Apple skal betale milliarder for at sløve iPhones

Producenten af iPhones, Apple, gjorde med vilje ældre telefoner sløve for at få kunderne til at købe nye. Det har nu kostet Apple to bøder på under en måned.

Ældre iPhones blev bevidst gjort langsommere med en opdatering af Apples iOS-software. Det betaler Apple nu erstatning for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michaela Rehle/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har indvilliget i at betale 3,36 milliarder kroner for med vilje at gøre ældre iPhones sløvere gennem en softwareopdatering for at få folk til at købe en nyere model. Det er anden gang, at Apple må punge ud for samme forseelse.

Det frivillige forlig er resultatet af et massesøgsmål fra vrede iPhone-ejere, som sagsøgte den amerikanske teknologigigant i 2017 i en af de største sager mod Apple, siden iPhonen kom frem i 2007.

Forliget er endnu ikke blevet godkendt af en domstol, men kommer, en måned efter at de franske myndigheder pressede Apple til at betale 25 millioner euro (187 millioner kroner) for ikke at oplyse kunderne om, at softwareopdateringen ville gøre ældre telefoner sløvere.

Den europæiske bøde var ifølge det franske dagblad Le Parisien den højeste svindelbøde, som nogensinde er blevet givet af de franske konkurrence-, forbruger- og svindelmyndigheder, Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes.

Apple tilbød billigere batterier

I 2017 oplevede folk, der havde en ældre iPhone, at telefonerne var blevet langsommere efter en opdatering af Apples mobilsoftware, iOS. De troede fejlagtigt, at deres telefoner var ved at synge på sidste vers og derfor enten skulle skiftes til en nyere – og dyrere – model eller have batteriet skiftet ud.

Apple sagde i første omgang, at problemerne skyldtes temperaturændringer eller heftig brug, men måtte snart indrømme, at telefonerne bevidst var blevet gjort sløvere for at forlænge deres levetid og forhindre, at de pludselig lukkede ned på grund af et svagt batteri. Efter stort offentligt pres tilbød Apple til sidst, at man kunne få et nyt batteri for 29 dollar eller 229 kroner mod normalt 79 dollar, men indrømmelsen kom så sent, at mange allerede havde investeret en stor sum penge i en ny iPhone.

Problemerne har ramt alle med en iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus og SE med iOS 10.2.1 eller nyere samt alle med en iPhone 7 og 7 Plus, som kørte med iOS 11.2 eller senere før 21. december 2017.

Forlig for at undgå langtrukken retssag

Det amerikanske forlig betyder, at forbrugerne nu hver får 25 dollar (ca. 168 kroner) i kontanter. Advokater for forbrugerne er tilfredse og kalder forliget »fair, rimeligt og tilstrækkeligt«.

Apple afviser at have gjort noget forkert, men ønsker at indgå forliget for at undgå langtrukne retssager, fremgår det af retsdokumenterne. Apple har ikke villet kommentere sagen yderligere.

Apple gjorde det i en hurtig opdatering muligt at kunne slå batterifunktionen, som gør telefonerne langsommere, fra.

I en tidligere sag fra 2012 indgik Apple forlig om at betale ejerne af en iPhone 4 15 dollar hver eller give dem et gratis omslag, fordi antennerne i iPhone 4 var placeret så uhensigtsmæssigt, at forbindelsen tit røg, mens man brugte telefonen.