Smartphonesalget er på vej op igen

Juleperioden indleder en ny vækst i mobilsalget, som er gået tilbage i mere end tre år. 5G-telefonerne bliver stadig flere og billigere.

Smartphonesalget er igen på vej op. Der vil blive solgt flere op mod jul end for et år siden, viser prognoserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri KADOBNOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smartphonesalget er på vej opad igen efter mere end tre års tilbagegang og vil op til jul ligge 2,4 procent højere, end hvad det gjorde for et år siden.

Det forventer analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Og det øgede julesalg vil åbne for, at der i 2021 vil blive solgt 4,4 procent flere telefoner, og at salget derefter hvert år frem mod 2024 vil stige.

Nedgang i salget gennem mere end tre år

2020 har ellers hidtil betydet et fortsat dyk i salget af smartphones. Alene i foråret oplevede Europa det største fald i 14 år. Men allerede i 3. kvartal var der tegn på, at bunden var nået. Det skete, samtidig med at nu alle de store producenter har 5G-telefoner på hylderne, som dermed kan bruge de nye 5G-mobilnet, der er på vej.

TDC åbnede som det første teleselskab i Danmark sit 5G-mobilnet 7. september.

»Trods den igangværende nedlukning og økonomiske bekymringer har forbrugere i mange lande ændret deres normale forbrug fra ting som rejser, restaurantbesøg og generel underholdning til ting som forbrugerelektronik. Smartphones har nydt godt af dette skifte,« siger Ryan Reith fra IDC.

Coronakrisen har dog samtidig fået flere til at gå til indkøbene med budgetvenlige briller på, så man i højere grad overvejer, om man nu også har brug for den nyeste – og stadig dyrere – telefon.

Flere og billigere 5G-telefoner

IDC forventer nu, at smartphonemarkedet vil vokse med årligt 1,3 procent i årene frem til og med 2024. Heraf vil en stigende mængde af de solgte telefoner være klar til 5G, som byder på større kapacitet i mobilnettet, hurtigere datahastigheder og stort set ingen forsinkelser, så snart teleselskaberne i de kommende et-to år får adgang til alle de mobilfrekvenser, som de skal bruge, og får indrettet deres mobilnet til dem.

I 2020 ventes omkring ti procent af alle solgte smartphones på verdensplan at kunne bruge 5G – et tal, der i 2024 vil ligge på 29 procent, efterhånden som 5G bliver almindeligt, og priserne på komponenter til mobilproduktionen derfor vil falde.

Allerede nu er det muligt at købe en smartphone, der kan bruge 5G-teknologien, til omkring 3.000 kroner herhjemme. IDC forventer da også, at gennemsnitsprisen på en 5G-telefon vil falde med 25 procent om året. I 2020 ligger den på 611 dollar (ca. 3.800 kr.), i 2024 vil den ligge på 453 dollar (ca. 2.800 kr.).

I Danmark blev der i juli-september solgt lige over 535.000 smartphones, viser IDCs tal.