Ny kæmperegning til Apple for at sløve iPhone-batterier

Softwareopdatering gjorde med vilje flere ældre iPhones langsommere. Det koster nu Apple endnu en stor erstatning.

Millioner af iPhones blev gjort langsommere af en opdatering af Apples software, uden at Apple fortalte om det. Nu vanker der endnu en kæmpebøde til mobilgiganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Chang/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple skal betale endnu næsten trekvart milliard kroner for at få lukket sagerne om, at selskabet med vilje gjorde batterierne på ældre iPhones ringere, men bevarede det som en hemmelighed.

33 amerikanske delstater har lagt sag an mod Apple, fordi millioner af iPhone-ejere blev påvirket, da Apple i 2016 ændrede sin software, så en række telefoner – iPhone 6, 7 og SE – blev langsommere.

Det skete, samtidig med at Apple lancerede nye iPhones.

Oven i tidligere erstatning på 3,1 mia. kroner

De 113 millioner dollar eller 709 millioner kroner, som Apple nu skal betale, kommer oven i forliget fra marts i år, hvorefter Apple skulle betale iPhone-ejere, der havde anlagt massesøgsmål mod Apple, op til 500 millioner dollar (3,1 mia. kr.) i erstatning.

Apple har ikke villet kommentere den nye erstatning, men erkendte i 2018, at softwareopdateringen gjorde telefonerne langsommere for at sikre ældre batterier mod at blive hurtigt drænet, så telefonerne pludselig gik i sort.

Delstaterne lagde herefter sag an mod Apple, som ifølge dem havde optrådt svigefuldt ved ikke at melde åbent ud eller sikre, at telefonernes batteri blev ombyttet.

Generaladvokat: Apple vidste det udmærket

»Mange forbrugere besluttede, at den eneste måde at få en bedre ydelse var at købe en ny iPhone fra Apple. Apple var naturligvis fuldt bevidst om en sådan effekt på salget,« skriver Arizonas generaladvokat, Mark Brnovich, i retsdokumenterne.

I forliget forpligter Apple sig til i de kommende tre år at levere »troværdig information« om strømstyringen på sine iPhones på både sin hjemmeside, i oplysninger om softwareopdateringer og i iPhone-indstillingerne.

Apple har råd til erstatningerne. Alene i det netop afsluttede kvartal, juli-september, havde koncernen et dagligt overskud på 138 millioner dollar, altså 866 millioner kroner lige ned i pengetanken