Techpolitik splitter verden i to

Teknologi og politik er tættere vævet sammen end nogensinde før, og med udrulningen af 5G-netværket i hele verden tvinges både regeringer og virksomheder til at tage stilling til, hvad en uendeligt strøm af data skal bruges til. Men strategierne er vidt forskellige, alt efter om de bliver lagt i Det Hvide Hus, Huaweis hovedkontor, Bruxelles eller i en toværelses lejlighed i udkanten af Moskva.

Edward Snowden blev i 2013 verdensberømt for at lække hemmelige dokumenter fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Han deltog på Web Summit i Lissabon på storskærme. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL A. LOPES

Det var givetvis ikke helt tilfældigt, at Guo Ping, vicebestyrelsesformand hos Huawei, var sat til at tale umiddelbart efter Edward Snowden til åbningsceremonien  i Lissabon på årets Web Summit, som er blandt verdens største teknologikonferencer.

Blot nogle minutter inde i kineserens oplæg fik jeg øjenkontakt med min sidemand, som jeg aldrig fik navnet på.

»Har Guo Ping overhovedet ikke hørt, hvad Edward Snowden lige har talt om?« spurgte han mig.

Og det havde han nok ikke. På sit noget mindre end perfekte engelsk talte Guo Ping om de næsten utallige muligheder for at forbinde verden, som en fuld udrulning af 5G bringer med sig. Web Summits stifter og toastmaster, Paddy Cosgrave, kaldte i sin introduktion af Guo Ping det kommende 5G-netværket for en »information superhighway«, og det er netop kernen af, hvad 5G er.

Guo Ping, vicebestyrelsesformand hos Huawei, brugte sit indlæg på at tale om mulighederne for 5G, hvor den enkelte bruger ifølge ham kommer til at hente og sende tre gange så meget data som en 4G-bruger. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAFAEL MARCHANTE.

Når 5G om nogle år er stort set fuldt udrullet i den vestlige verden, kommer alt til at kommunikere med alt. Telefoner, biler, hospitalsapparater, kameraer etc. kommer til konstant at tale sammen i det, der hedder »internet of things« – altså tingenes internet.

Lige om lidt kommer data til at flyve rundt i hele verden i en grad, som man endnu skal have en ret livlig fantasi for at forestille sig. Ifølge Guo Ping kommer den gennemsnitlige bruger af 5G-netværk til at hente og sende tre gange så meget data som en 4G-bruger.

»5G bliver en grundpille i »the smart world«. Huawei glæder sig til at arbejde med techindustriens udviklere og startups for at skabe flere anvendelsesområder for 5G. Vi byder jer alle velkomne til at hjælpe os med at skabe en ny »smart-era«,« sagde Guo Ping entusiastisk.

Web Summit er en af verdens største teknologikonferencer og løb af stablen 4.-7. november. Her mødtes verdens techindustri til en lang snak om teknologien, der kommer til at forme morgendagen, og de politiske spørgsmål, som fortsat i større grad væves sammen med den nye teknologi.

Live fra Moskva

Under et kvarter før Guo Ping gik på scenen, havde Edward Snowden hængt på enorme skærme over den. Han talte om data, hvad den betyder for både firmaer og regeringer verden over, og hvorfor data ikke er så abstrakt, som begge parter ellers ofte går og siger.

»Det er ikke data, der bliver opsnappet og udnyttet, det er mennesker,« understregede Edward Snowden.

Han blev i 2013 verdensberømt for fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA at lække hemmelige dokumenter, der viste, hvordan USA overvågede borgere i hele verden, og for mange kom han til at personificere det at være whistleblower. I dag lever han i eksil i en toværelses lejlighed i udkanten af Moskva.

På en direkte videoforbindelse tordnede han mod særligt regeringer verden over, som ifølge ham uden noget specifikt formål eller nogen form for begrundet mistanke om kommende kriminalitet »samler så meget information, som de overhovedet kan, om alle, altid«.

Han kaldte den konstante indsamling af data om mennesker for en permanent optegnelse over alt, hvad borgere foretager sig. Problemet ligger ikke i, at dataen ikke er tilstrækkeligt beskyttet, men snarere i, at dataen overhovedet bliver indsamlet.

»Alt bliver lækket før eller siden,« sagde han med en slet skjult hentydning til dengang, han selv lækkede de hemmelige dokumenter.

Efter fire dages konference, hvor den fremtidige betydning af 5G-netværket står tilbage som et af de allerstørste samtaleemner, står det ligeledes klart, at alt, hvad regeringer og firmaer kommer til at vide om borgeres færden, fremover ikke længere ville fylde digitale ringbind, men hele biblioteker.

»Det næste økosystem af enheder kommer til at handle om langt mere end smartphones,« sagde Guo Ping med hentydning til »internet of things«.

Isoleret set sagde Huawei-chefen ikke noget uventet, men fraværet af nogen som helst snak om et digitalt privatliv eller datasikkerhed stod alligevel i kontrast til Edward Snowdens foregående brandtale for det digitale privatlivs fred.

Amerikansk torden mod Kina

Det gav efterfølgende anledning til en stærk politisk debat, og det fokuserede deltagere i Web Summit da også mere på, end de gjorde på alskens dingenoter, som mange ellers umiddelbart forbinder med ny teknologi. Den glødende debat blev til ren ild, da præsident Donald Trumps øverste teknologiske rådgiver, Michael Kratsios, gik på scenen på Web Summits sidste dag.

»Mens vi alle arbejder sammen om at promovere vores principper og udvikle teknologi for menneskehedens bedste, bliver vi også nødt til at beskytte os imod en fortsat mere aggressiv regering, der underminerer vores værdier,« sagde Michael Kratsios.

