Topchef for Renault og Nissan anholdt og fyret for svindel

Nissans bestyrelsesformand Carlos Ghosn, som desuden står i spidsen for Renault og Mitsubishi, er sammen med en anden direktør i koncernen anholdt af japansk politi på grund af mistanke om svindel.

Bestyrelsesformand i Nissan og andre bilfabrikker Carlos Ghosn er anholdt for svindel, rapporterer japanske medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vanderlei Almeida

Af en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Carlos Ghosn var blevet fyret fra »alle sine poster«. I skrivende stund er det dog kun hans post som bestyrelsesformand for Nissan, der officielt er taget fra ham i kølvandet på svindelmistanken.

En af bilverdenens absolutte topfigurer er anholdt af japansk politi mistænkt for svindel - og er samtidig blevet fyret fra sin post som formand i Nissan.

Carlos Ghosn har ellers været beundret og hyldet som manden, der bl.a. trak den japanske bilfabrikant Nissan væk fra konkursens rand, og på tidspunktet for anholdelsen stod han i spidsen for de tre sammenflettede bilfabrikker Nissan, Renault og Mitsubishi.

Flere japanske medier oplyser mandag, at Carlos Ghosn blev anholdt sigtet for flere former for finansiel kriminalitet, som han skulle have foretaget sammen med et andet medlem af Nissan-betyrelsen Greg Kelly. Hovedsagligt lyder anklagen på, at Ghosn har holdt en del af sin indtægt skjult i koncernens officielle regnskaber. Men svindlen drejer sig angiveligt om flere forskellige former for økonomisk kriminalitet – herunder anvendelse af koncernens midler til privat brug.

Man skulle ellers tro, at den brasilianskfødte Carlos Ghosn havde nok til dagen og vejen.

Den officielle aflønning for hans arbejde med de tre forbundne bilfabrikker lyder årligt på 6,5 mio. dollar fra Nissan, 8,5 mio. dollar fra Renault og to mio. dollar fra Mitsubishi. I alt i omegnen af 100 mio. danske kroner årligt. Det gør ham til en af de bedst aflønnede chefer i bilverdenen, men han bestrider også på samme tid posterne som formand for de tre fabrikkers alliance, formand for både Nissan og Mitsubishi samt adm. direktør for Renault.

Ifølge den japanske TV-station NHK er Ghosn og Kelly blevet efterforsket i månedsvis efter et tip fra en whistleblower. Og anholdelsen har rystet den globale bilkoncern. Renaults aktier faldt med 15 procent, efter nyheden kom ud, mens Nissan er faldet med godt 11 procent.

Nissan skriver i en meddelelse, at efterforskningen har vist, at både Ghosn og Kelly over flere år har rapporteret indkomster, som er mindre end de faktiske beløb med det formål at formindske de offentliggjorte indkomster.

Den japanske bilfabrik samarbejder med anklagemyndigheden, mens Carlos Ghosn ifølge den japanske avis The Asahi Shimbun fulgte frivilligt med, da han blev anholdt.

Carlos Ghosns præstationer hidtil har ellers udløst en popularitet, der ligefrem blev skildret i en storsælgende tegneserie over hans liv, og hans anholdelse har rystet planerne om et endnu tættere samarbejde mellem de tre bilfabrikker.

Under hans ledelse er de vokset til at være en af bilverdenens globale udfordrere til andre bilgiganter som Volkswagen og Toyota. De tre fabrikker hænger sådan sammen, at Nissan ejer godt 43 procent af aktierne i Nissan, mens Nissan ejer 15 procent af Renault – samme ejerandel som den franske stat.

Forskellen i ejerandelene afspejler, at Nissan var på vej mod en konkurs, da samarbejdet og det gensidige ejerskab blev etableret. Carlos Ghosn var manden, som på tre år lukkede fem fabrikker, fjernede 21.000 job og investerede i 22 nye bil- og lastbilmodeller og dermed fik fabrikken på ret køl.

Nissan har desuden trukket Mitsubishi ind i familien med en ejerandel på 34 procent i 2016. Der var planer om at knytte de tre fabrikker endnu tættere sammen.