Samsung lukker mobilproduktionen i Kina

Stigende lønninger får mobilgiganten til at rykke til lavtlønslande som Vietnam og Indien.

Samsung er verdens største mobilproducent. Fremover vil ingen af den sydkoreanske gigants smartphones – heriblandt den nye Galaxy Note 10 – længere blive produceret i Kina. Arkivfoto: Omer Messinger, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største mobilproducent, Samsung, har stoppet sin mobilproduktion i Kina.

Samsung har lukket sin sidste telefonfabrik i Kina, efter at produktionen på fabrikken i Huizhou i den sydlige del af landet blev skåret ned i juni. Sidste år blev en anden Samsung-fabrik i Kina lukket.

Samsung begrunder lukningerne med den stadig hårdere konkurrence i landet, som betyder, at lønningerne stiger, samtidig med at den kinesiske økonomi ikke længere er helt så buldrende som tidligere. I stedet er produktionen de senere år gradvis flytte til Vietnam og Indien, der fortsat er lavtlønslande.

Den japanske elektronikgigant Sony meddelte i marts i år, at Sony lukker sin smartphonefabrik i Kina og flytter produktionen til Thailand for at spare penge i sin tabsgivende forretning. Dengang lød det fra Sony, at flytningen kan halvere produktionsomkostningerne.

Kineserne køber mere kinesisk

Samsung, som er sydkoreansk, trækker sig ikke ud af Kina. Samsung vil fortsat sælge sine telefoner her men sidder nu på blot en enkelt procent af det kinesiske smartphonemarked mod en markedsandel på 15 procent i midten af 2013, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kineserne er i stigende grad begyndt at købe kinesiske mobilmærker som Huawei og Xiaomi. De har formået at skabe telefoner, som i kvalitet og hestekræfter kan måle sig med de ofte noget dyrere smartphones fra bl.a. Samsung og Apple.

Hvor stor Samsungs tilbageværende produktion i Kina var, står ikke klart. I 2017 var der ifølge sydkoreanske medier ansat 6.000, og fabrikken producerede 63 millioner telefoner.

Apple, som er amerikansk, er også i gang med at afsøge muligheder for at få produceret iPhones uden for Kina som følge af presset fra den amerikanske præsident Donald Trump mod Kina. Det er dog fortsat verdens største elektronikfabrikant, Foxconn, der producerer en stor del af alle iPhones, ligesom Foxconn producerer elektronik for mange andre store mærker.