Telenor køber op for milliarder i Finland

Den norske telegigant køber landets største kabel-TV-selskab.

Telenor køber op i Finland for at styrke sin position i Norden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens og Danmarks næststørste teleselskab, norske Telenor, har tirsdag morgen lagt 14,4 milliarder norske kroner – 11,2 milliarder danske – for at købe sig ind i Finlands tredjestørste mobilselskab og største kabel-TV-udbyder.

Telenor køber 54 procent af aktierne i den finske telekoncern DNA, som har 2,9 millioner mobilkunder på, hvad Telenor betegner som Europas hurtigst voksende mobilmarked. DNA er desuden den største kabel-TV-udbyder og landets næststørste udbyder af internetforbindelser over fastnettet.

»Vi styrker ikke blot vores tilstedeværelse i Norden men får også en solid position inden for både fastnet- og mobilområdet på det finske marked, og vi skaber plads for videre værdiskabelse,« siger Telenors koncernchef, Sigve Brekke, i en udtalelse om købet.

Opkøb styrker Telenor i Norden

Han forventer, at opkøbet i DNA både vil styrke DNA selv og Telenors øvrige aktiviteter i Norden. Telenor-koncernen, som den norske stat ejer 54 procent af, ejer også TV-leverandøren Canal Digital.

Den danske forretning har i flere år været under kraftigt pres på et marked, hvor TDC sidder solidt på både fastnet-, mobil-, TV- og internetmarkedet. Derfor forsøgte Telenor i 2014 at gå sammen med sin svensk-finske konkurrent Telia og slå deres forretninger sammen. Udsigten til et nej fra EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, fik imidlertid de to selskaber til at aflyse brylluppet i sidste øjeblik.

De to telegiganter har gennem flere år haft fælles mobilnet i Danmark, og de har aldrig helt opgivet tanken om en sammenlægning. Sigve Brekke sagde så sent som i november 2018, at han var klar til at prøve igen, hvis mulighederne byder sig.

DNA havde i 2018 en omsætning på 912 millioner euro (6,8 milliarder kroner) og et driftsresultat på 285 millioner euro (2,1 milliarder kroner).