Sommerpakken skal hjælpe de allerhårdest ramte – mange virksomheder kan dog slet ikke få adgang til pengene

Organisationen for hoteller og restauranter advarer om, at der er flere virksomheder, der ikke kan nyde godt af dele af støtten fra sommerpakken, end der er virksomheder, som kan.

Mange restauranter og hoteller, såsom kæderne, kan ikke få del i den nye sommerpakke, mener HORESTA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den nye sommerpakke, som har til formål at stimulere dansk økonomi og hjælpe hårdt pressede brancher på ret køl, blev vedtaget fredag eftermiddag af et bredt flertal i Folketinget.

Det er dog ikke alle virksomheder, som kan få del i pakken, mener hotel- og restaurationsbranchens organisation, HORESTA.

»Mange af de hårdest ramte virksomheder vil allerede have nået loftet for denne støtteordning, og derfor er der intet til dem i dagens sommerpakke,« forklarer Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i HORESTA.

Baggrunden er EU-regler for statsstøtte, og især den såkaldte de minimis-ordning, som lægger et loft over, hvor meget en virksomhed kan modtage i støtte fra staten. Loftet er på 1,5 millioner kroner pr. koncern over tre år. Under ordningen hører to puljer fra sommerpakken, der netop retter hjælpen mod restauranter og hoteller.

Det drejer sig her om puljen, hvor restauranter kan søge om op til 35.000 kroner til arrangementer, der kan trække turister til. Og det drejer sig om omstillingspuljen, hvor restauranter, hoteller, messe- og konferencecentre kan søge om tilskud til omstilling for at tilpasse  sig coronakrisens følger.

I alt afsættes der i de to puljer 195 millioner kroner.

Flere har ramt loftet i januar

I forvejen er der blevet godkendt flere puljer under de minimis-ordningen, som derfor betyder, at flere virksomheder har ramt loftet for støtte. Og jo større koncern der er tale om, desto hurtigere bliver loftet nået.

»Allerede i januar var der mange virksomheder, som ikke kunne få del i den såkaldte julepulje, fordi de havde ramt loftet,« forklarer Kristian Nørgaard og tilføjer:

»Færre og færre kan bruge puljerne, jo flere gange, man har puttet det ind under denne ordning.«

Derfor sætter han spørgsmålstegn ved måden, sommerpakken er udformet på:

»Vi (HORESTA, red.) undrer os over, at man har indført løsningen med puljerne vel vidende, at der er rigtig mange, som ikke kan få del i puljerne,« siger Kristian Nørgaard.

Det er restaurantkæder og koncerner, der kan blive berørt, men også hotelkæder. Desuden er der ifølge Kristian Nørgaard mange restauranter, som er del af en koncern i et eller andet omfang, der vil blive ramt.

»I særdeleshed er der mange restauranter i København, der er en del af en kæde, og som derfor ikke kan benytte sommerpakken,« siger han.

Venstre: Bedre at afskaffe arealkravene

Berlingske har til pressemødet bedt erhvervsminister Simon Kollerup (S) forholde sig til HORESTA-kritikken. Dog svarer han ikke på spørgsmålet, men forklarer, at Erhvervsstyrelsen, HORESTA og de øvrige erhvervsorganisationer må hjælpe hinanden i rådgivning om støtte.

»Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at informere om, at hvis man allerede har fået støtte under de minimis-ordningen, så skal man være opmærksom på det, når man søger,« siger han.

Samtidig mener Simon Kollerup, at det ikke skal ramme de hoteller og restauranter inden for restaurationsverden, som ikke har nået loftet.

Kristian Nørgaard fra HORESTA er da også glad for, at sommerpakken er til gavn for nogle restauranter, men siger, at der »efter min vurdering er flere, der ikke kan bruge puljerne, end der kan bruge dem«.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Shack Pedersen (V), som også var med i aftalen, mener, at den bedste hjælp ville have været at fjerne restriktionerne.

»Du skal ikke spørge ret mange cafeer og restauranter, om de vil have 35.000 i tilskud, eller om de vil have lempet på arealkravene, så man kan lukke flere gæster ind. Jeg ved godt, hvad de vil svare,« siger han.