Sony opruster igen på mobiludvikling i Lund

100 skal nyansættes til et nyt udviklingscenter, som igen får en væsentlig rolle i produktionen af Xperia-smartphones.

Sonys nye Xperia 10-smartphone blev lanceret i februar. Nu rykker en del af mobiludviklingen tilbage til Lund i Sverige, hvor daværende Sony Ericsson havde udviklingscneter. Arkivfoto: Simon Dawson, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMON DAWSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere års nedskæringer vender kompasset nu for den japanske elektronikgigants udviklingscenter i den svenske universitetsby Lund, nordøst for Sveriges tredjestørste by, Malmö.

Sony opruster nu med et nyt, globalt forsknings- og udviklingscenter med 100 ansatte, som bl.a. skal medvirke til udviklingen af Sonys Xperia-telefoner, og som rapporterer direkte til hovedkvarteret i Tokyo, skriver Sydsvenska Dagbladet.

»Vi har fået en investering fra Tokyo på hundrede individer, som skal arbejde med andre ting end blot mobiltelefoner, blandt andet mobilnet. Det handler om forskning, standardisering og patentspørgsmål om 5G og 6G, siger Stefan Andersson, der er ansvarlig for afdelingen i Lund, til avisen.

Samtidig får afdelingen i Lund det globale ansvar for softwareopdateringer af Sonys telefoner og udviklingen af nye telefoner. Hidtil har ansvaret for softwareopdateringerne været delt mellem Sonys afdelinger i Tokyo, Beijing og Lund.

Fyringsrunde i efteråret ramte 200 ansatte

I efteråret 2018 måtte Sony ellers varsle fyringer af 200 ansatte i Lund på grund af det dårligere mobilsalg, som har ramt alle store producenter på verdensplan.

Udviklingsafdelingen i Lund stammer fra oprettelsen af mobilproducenten Sony Ericsson, som Sony og den svenske mobilgigant Ericsson hver ejede halvdelen af, indtil Ericsson i 2011 solgte sin andel til Sony for 7,8 milliarder kroner. Bert Nordberg, som i dag er bestyrelsesformand for både vindmøllegiganten Vestas og teleselskabet TDC, var 2009-2012 topchef for Sony Ericsson.

Sonys mobilsalg har i halvandet år kørt med underskud. I januar-marts i år var underskuddet på 2,48 milliarder kroner, og Sony solgte blot 900.000 mobiltelefoner på de tre måneder mod 2,7 millioner et år tidligere.

Teknologigiganten har flere gange overvejet at frasælge mobilproduktionen men har valgt at beholde den og forsøge at udnytte sine andre styrker inden for bl.a. kameraer og film til de ellers roste Xperia-telefoners fordel.