Sony bekræfter: Playstation 5 klar til næste jul

Afløseren for den seks år gamle Playstation 4 er nu annonceret og vil rumme to nyskabelser.

Sony har nu officielt bekræftet, at der kommer en afløser for Playstation 4 (billedet), som har solgt rigtigt godt. Arkivfoto: Brendan McDermid, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens bedst sælgende spilkonsol kommer i en ny udgave, Playstation 5, til jul 2020 – syv år efter lanceringen af forgængeren.

Det bekræfter den japanske elektronikgigant Sony, som længe har talt om en ny udgave men ikke hidtil har villet kaldet den Playstation 5.

Klar til den vigtige julehandel

Nu bekræfter direktør Jim Ryan fra Sony Interactive Entertainment, at navnet bliver Playstation 5 (PS5), og at konsollen kommer til salg »i slutningen af 2020«.  Julehandelen er årets højdepunkt for elektronikproducenter, der ofte henter op til en tredjedel af hele årets omsætning her. Jim Ryan overtog i februar i år ansvaret for Sonys Playstation-satsning.

Playstation 4, som kom på markedet i 2013, har til dato solgt i 100,3 millioner eksemplarer, mens Microsofts konkurrerende Xbox One, der kom næsten samtidig, har solgt i 43,4 millioner eksemplarer, viser tal fra analyseportalen VGChartz. Der er solgt 38,3 millioner af den noget nyere Nintendo Switch. Playstation 4 sidder altså på 55,1 procent af konsolmarkedet globalt.

Spilkonsollerne, som kobles til TV- eller computerskærmen, har de seneste år været presset af de mange spil, som kommer til smartphones og tablets, der er langt lettere at tage med sig rundt.

To nyskabelser i Playstation 5

Playstation 5 vil rumme to nyskabelser. Dels udvikles den teknologi, som får konsollen til at vibrere for at øge oplevelsen ved at spille spil. Dermed mærker man forskel på at sidde til en fodboldkamp og på, hvis en bil kører ind i en mur, lover Sony.

Desuden vil spiludviklere kunne programmere modstand ind i knapperne på controllerne, altså de håndholdte fjernbetjeninger, så man får den rette fornemmelse, når man f.eks. skal affyre en pil fra en flitsbue eller køre gennem et stenet terræn.

Playstation-forretningen har været en hjørnesten i Sony-koncernens forretning, som over de seneste år er blevet skåret kraftigt til. I dag står den for 27 procent af den årlige omsætning og er således den største gren af Sony-imperiet.

Apple og Google spøger

Spilkonsollerne udfordres nu af nye tiltag fra Apple og Google, der ønsker at sætte sig på en større bid af den lukrative kage. Spilmarkedet er nemlig kolossalt. Apples spilportal Arcade blev 19. september åbnet med over 100 nye spil lavet specielt og udelukkende til iPhone-telefoner, iPad-tablets, Mac-PCer og Apples TV-boks til en månedlig pris på 39 kroner med ubegrænset adgang.

Google åbner sin spilportal Stadia i 14 lande, heriblandt Danmark, i november til en månedspris på 69 kroner. Den vil fungere over nettet og kun i Googles egen internetbrowser Chrome og lægger for med 31 spil, der spilles fra Googles servere, hvor de er installeret.