Rejsebranchen i chok: »Aftalen er ubrugelig, og sker der ikke noget, betyder det konkurser og fyringer«

Rejsebranchen er mildt sagt ikke tilfreds med den aftale, som regeringen sent tirsdag aften indgik med en række partier. Hjælpen kommer ikke den pressede branche til gode, lyder det.

»Lige nu kan vi ikke se nogen ende på det,« siger Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Mens flere brancher roser de hjælpepakker, der blev strikket sammen sent tirsdag aften på Christiansborg, er det svært at finde glæde i rejsebranchen. Den hårdt pressede industri bliver forbigået med den nye aftale, mener Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

»Aftalen er ubrugelig, og sker der ikke noget, betyder det konkurser og fyringer,« siger Thykier.

Et bredt flertal i Folketinget blev sent tirsdag aften enige om at forlænge og udvide hjælpepakken til de coronaramte dele af erhvervslivet. Aftalen betyder, at alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med 31. januar næste år, og at mulighederne for kompensation udvides på en række områder.

Samlet løber den nye hjælpepakke op i otte mia. kr. Dertil kommer initiativer, som betyder likviditetsforbedringer for erhvervslivet på cirka 30 mia. kr.

Flere brancher har rost aftalen, men for rejsebranchen er der ikke meget hjælp i pakken, mener altså Thykier.

Et af hovedpunkterne er, at kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 pct. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 pct.

Ingen omsætning

Langt de fleste rejsebureauer har dog ingen omsætning haft, efter at verden nu stort set er lukket land. Hovedparten af omkostninger i et rejsebureaue er løn, og så længe der ikke er en ny aftale om lønkompensation forsætter problemer i rejsebranchen, påpeger Lars Thykier:

»Det er fint at få dækket de faste omkostninger, men det, vi har behov for, er lønkompensation. Vi står i en situation, hvor rejsebureauer overhovedet ikke har nogen omsætning, og derfor hjælper det her ikke. Vi har behov for en lønkompensation, for vi risikerer konkurser i massevis, hvis ikke der sker noget.«

Udenrigsministeriet fraråder nu rejser til stort set alle lande. Undtagelserne er Grækenland, Norge, fem regioner i Sverige samt delstaten Slesvig-Holsten i Nordtyskland. Det betyder, at rejsebranchen er lagt ned, og ingen ved, hvornår det på ny bliver muligt at rejse til flere lande.

»Lige nu kan vi ikke se nogen ende på det,« siger Lars Thykier.

Direktøren repræsenterer den branche, der måske er den hårdest ramte af coronanedlukninger. Efter et svært forår begyndte der hen over sommeren at komme en smule gang i forretningen, men på det seneste er meget lukket på ny, efter at Udenrigsministeriet har justeret rejsevejledningerne.

Lars Thykier har tidligere opfordret regeringen til at se på mulighederne for at regionalisere rejsevejledningen, så danskerne eksempelvis kan rejse til de canariske øer, selv om andre dele af Spanien har høje smittetal.