Bagdør til Google er blevet lukket på nye Huawei-telefoner

Den kinesiske mobilgigants nye toptelefoner er ramt af nye problemer, efter at muligheden for alligevel at installere Google-apps på Mate 30-telefonerne er forsvundet.

Mate 30 er Huaweis nye toptelefoner. De blev præsenteret midt i september men må ikke bruge den fulde udgave af Android-styresystemet med adgang til alle Googles tjenester. En bagdør til alligevel at kunne gøre det manuelt er nu blevet lukket. Arkivfoto: Christof Stache, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye, alvorlige problemer er landet i den kinesiske mobilgigant Huaweis kurv, efter at et kinesisk netsted, som gjorde det muligt at omgå den amerikanske blokade og installere Google-apps på Huaweis nye smartphones, er lukket.

Dermed afskæres køberne af de nye Mate 30-toptelefoner fra selv at kunne hente de apps, som mangler på telefonerne, fordi Huawei ikke længere må bruge Googles mobilsoftware, Android, som den er tænkt. I stedet har Huawei måttet nøjes med en skrællet og frit tilgængelig grundudgave af Android, og her er bl.a. alle Google-apps som korttjenesten Google Maps eller e-mailtjenesten Gmail, som rigtigt mange anvender, ikke installeret og må ikke installeres. Det har USAs præsident, Donald Trump, forbudt i maj, hvor han satte Huawei - verdens største producent af mobiludstyr og verdens næststørste smartphoneproducent - på den sorte liste og forbød amerikanske virksomheder at handle med den kinesiske gigant.

Analytiker: Huawei vil dykke til nul

Netstedet LZPlay brugte en udokumenteret bagdør i Huaweis software, så man alligevel manuelt og - ifølge dem, der har afprøvet det - lidt besværligt kunne installere Google-apps. Det blev set som en redningsplanke for Huawei, som har fået stor professionel ros for sine Mate 30-telefoner, der på mange områder slår samtlige konkurrenter. Men mangelen på adgang til Googles tjenester og hele det såkaldte økosystem, som Android-universet udgør, er en alvorlig stopklods for Huawei.

Adgangen til LZPlay forsvandt, efter at en IT-sikkerhedskonsulent havde omtalt den i et blogindlæg. Det står ikke klart, hvem der har lukket for adgangen.

»Jeg er ret sikker på, at andre vil finde på andre omveje, men det vil være kompleks, usikkert og ligge langt ud over, hvad den gennemsnitlige smartphonekøber har af evner eller ønsker. Derudover ser jeg virkelig ikke, at det vil være interessant for nogen, når der er masser af virkeligt gode alternativer til disse telefoner, og som ikke har nogen af disse problemer,« skriver den uafhængige analytiker, Richard Windsor, fra Radio Free Mobile.

Han forudser direkte, at Huaweis andel af smartphonemarkedet uden for Kina vil dykke til nul procent.

Huaweis eget Android-univers

Ved udgangen af juni sad Huawei på 13 procent af det danske smartphonesalg, viser tal fra analysehuset IDC.

En talsmand for Huawei afviser over for nyhedsbureauet Reuters, at Huawei har nogen forbindelse med LZPlay. Huawei fremhæver, at Mate 30-telefonerne er lanceret med Huaweis eget Android-univers, Huawei Mobile Services, og ikke med Google Mobile Services, som mobilproducenterne betaler Google for at få adgang til. Det er denne adgang, som Huawei ikke længere har.

Mate 30-telefonerne blev lanceret 19. september ved en stor præsentation i München. Huawei fortalte imidlertid ikke, hvornår - og om - telefonerne måtte blive solgt i Europa.

Huaweis absolutte toptelefoner er Mate-serien, som traditionelt opdateres til efteråret. Det er her, at der skrues helt op for al styrke, og hvor de nyeste chipsæt – hjernen i telefonerne – får premiere. Nyskabelserne følger så med over i P-serien, som opdateres i foråret og for det meste lanceres med den nyeste kamerateknologi og med det nyeste design, som så går videre til næste Mate-toptelefon.

2019-10-07: Overskriften på artiklen er blevet ændret for at klargøre, som det fremgår af selve artiklen, at Huawei ikke står bag bagdøren til Googles univers.