Han brugte omkring halvdelen af sit kvarters taletid på at fortælle, at mens USA, Europa og deres allierede arbejder for en lysere fremtid med frihed og innovation i centrum, så arbejder Kinas regering og landets store techvirksomheder for undertrykkelse og kontrol af borgere fra Kina såvel som resten af verden.

»Kinesisk lovgivning tvinger alle kinesiske firmaer inklusive Huawei til at samarbejde med den nationale efterretningstjeneste, uanset hvor firmaet opererer,« sagde Michael Kratsios.

Donald Trumps øverste teknologiske rådgiver, Michael Kratsios, brugte scenen til at tordne mod Kinas regering og landets store techvirksomheder for undertrykkelse og kontrol af borgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA.

Forståeligt nok faldt den noget anti-kinesiske tale ikke i god jord i Huaweis lejr, og der blev allerede samme dag udsendt en pressemeddelelse, hvor Huawei blankt afviste alle anklager.

»Vi afviser fuldkommen de falske beskyldninger mod Huawei fra Michael Kratsios, den øverste teknologiske rådgiver for USAs præsident Donald Trump, i dag på Web Summit i Lissabon,« stod der indledningsvist i pressemeddelelsen.

Michael Kratsios nåede desuden på mere eller mindre diskret vis at levere det, der nemt kan forstås som en verbal lussing til EU. På den anden side af Atlanterhavet mener man i hvert fald ikke, at politisk indblanding i tech er nødvendigt for at leve op til idealer om økonomisk frihed og menneskelig værdighed.

»Vi har ikke brug for forebyggende og innovationsdræbende regulering for at efterleve vores værdier,« sagde techrådgiveren.

Vestager på mission

Ligesom det var tilfældet mellem Guo Ping og Edward Snowden, var der også en stærk kontrast mellem Michael Kratsios og den efterfølgende taler, Margrethe Vestager.

En halv time efter at hans ekko var forsvundet blandt de mange tusinde tilskuere, der så den techpolitiske ping-pong-kamp udspille sig på scenen, trådte »den mest magtfulde kvinde i tech« ind på scenen.

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager blev interviewet foran den fyldte arena og var mindre absolut i sit ordvalg, end Michael Kratsios havde været. Hun talte om, at hendes mission sammen med EUs borgere fortsat er at finde ud af, hvordan teknologi skal tjene mennesker, samt hvilke juridiske rammer der skal bidrage til at få det til at ske.

»Når alt kommer til alt, så har vi ny teknologi, men vi har ikke nye værdier. Værdighed, integritet, menneskelighed og lighed, det er altsammen det samme,« sagde Margrethe Vestager.

Hun bød særligt det øgede engagement fra den amerikanske regering til at undersøge techfirmaer velkommen. Hun talte som en, der kan samle folk, og fik tilsvarende massivt store klapsalver fra salen.

Den lidt ærgerlige kendsgerning, som står tilbage på den anden side af en ellers håbefuld og diplomatisk optræden fra Vestager, er, at Europa blot er en lilleputregion, når det kommer til tech. Faktisk findes der ikke ét europæisk firma på listen over verdens ti største teknologivirksomheder – de er alle amerikanske eller asiatiske.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, talte i Lissabon om, at hendes mission fortsat er at finde ud af, hvordan teknologi skal tjene mennesker, samt hvilke juridiske rammer der skal bidrage til at få det til at ske. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL A. LOPES.

Den Kolde techkrig

Techverdenen er altså splittet mellem Asien og USA. Midt i det hele sidder Margrethe Vestager og co., som kan uddele bøder, der gør ondt, og måske endda lykkes med at tvinge nogle af techgiganterne til at betale mere end et par procents selskabsskat i Europa – noget, de hidtil har været gode til at snige sig uden om.

I sidste ende ændrer det dog ikke på, at den rigtige konflikt foregår mellem særligt USA og Kina. Selv om USA har langt flere store techfirmaer, så har kinesiske virksomheder – måske bakket op af den kinesiske stat – vist sig at kunne levere IT- og teleudstyr til særdeles konkurrencedygtige priser.

USA har blokeret for, at Huawei kan få lov til at levere kritisk infrastruktur i forbindelse med udrulningen af 5G-netværket. De har desuden lavet massivt lobbyarbejde for at få flere vestlige lande til at følge trop, hvilket givetvis har bidraget til, at blandt andre Australien, Japan og New Zealand har lukket Huaweis mulighed for at sætte 5G-netværk op i disse lande. Det har så resulteret i, at Huawei er gået fra at være en af de virksomheder i verden, som har været længst fremme med at levere 5G-udstyr til hele verden, til at de er trillet noget ned ad listen.

På den anden side af techmuren har Huawei investeret massivt i at opsætte og udvide både 4G- og 5G-netværk i store dele af Afrika. Her bliver telegiganten blandt andet beskyldt for at have hjulpet siddende regeringer med at udspionere politiske modstandere i Uganda og Zambia, ligesom Michael Kratsios i sin tale beskyldte Huawei for at have brugt deres udstyr til at spionere mod Den Afrikanske Union, som er en politisk union af de afrikanske lande.

Huawei afviser alle anklager og skrev desuden i førnævnte pressemeddelelse, at de er 100 procent uafhængige af den kinesiske stat.

Hvad der præcis er sandt og falsk, er ikke nemt at sætte en finger på. Ikke desto mindre står det klart, at her 30 år efter at Berlinmuren faldt, og øst og vest blev genforenet, er en ny mur lige så stille på vej op – denne gang mellem Kina og den vestlige verden. Den vokser i den digitale verden, og det vil givetvis kræve en massiv diplomatisk indsats, hvis den ikke skal ende med at opdele den verden, som internettet ellers havde potentiale til at samle.