den norske telegigant køber landets største kabel-TV-selskab.

Telenor køber op i Finland for at styrke sin position i Norden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Nordens og Danmarks næststørste teleselskab, norske Telenor, har tirsdag morgen lagt 14,4 milliarder norske kroner – 11,2 milliarder danske – for at købe sig ind i Finlands tredjestørste mobilselskab og største kabel-TV-udbyder.

Telenor køber 54 procent af aktierne i den finske telekoncern DNA, som har 2,9 millioner mobilkunder på, hvad Telenor betegner som Europas hurtigst voksende mobilmarked. DNA er desuden den største kabel-TV-udbyder og landets næststørste udbyder af internetforbindelser over fastnettet.

»Vi styrker ikke blot vores tilstedeværelse i Norden men får også en solid position inden for både fastnet- og mobilområdet på det finske marked, og vi skaber plads for videre værdiskabelse,« siger Telenors koncernchef, Sigve Brekke, i en udtalelse om købet.

Opkøb styrker Telenor i Norden

Han forventer, at opkøbet i DNA både vil styrke DNA selv og Telenors øvrige aktiviteter i Norden. Telenor-koncernen, som den norske stat ejer 54 procent af, ejer også TV-leverandøren Canal Digital.

Den danske forretning har i flere år været under kraftigt pres på et marked, hvor TDC sidder solidt på både fastnet-, mobil-, TV- og internetmarkedet. Derfor forsøgte Telenor i 2014 at gå sammen med sin svensk-finske konkurrent Telia og slå deres forretninger sammen. Udsigten til et nej fra EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, fik imidlertid de to selskaber til at aflyse brylluppet i sidste øjeblik.

De to telegiganter har gennem flere år haft fælles mobilnet i Danmark, og de har aldrig helt opgivet tanken om en sammenlægning. Sigve Brekke sagde så sent som i november 2018, at han var klar til at prøve igen, hvis mulighederne byder sig.

DNA havde i 2018 en omsætning på 912 millioner euro (6,8 milliarder kroner) og et driftsresultat på 285 millioner euro (2,1 milliarder kroner).