Skandaleramt bilboss vil slå fra sig: Vil fortælle ALT i næste uge

Med ryggen mod muren ser det nu ud til, at den tidligere så magtfulde topchef i Renault-Nissan-Mitsubishi koncernen, Carlos Ghosn, vil fortælle alt om den sag, der har sendt ham bag tremmer i Tokyo.

Den tidligere bilboss Carlos Ghosn hævder at være udsat for en sammensværgelse af sine egne tidligere underordnede i Nissan, efter han er blevet anholdt for at snyde i skat. Nu vil han fortælle hele sandheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI

Carlos Ghosn var frem til november i det forgangne år en af den globale bilindustris absolut mest magtfulde skikkelser. Men anklager om skattefusk og bedrageri har flået ham ned fra tinderne og ind bag tremmer i 108 dage.

Den tidligere leder af alliancen bestående af Renault-Nissan-Mitsubishi Motors blev i november anholdt i Japan og først for knap en måned siden slap han ud af fængselscellen efter, at Ghosn betalte en milliard yen svarende til 59 millioner kroner i kaution.

Siden har der været stille fra den forhenværende så magtfulde bilboss, men så sent som i dag lød det første pip - så at sige. På Twitter skrev Carlos Ghosn, at han nu er klar til, at »fortælle sandheden om hvad der foregår.«

Det sker efter sigende på en pressekonference i Tokyo den 11. april.

Carlos Ghosn sad som topfigur i en samling af de tre bilproducenter Nissan, Renault og Mitsubishi. Forud for hans skattesag var han bestyrelsesformand i for alle tre mærker, ligesom han var direktør i Renault. Han har også tidligere været direktør i Nissan.

I november blev han anholdt efter anklager om, at han havde indgivet en for lille indkomst for dermed at undgå at betale skat af det fulde beløb. Han er også sigtet for en kompleks fidus, der betød, at Nissan endte med at betale Ghosns regninger i fejlslagne forretninger og andre foretagender. Eksempelvis er Nissans penge endt med at betale for fire luksushuse i Rio de Janeiro og Beirut.

Ghosn har erklæret sig uskyldig i alle anklager om, at han skulle have forfalsket finansielle oplysninger og have begået tillidsbrud. Han har fra begyndelsen af sagen påstået, at der var tale om et komplot i mod ham og forræderi fra ledelsen i Nissan, der er imod fusionen med Renault.

Timingen i Carlos Ghosns behov for at tale ud, kan ifølge Financial Times også hænge sammen med, at anklagemyndigheden i Tokyo arbejder på nye anklager mod Carlos Ghosn. Ifølge avisens oplysninger drejer det sig mulige om betalinger fra Nissan-Renault til en distributør i Oman, der efterfølgende er blevet omdirigeret til Carlos Ghosn selv.

Torsdag i næste uge bliver verden klogere på, hvad det er for en sandhed, som Carlos Ghosn, ville åbenbare.