Rejsebranche efterlyser klare rejseregler nu: »Efteråret bliver en katastrofe«

Rejsebranchen oplever store problemer med Udenrigsministeriets rejsevejledninger og opfordrer derfor ministeriet til at regionalisere dem. »Det er ikke bare vigtigt. Det er altafgørende,« lyder det fra brancheforening. Samtidig sender mere end 5.000 europæiske virksomheder en klar opfordring til Europa-Kommissionens top.

Turister på den græske ø Karpathos. Lige nu er Grækeland et af de få lande, som det er muligt for danskere at rejse til. Arkivfoto: Vibeke Toft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efteråret kan blive en økonomisk »katastrofe« for rejsebranchen, hvis Udenrigsministeriet ikke snart præciserer sine rejsevejledninger og dermed åbner for, at danskerne kan rejse mere frit, end de kan nu.

Sådan lyder opråbet fra Danmarks Rejsebureau Forening, der kræver, at regeringen lever op til sit løfte fra aftalen om genåbningens fase fire, hvor det står skrevet, at regeringen vil se på mulighederne for at regionalisere rejsevejledningen.

»Det er ikke bare vigtigt. Det er altafgørende, og det er ikke blot et spørgsmål om EU-landene. Det handler også om lande som Thailand, Tyrkiet eller Egypten. Man bliver simpelthen nødt til at håndtere problemet med det samme, for ellers går det galt,« siger Lars Thykier, der er administrerende direktør for brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening.

Udmeldingen kommer, efter at Udenrigsministeriet torsdag opdaterede sin rejsevejledning med beskeden om, at man nu fraråder alle ikkenødvendige rejser til Ungarn, Schweiz, Holland, Østrig og Portugal. Det sker, fordi landene nu har mere end 30 smittede personer pr. 100.000 indbyggere.

Men ifølge Lars Thykier giver det langtfra mening at fraråde rejser til eksempelvis hele Portugal, da det som udgangspunkt kun er større byer som Lissabon og Porto, der oplever mange smittetilfælde. De større byer trækker således landsgennemsnittet op, siger han.

»Du kan sagtens sende gæsterne til Madeira (portugisisk øgruppe, red.) eksempelvis. Det er der ikke noget problem i, og hvis du gør det, har rejsebranchen stadig et produkt, den kan sælge. Men nu skærer man alle over én kam, og vi ville da også blive skidesure, hvis andre lande frarådede alle rejser til Jylland, hvis der kun var smitte i København,« siger Lars Thykier.

Rejsebranchen har i forvejen været hårdt ramt af coronakrisen, og lukkede grænser og anbefalinger om at undlade al unødvendig rejse til store dele af verden har haft en betydelig konsekvens for rejsebureauernes omsætning.

Lars Thykier er heller ikke tvivl om, at krisen vil blive forstærket i løbet af efteråret, såfremt man ikke regionaliserer rejsevejledningen. For lige nu betyder det, at mange gæster med rejser til disse lande aflyser turen.

»Det betyder ganske enkelt, at der vil blive solgt endnu mindre, end der gør i forvejen, og det er bestemt ikke meget. Så vores efterår bliver en katastrofe rent økonomisk, hvis man ikke laver regionale rejsevejledninger og åbner mere op,« forudser Lars Thykier.

Svært at navigere i

TUI, der er Europas største rejsebureau, bliver ikke direkte ramt af de nye rejserestriktioner, fordi de ikke gælder rejsearrangørens mest centrale rejselande, men den nuværende situation gør hver uge uforudsigelig.

Berlingske har tidligere omtalt, hvordan danskerne har afholdt sig fra at bestille rejse til efteråret, og det er også et billede, som Mikkel Hansen, pressechef i TUI Danmark, genkender. Han fortæller dog, at der lige pludselig kan løbe mange nye bestillinger ind.

»Der har været stille i august, og det er ikke sådan, at det går fremragende, men vi så en tredobling af bestillingerne i sidste uge. Corona gør, at folk bestiller deres rejser meget sent, og det er meget vanskeligt at navigere i. Normalt har vi et halvt år til at fylde en afgang op, men nu skal vi gøre det på få uger,« siger han.

I alt oplevede TUI i sidste uge 270 procent flere bookinger end ugen før. Det er særligt Grækenland, som danskerne gerne vil til.

»Folk vil specielt gerne til Grækenland og lidt til Cypern, og vi kan se, at stort set alle vores kunder booker inden for de næste seks uger. Normalt kender vi vores kunder, men lige nu opstår der ud af det blå en efterspørgsel efter at komme af sted i efterårsferien. Vi skal virkelig være fleksible og kreative i den måde, som vi driver vores forretning på,« siger Mikkel Hansen.

Fælles opråb

Den danske rejsebranche oplever således store begrænsninger samt forvirring i rejsevejledningerne, og den problemstilling begrænser sig ikke kun til Danmark.

I dag har 20 europæiske rejse- og turistforeninger, som repræsenterer mere end 5.000 virksomheder, underskrevet et brev adresseret direkte til Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Foreningerne oplever en manglende koordination mellem landene, når det gælder rejserestriktioner.

De ønsker derfor et fælles europæisk testsystem, så man fremover kan undgå »ekstreme« rejserestriktioner.

»Vi opfordrer dig (Ursula von der Leyen, red.) til at sikre, at EU-Kommissionen går forrest for at udvikle et EU-testsystem til rejsebranchen og sikre, at det bliver implementeret. Derved kan vi undgå rejsekarantæner og få grænserne åbnet igen,« lyder opfordringen i brevet.

Opråbet kommer, efter at den europæiske lufthavnsorganisation, ACI Europe, har offentliggjort nye tal for flyrejser i de europæiske lufthavne for de to første uger af september måned. Opgørelsen viser således, at antallet af passagerer er faldet med 73 procent i forhold til samme måned sidste år.