Syv storbanker stævnet i LIBOR-sag

Statsadvokaten i New York har krævet dokumenter og kommunikation fra syv storbanken i undersøgelsen af svindlen med den vigtige rente, LIBOR.

Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er syv af verdens største banker, der er blevet pålagt at udlevere materiale til en undersøgelse af manipulationen med den vigtige interbankrente, LIBOR.

Statsadvokaten i New York, Eric Schneiderman og hans modstykke i staten Connecticut, George Jepsen, har iværksat en undersøgelse af, om manipulationen med LIBOR har kostet låntagere og investorer i de to stater penge.

Derfor har de stævnet de syv banker Deutsche Bank, Citigroup, JP Morgan Chase, Royal Bank of Scotland, HSBC, UBS og Barclays og kræver at få udleveret dokumenter og kommunikation, erfarer Financials Times.
Undersøgelsen supplerer undersøgelser, som i øjeblikket gennemføres i både Storbritannien, Canada, Japan og USA, men Eric Schneiderman vurderes at have et juridisk våben, der kan gøre hans undersøgelse særligt interessant.

Den såkaldte Martin Act, som stammer fra 1921, giver statsanklageren lov til at efterforske alle, der driver forretning i New York og at indbringe sager for retten uden at skulle påvise, at den tiltalte havde en intention om at begå bedrageri. Schneidermans skal altså bare bevise, at bedrageriet har fundet sted.

Mens New York-efterforskningen altså kan vise sig at skabe mere klarhed end flere af de øvrige, skaber netop antallet undersøgelser i sig selv bekymring for yderligere finansiel ustabilitet. Lån og investeringer for milliarder af dollars er bundet op på LIBOR, og det vil have tæt på uoverskuelige konsekvenser at introducere et alternativ.

I Danmark er der for øjeblikket ved at blive udarbejdet en redegørelsen om fastsættelsen af LIBOR-pendanten CIBOR, og erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) har varslet et offentligt tilsyn. Resultatet af redegørelsen ventes sidst i august.Sidst i juni fik den britiske storbank Barclays en gigantisk bøde på 290 mio. pund for at have manipuleret med LIBOR-renten, der bruges, når bankerne låner af hinanden. Renten fastsættes ved, at en række af finansverdenen største spillere indberetter, hvad de har betalt for at låne penge, og her har Barclays ved flere lejligheder systematisk indberettet et for lavt niveau.

Det har skabt usikkerhed omkring andre bankers involvering i manipulationen, såvel som om fastsættelsen af den tilsvarende rente i andre lande herunder altså danske CIBOR.