Telenor-topchef klar til at prøve ny fusion i Danmark

Kommende EU-afgørelse om mobilfusion i Holland kan bane vejen for nyt forsøg på at fusionere Telenor og Telia i Danmark.

Telenors topchef, Sigve Brekke, åbner for igen at tale mobilfusion i Danmark. Arkivfoto: Tore Meek, EPA/Scanpix, og Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske mobilgigant Telenor er klar til igen at forsøge at gennemføre en mobilfusion i Danmark.

Det fastslår Telenors koncernchef, Sigve Brekke, ifølge det norske dagblad, Dagens Næringsliv, efter at han og Telias koncernchef, Johan Dennelind, onsdag var i Oslo for - sammen med topchefer for andre virksomheder - at mødes med statsminister Erna Solberg.

Holland kan ændre det hele

I september 2015 måtte Telenor og Telia, som er henholdsvis næst- og tredjestørst i Danmark efter TDC, droppe den stort anlagte fusion af de to danske selskaber ved udsigten til at få et nej fra EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Fusionsplanerne var kommet i stand, fordi begge selskaber var hårdt presset af den skarpe konkurrence på især mobilmarkedet i Danmark.

»Vi blev skuffet, da konkurrencemyndighederne sagde nej til sammenlægningen, og har sagt og siger fortsat, at det ikke er muligt at tjene penge i Danmark på længere sigt. Investeringsniveauet i mobilmarkedet i Danmark er lavere end i andre lande, og kvaliteten i nettene er meget dårligere end i Norge. Det er prisen på ultrakonkurrence. I stedet for at hænge med hovedet forsøger vi at gøre det bedste, vi kan. Nu går operationen bedre, takket være omkostningsnedskæringer og forenkling af driften. På længere sigt må mobilmarkedet i Danmark gennemgå en konsolidering,« siger Sigve Brekke til avisen.

Det har i årevis stået klart, at der er for mange teleselskaber i Danmark til, at de alle har mulighed for at tjene ordentlige penge, som giver dem råd til konstant at investere i udbygning og modernisering af mobil- og fastnettene.

Teletopchefen holder meget nøje øje med, om en fusion i Holland mellem det tyske mobilselskab T-Mobile og svenske Tele2 opnår EU-godkendelse. Det vil nemlig åbne for, at det danske problem også kan løses, er hans håb.

»Denne proces følger vi meget spændt med i. Dersom denne fusion tillades, vil det give en åbning for at se på mobilsammenlægningen i Danmark igen,« fastslår Sigve Brekke.

I spidsen for T-Mobile i Holland sidder i øvrigt Telia Danmarks tidligere topchef, Søren Abildgaard.

Telia-topchef: Dansk fremtid afgøres inden nytår

Telenor og Telia sad i 2015 - og sidder stadig - på tilsammen lidt over 40 procent af det danske mobilmarked. TDC har en tilsvarende andel, mens »3« har omkring 15 procent. Telenor og Telia driver fælles mobilnet i Danmark - en aftale, som de indgik i forsøget på at spare penge ved at dele regningen, før fusionen kom på banen.

Telias topchef, Johan Dennelind, sagde i juni, at det inden nytår skal afgøres, om Telia opgiver at være i Danmark og sælger forretningen, fordi det er svært at tjene penge her.

Han kender Sigve Brekke særdeles godt. Sigve Brekke var nemlig bestyrelsesformand, da Johan Dennelind var administrerende direktør for Telenors selskab i Malaysia, Digi.

Johan Dennelind har netop købt TDCs norske kabel-TV-selskab, Get, af TDCs nye ejere for 16,5 milliarder kroner.

I Danmark har Telenor lavprismobilselskabet CBB og ejer desuden TV-distributøren Canal Digital. Telenor sælger også fastnettelefoni og bredbånd ved at leje sig ind hos fortrinsvis TDC. Telia i Danmark ejer lavprismobilselskabet CallMe og sælger selv fastnettelefoni, bredbånd og TV. Også Telia lejer sig ind på TDCs faste net for at kunne levere fastnettelefoni og bredbånd.