Telenor i gang med kæmpe fusion

Asiatisk mobilgigant vil blive skabt i samarbejde med malaysisk partner og arbejde i ni lande.

Telenors koncernchef, Sigve Brekke, håber på, at fusionen med det malaysiske mobilselskab Axiata går igennem senere i år. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB/Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telenor er i gang med at forhandle en kæmpe fusion i land i Asien, som vil gøre den norske telegigant til et af verdensdelens største infrastrukturselskaber med omkring 60.000 mobilmaster i ni lande med en befolkning på henved en milliard mennesker.

Telenor forhandler med det malaysiske teleselskab Axiata om at lægge mobil- og infrastrukturforretningerne i Asien sammen og notere det nye selskab på børsen i Malaysia, bekræftes det fra hovedkontoret i Oslo, der går efter at få en aftale på plads inden 3. kvartal i år. Dog understreges det, at der ingen sikkerhed er for, at fusionen faktisk bliver til noget.

Telenor bliver største ejer

Telenor har selskaber i Thailand, Malaysia, Bangladesh, Pakistan og Myanmar, mens Axiata arbejder i Malaysia, Bangladesh, Cambodia, Nepal, Sri Lanka og Indonesien.

Telenor vil blive den største ejer med 56,5 procent af det nye selskab, der vil få hovedkontor i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur. Axiata vil eje 43,5 procent af det nye, fælles selskab, der vil få en omsætning på over 86 milliarder kroner.

»Ved at lave et af Asiens førende teleselskaber med stærke operationer i ni lande og nærved 300 millioner kunder vil vi kombinere skalafordele og kompetence og dermed kunne gennemføre betydelige synergier. Jeg er tryg ved, at dette vil skabe værdier for vores aktionærer og være fordelagtigt for vores kunder,« siger Telenors koncernchef, Sigve Brekke, i en udtalelse.

Han tilføjer, at det nye selskab vil blive »omtrent lige så stort som dagens Telenor« og udgøre to tredjedele af den norske telekoncern, som den norske stat ejer 53 procent af.

Norden og Sydøstasien i fokus

Telenor har tidligere også været i Indien, mens Sigve Brekke var asienchef, men i februar 2017 forlod koncernen Indien og de 44 millioner mobilkunder dér med et kæmpe milliardtab.

Telenor har siden solgt sig ud af en række eurasiatiske lande efter en række bestikkelsesskandaler, som også ramte konkurrenten Telia i denne del af verden.

Nu koncentrerer Telenor sig om Norden og Sydøstasien. I april i år købte Telenor sig for 11,2 milliarder kroner ind i Finlands tredjestørste mobilselskab og største kabel-TV-udbyder, DNA.

I Danmark er Telenor nummer to efter TDC.

I dag har hele Telenor-koncernen omkring 174 millioner mobilkunder, flertallet i Asien.