Teleselskaber betaler milliarder for nye mobilkrav

TDC, Telenor, Telia og »3« har lagt 2,2 milliarder kroner for at sikre sig vigtige mobilfrekvenser til bedre dækning i Danmark.

De nye mobillicenser skal bl.a. bruges til 5G-nettet. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthias Krüttgen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2,2 milliarder kroner er den pris, som de fire store teleselskaber har betalt for at erhverve sig ret til at bruge en række nye mobilfrekvenser til at udvide mobildækningen i Danmark.

Det står klart, efter at Energi-, forsynings- og klimaministeriet har afsluttet en budrunde, som har særligt fokus på at lukke mobilhuller på 19.000 udvalgte adresser 212 steder i landet. Det skal ske senest i april 2022.

TDC, som er landets største teleselskab, har betalt den største pris, nemlig 1,6 milliarder kroner, mens »3« har lagt 485 millioner kroner og Telenor/Telia, som driver fælles mobilnet i Danmark, 107 millioner kroner. Telenor og Telia har valgt kun at byde på to af de tre udbudte frekvenser, fordi selskaberne mener at have kapacitet og dækning nok på den højeste frekvens på 2.300 megahertz.

Krav om øremærkning

Både telebranchen selv og en række erhvervsorganisationer har tidligere klaget over, at statens auktioner er med til at dræne teleselskaberne for penge til den nødvendige udbygning af telenettene i Danmark. De har også krævet, at pengene øremærkes til anden form for udbygning og forbedring på området, så de ikke blot ender i statskassen, som det sker nu, hvor politikerne ikke har villet binde sig til en øremærkning.

»Danmark kan glæde sig over, at private teleselskaber vil investere milliarder af kroner i det danske 5G-mobilnet og vores digitale fremtid. Men det er trist og uhensigtsmæssigt, at selskaberne skal aflevere en meget stor del af deres investeringsbudget i statens frekvensauktioner, inden de overhovedet kan opstille deres første 5G-antenne. Tiden er inde til at fremme digitaliseringen af samfundet, der f.eks. har brug for et boost til udvikling og test af netop 5G-løsninger og ikke mindst uddannelse af flere IT-specialister. Statskassen er godt polstret til dette efter frekvensauktionerne,« siger Poul Noer, chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, i en kommentar til resultatet af auktionen.

Auktionen blev af stadig ukendte årsager i sidste øjeblik aflyst i efteråret og blev først genoptaget næsten et halvt år forsinket.

Auktionen omfatter radiofrekvenserne på 700, 900 og 2.300 megahertz. De laveste frekvenser er de geografisk længstrækkende og samtidig dem, der bedst trænger gennem mure og vægge. Frekvenserne er med til at lægge grunden for det kommende 5G-supermobilnet, som TDC har meldt ud at ville gøre landsdækkende senest ved udgangen af 2020.

Som i en respirator med møntindkast

Mobilfrekvenserne købes for en årrække og skal derfor generhverves senere. Ved seneste auktion lagde de fire teleselskaber tilsammen over en milliard kroner i statskassen for fortsat at kunne bruge dem.

»Det er mange penge, selskaberne betaler, men de er i den situation, at de ligger i en respirator med møntindkast: Hvis de ikke smider penge i maskinen, dør de. Disse frekvenser er forudsætningen for, at de kan producere den trafik, som deres kunder køber og bruger. Uden frekvenser, ingen TDC, Telia, Telenor og »3«,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Han mener, at auktionens store problem er de høje dækningskraft, der er i konflikt med den økonomiske støtte, som staten gennem sin bredbåndspulje giver til andre selskaber i samme områder.

»Man stiller krav om, at mobilselskaberne skal sikre borgerne adgang til mobilt bredbånd med høje hastigheder, samtidig med at man yder støtte til konkurrerende infrastruktur i de samme områder gennem bredbåndspuljen,« konstaterer John Strand.

TV-frekvens omdannes til mobil brug

Frekvensen på 700 megahertz har ikke hidtil været i brug til mobiltelefoni og mobildata men har været brugt til TV-signaler. Dagens licenser gælder i 20 år til 700 MHz og 15 år til 900 MHz, oplyser Telia, som sammen med Telenor slår fast, at de har det bedst udbyggede mobilnet i Danmark med 4.300 maste- og antennepositioner.

TDC oplyser, at selskabet frem mod 2030 betaler i alt 1,6 milliarder kroner til staten for frekvenser.

Ingen af selskaberne har valgt at kommentere beløbsstørrelsen i deres første udmeldinger, hvor de alle blot udtrykker tilfredshed med at have skaffet sig, hvad de har brug for i deres fortsatte udbygning.