Sydkorea sender en raket ind i Googles og Apples indtjening

Som det første land i verden forbyder Sydkorea nu techgiganterne at påtvinge appudviklere at bruge deres betalingssystemer. Det vil ramme en central del af Googles og Apples indtjening. Andre lande ser meget interesseret mod Sydkorea.

Apple kræver, at alle appudviklere bruger Apples betalingssystem, når deres apps udbydes eller sælges gennem App Store. Dermed kan Apple tage 30 procent af salget, der sker gennem alle apps. Google gør det samme i Google Play-netbutikken. Men nu trækker Sydkorea i håndbremsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et overvældende flertal har parlamentet i Sydkorea stemt for at forbyde Google og Apple at tvinge softwareudviklere til at bruge deres betalingssystemer. Dermed bliver det ulovligt at opkræve de meget omstridte gebyrer.

Det er første gang, at en af verdens større økonomier tager fat på et særdeles ømt og centralt punkt hos Google og Apple, som er kommet i strid modvind verden over, fordi de tager op til 30 procent af samtlige indtægter, som appudviklerne har, når de sælger deres apps gennem appbutikkerne Google Play og Apple App Store.

Nu skal mobilbrugerne kunne betale softwareudvikleren direkte for deres apps uden mellemmænd og mellemregninger.

Følges tæt verden over

Det sydkoreanske indgreb ventes at blive studeret indgående af myndigheder verden over, hvor der er et voksende fokus på Apples og Googles faste greb om hele mobilverdenen. Appbutikkerne er blevet en kæmpe og vigtig indtægtskilde for såvel Apple som Google. Retsdokumenter fra USA afslørede i sidste uge, at Google i 2019 havde indtægter for 11,2 milliarder dollar og et overskud på syv milliarder dollar fra Play og de påtvungne gebyrer. Dermed synes helt op mod 20 procent af Google-imperiets samlede omsætning i 2019 at komme fra Play.

180 af 188 sydkoreanske parlamentsmedlemmer stemte for loven, der er et tillæg til landets telelov og lokalt omtales som »anti-Google-loven«. Der er tale om et voldsomt slag mod de to giganter, som har sat et stort lobbyarbejde i gang for at få parlamentet til at ændre holdning.

Loven mangler nu kun præsident Moon Jae-ins underskrift, før den kan træde i kraft. Herefter vil det også være forbudt for appbutikkerne at forsinke godkendelsen af apps eller »uberettiget« fjerne dem fra appbutikkerne, ligesom der ikke må laves særaftaler med appudviklerne.

Der vanker bøder på op til tre procent af omsætningen i Sydkorea, hvis loven overtrædes. Den gælder ikke kun Apple og Google. Der findes også andre appbutikker. Blandt andet har den sydkoreanske mobilgigant Samsung, som er verdens største smartphoneproducent, sin egen appbutik. Også kinesiske Huawei har sin egen appbutik.

»Eftersom love med tilsvarende virkninger er på vej i USA og Europa, vil Sydkoreas lov blive en hjørnesten i reguleringen af appmarkedsplatforme verden over,« sagde direktøren for Sydkoreas mediemyndighed, Hang Sang-hyuk, efter vedtagelsen.

USA og EU rasler med sablerne

Verdens søgelys blev for alvor rettet mod Apples og Googles gebyrer og hårdhændede styring af mobilverdenen, da spilgiganten Epic Games – som står bag spilsuccesen Fortnite – gjorde oprør og lod brugerne betale direkte til Epic for at undgå gebyrerne på 30 procent af alt salg af digitale produkter gennem appbutikkerne og af alle køb, som folk foretager i selve appen, herunder abonnementer.

Det fik både Apple og Google til at fjerne Fortnite fra deres appbutikker. I Apple-verdenen er App Store eneste mulighed for at hente og købe apps, mens Play i Google-verdenen er den absolutte hovedbutik til apps.

Epic har siden lagt sag an mod Apple, og sagen – hvis afgørelse alle nu venter på – har betydet, at blandt andet EUs konkurrencemyndigheder har indledt en undersøgelse af hele appmarkedet med fokus på, om Apple og Google reelt sidder på et monopol. Den svenske musikstreamingtjeneste Spotify klagede allerede i 2019 til Europa-Kommissionen.

Også i USA og Australien rasler politikerne med sablerne. I USA er republikanere og demokrater gået sammen om at stække giganternes magt.

Epic Games' topchef, Tim Sweeney, kalder den sydkoreanske lov for »en vigtig milepæl«.

Presset til lempelser

Presset på Apple og Google har fået dem begge til at lempe på gebyrkravene. Begge har sat gebyret ned fra 30 til 15 procent for appudviklere, der tjener mindre end en million dollar om året, og Apple foretog i sidste uge endnu nogle mindre ændringer, som dog ifølge eksperter ikke kommer så mange til gavn.

Korea Mobile Internet Business Association oplyser til den britiske finansavis Financial Times, at salget af mobilapps og mobilt indhold i Sydkorea i 2020 nåede 7,5 billioner won (40,7 milliarder kroner) og ventes at blive 20 procent højere i år. 67 procent af 2020-salget skete gennem Google Play, 22 procent gennem Apple App Store.

Google sagde efter vedtagelsen af loven, at gebyrerne sikrer, at Android-mobilsoftwaren er gratis og dermed giver appudviklerne adgang til milliarder af brugere. Google vil nu vurdere, hvordan man vil kunne overholde loven.