Stor EU-plan om kunstig intelligens og ansvarlig teknologi skal udfordre USA og Kina

Margrethe Vestager, som har fået det overordnede ansvar for det digitale område i EU, vil onsdag fremlægge planen for, hvordan Europa kan kæmpe sig tilbage og få en nøgleposition i den teknologiske kamp med USA og Kina. Teknologigiganternes topchefer er på skift i Bruxelles, fordi de frygter for EU-indgreb.

Den første, store plan fra den nye EU-Kommission skal sikre, at ny teknologi bliver brugt ansvarligt og tillidsfuldt til at skubbe Europa fremad. Margrethe Vestager, som er ansvarlig for hele det digitale område i EU, præsenterer onsdag planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa skal bringes tilbage i centrum af det teknologiske verdenskort og hævde sig i konkurrencen med USA og Kina med en stor og længe imødeset – og af nogen frygtet – plan, som EU offentliggør onsdag.

Her fremlægger Margrethe Vestager, som ud over rollen som konkurrencekommissær er blevet den øverst ansvarlige for hele det digitale område i EU, planerne for, hvordan EU skal modstå konkurrencen mod USA og Kina med vægt på streng beskyttelse af privatlivets fred og hård håndhævelse af den frie konkurrence.

Planerne omfatter ifølge nyhedsbureauet Bloomberg nye regler for ansvarlig brug af kunstig intelligens, mulige indgreb mod store teknologiplatforme, som hæmmer konkurrencen, planer om at gøre datacentre CO2-neutrale og tilskyndelser til, at virksomheder deler oplysninger og data af høj kvalitet på en forsvarlig måde med henblik på i fællesskab at kunne bruge dem til at fremme innovation og nyskabelser i Europa.

Efter præsentationen 19. februar vil der være en 12-ugers høringsperiode, inden EU-Kommissionen fremlægger sit endelige forslag til nye regler.

»Kunstig intelligens skal være til at stole på«

Strategien i den nye EU-Kommissions første store plan, som Margrethe Vestager præsenterer sammen med den franske kommissær for det indre marked, Thierry Breton, er at sikre, at kunstig intelligens – software, som ud fra analyser af materiale og tidligere beslutninger gradvis bliver klogere og dermed bedre kan træffe rigtige og mere præcise afgørelser – vil blive udviklet og brugt langt mere i Europa, men på helt andre grundbetingelser end i USA og Kina.

Mange kender kunstig intelligens fra Apples Siri og Google Assistant, hvor man kan tale til sin telefon eller højttaler og få svar, men kunstig intelligens bruges også til f.eks. at hjælpe myndigheder med at træffe afgørelser, til at give forslag til ekstraindkøb, når man shopper på nettet, eller til ansigtsgenkendelse.

Den eksplosivt voksende og forholdsvis uregulerede brug af softwaremulighederne skaber store bekymringer for overtrædelse af privatlivets fred, databeskyttelse, sikkerhed, nøjagtighed og rimelighed i de afgørelser, som softwaren hjælper med at træffe. Derfor ønsker EU, at der bliver gennemsigtighed om, hvordan den når frem til sine afgørelser, ligesom der skal være menneskelig overvågning af brugen af den.

»Kunstig intelligens skal være til at stole på: Vi skal vide, hvad der foregår, der må ikke diskrimineres, og der skal kunne stilles nogen til ansvar,« fastslog Margrethe Vestager på et pressemøde i København i november, hvor hun fortalte om arbejdet med den store plan.

Genoptræning med europæiske data kan blive påkrævet

Den lægger ifølge Bloomberg op til, at hvor kunstig intelligens kan udgøre en risiko for folks sikkerhed eller deres juridiske status – f.eks. selvkørende biler eller identifikation ved biometriske data som øjenæble eller fingeraftryk – kan offentlige myndigheder skulle kontrollere, at reglerne overholdes.

Og virksomheder kan blive pålagt at genoptræne deres systemer med europæiske data, hvis de ikke kan garantere, at ansigtsgenkendelse eller anden risikobetonet teknologi er udviklet i overensstemmelse med europæiske værdier og regler.

Mange steder i verden, også i Europa, har politikerne sagt nej til, at f.eks. politiet må bruge ansigtsgenkendelse, fordi der sker alt for mange fejl i forsøgene på at identificere folk, ligesom det griber ind i privatlivets fred og friheden til at kunne færdes uden at blive overvåget.

Derfor skal debatten tages.

»Ellers vil det bare være i brug overalt,« fastslog Margrethe Vestager i weekenden på en orientering om den kommende plan.

Topchefer på besøg i Bruxelles

De store teknologigiganter, som Margrethe Vestager gentagne gange har taget et fast nakkegreb på som konkurrencekommissær, har for længst indset, at EU har taget teten på området, og at EUs beslutninger kan få vidtrækkende konsekvenser også for dem. De har alle et stort og veludviklet marked i Europa, og f.eks. har EUs opstramninger af databeskyttelsesreglerne inspireret politikere verden over til at gå i samme retning.

Google-koncernens topchef, Sundar Pichai, har for nylig været forbi Bruxelles for at tale sin sag og levere sine synspunkter om den forestående regulering, og Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, er mandag i den belgiske hovedstad for at forsøge at sikre sig mod lammende indgreb.