Så meget har københavnsk cafékonge tabt på coronakrisen

Sovino, der står bag en række af Københavns mest kendte spisesteder, er ved at have opgjort prisen for coronakrisen, der i de nedlukkede måneder var skyld i store tab.

Café Victor på Ny Østergade i det centrale København er et af de mest kendte spisesteder i Sovino-kæden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods penge fra staten blev coronakrisen dyr for Torben Olsen og hans stribe af cafeer og restauranter i København. Regningen er nu løbet op i omkring 50 millioner kroner, viser det seneste regnskab for Sovino, der tidligere hed Victor Gruppen efter kendiscafeen i det centrale København.

Tallene for 2020 afslører en nedgang på 45 procent i omsætningen til 159 millioner kroner efter et helt usædvanligt år med flere tvangsnedlukkede dage. Regnskabet afspejler en periode, hvor der blandt andet var lukket ned fra 11. marts 2020, og hvor der efter en forholdsvis normal sommer igen kom restriktioner i efteråret og siden en ny nedlukning.

I alt viste året et underskud på næsten 33 millioner kroner eller næsten dobbelt så meget som året før. En del af det underskud er dog såkaldte goodwill-afskrivninger, fra dengang kapitalfonden Maj Invest i 2017 købte sig ind i virksomheden.

»Som det ser ud nu, har krisen kostet os cirka 25 millioner kroner i 2020 og vil koste det samme i 2021, altså samlet 50 millioner kroner,« siger Torben Olsen.

Cafékongen Torben Olsen har opgjort skaderne for coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (arkiv).

Sovino, der udover Café Victor består af blandt andet spisesteder som Restaurant Kanalen, Fiat, Ravage og natklubberne Lusso og Lucifer, har i 2020 samlet modtaget 43 millioner kroner fra staten til at betale medarbejderne, der har været sendt hjem i store perioder af året.

I de allerværste måneder kunne Torben Olsen se ned i regnskaber, hvor der hver måned forsvandt fire-fem millioner kroner.

»Det har været en stor administrativ udfordring at skulle lukke ned, genåbne igen og håndtere diverse hjælpepakker,« siger Torben Olsen.

Gæster på vej tilbage

Det er endnu for tidligt at byde på et mere præcist tal for, hvordan udviklingen bliver i 2021. Men Torben Olsen er sikker på en højere omsætning end i 2020, der fortsat vil ligge under de 290 millioner kroner, som omsætningen lød på i 2019.

Til gengæld kan han også fortælle om nogle cafeer og spisesteder, der omsætter for mere, end de gjorde i 2019. For gæsterne er for alvor ved at vende tilbage.

»Vi har spisesteder, der i øjeblikket ligger i indeks 110 og 115 i forhold til 2019,« fortæller Torben Olsen.

Natklubberne Lusso og Lucifer er stadig lukket, og det tegner lige nu til, at de tidligst kan åbne i oktober.

»Jeg tror, at vi kan se frem til en stærk genåbning for natklubberne, når de åbner igen. Men jeg tror også, at det bliver under lidt anderledes omstændigheder. Der vil være færre gæster, og de vil komme tidligere,« siger Torben Olsen.

Han håber på, at coronaperioden måske vil få gæsterne til at ankomme tidligere.

Kom tidligere

»Vi vil fokusere meget på at forsøge at få folk ud tidligere på aftenen. Vi kan se, at i for eksempel London går folk mere ud efter arbejdet og går så i stedet tidligere hjem. Det kan være, at coronatiden har været med til at ændre vanerne, og gæsterne vil begynde at ankomme tidligere,« siger han.

Torben Olsen begyndte i 1989 med Café Sommersko og Café Victor. Siden blev række forskellige cafeer og restauranter tilføjet. Særligt efter årtusindeskiftet kom der mange nye spisesteder til. Den store ekspansion skete på et tidspunkt, hvor det danske marked var på vej gennem store forandringer. De gamle bodegaer forsvandt i takt med, at det blev mere almindeligt at drikke kaffe og spise brunch på de lysere cafeer.

Senere udviklede den københavnske madkultur sig med mange nye restauranter.