Hjælpepakker til otte mia kr. i hus - men aftale om feriepenge udskydes

Et bredt flertal i Folketinget er sent tirsdag aften blevet enige om at forlænge og udvide hjælpepakken til de coronaramte dele af erhvervs- og kulturlivet. Udbetaling af indefrosne feriepenge er dog ikke en del af aftalen i denne omgang.

Regeringen og aftalepartierne præsenterer en aftale om corona-kompensation til erhvervs- og kulturlivet efter yderligere restriktioner, i Erhvervsministeriet i København tirsdag den 27. oktober 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Sent tirsdag aften blev et bredt flertal i Folketinget enige om en ny, udvidet hjælpepakke til erhvervs- og kulturlivet.

Aftalen betyder, at alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med 31. januar næste år, og at mulighederne for kompensation udvides på en række områder.

Samlet løber den nye hjælpepakke op i otte milliarder kroner. Dertil kommer initiativer, som betyder likviditetsforbedringer for erhvervslivet på omkring 30 milliarder kroner.

»Tiden med corona er desværre meget uforudsigelig, men med hjælpen kan vi holde hånden under dem, som holder ekstra for i den svære tid. Det er deres samfundssind, som hjælper Danmark igennem krisen,« siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Partierne bag aftalen - hvilket vil sige alle partier undtagen Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance - har blandt andet aftalt ordninger, som forventes også at kunne hjælpe underleverandører til de mange arrangementer, som bliver aflyst på grund af de seneste restriktioner, som blev offentligjort i fredags.

Det vil ifølge Simon Kollerup blandt andet betyde, at cateringselskaber og taxivognmænd, der ikke får den forventede aktivitet på grund af aflyste julefrokoster i den kommende tid, får mulighed for at søge kompensation.

Forhandlinger om feriepenge udskydes til november

Op til forhandlingerne om hjælpepakken tirsdag aften havde flere partier bragt et krav om, at de sidste to ugers indefrosne feriepenge skulle udbetales med til forhandlingsbordet.

Men aftalen kommer ikke til at omfatte feriepengene. Regeringen afviser at sætte gang i udbetalingen allerede nu, men ønsker at gemme pengene til restriktionerne igen bliver lempet i håb om, at de så vil kunne gavne f.eks. restaurationsbranchen mere til den tid.

Erhvervsministeren lovede dog på et pressemøde om den nye aftale at indkalde til drøftelser om feriepengene inden udgangen af november.

Kravet om udbetaling af de sidste indefrosne feriepenge blev rejst af blandt andre Venstre og de Konservative før tirsdagens forhandlinger. Venstres erhvervsordfører Troels Lund Poulsen varslede, at Venstre har tænkt sig at fremsætte et beslutningsforslag om udbetalingen af de sidste indefrosne feriepenge, hvis ikke forhandlingerne i november giver resultat.

Aftalen skaber heller ikke klarhed, når det gælder et varslingssystem, som kan gøre det lettere for virksomheder at gennemskue, hvilke restriktioner de kan forvente, hvis smittetallene stiger.

Det møder kritik fra blandt andre Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen.

»Der er fine elementer i aftalen. Men bestemt ikke perfekt. Dansk Erhverv vil nærstudere en del løse ender. Nervøs for aktører i hotel- og restaurationsbranchen. Få nu aftale om feriepenge og varslingssystem,« skriver han blandt andet i en kommentar på Twitter.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er også stærk kritisk overfor aftalen, som Dansk Folkeparti altså ikke er med i.

Her er hovedpunkterne i den del af aftalen, der primært dækker erhvervslivet:

• Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med 31. januar 2021.

• Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 pct. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 pct.

• Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.

• Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige mv. og faste omkostninger.

• Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige mv. og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning. Det gælder f.eks. messeaktivitet.

• Faste leverandører til pelsdyravlere, som f.eks. kan være fodercentraler, dyrlæger eller kommercielle pelserier, hvor besætningen slås ned, får adgang til kompensationsordningen for selvstændige og for faste omkostninger.