Problematisk 2018 koster vingeskudte Flying Tiger dyrt

2018 var et svært år for butikskæden Flying Tiger Copenhagen, der leverede et underskud på en halv milliard kroner.

Flying Tiger på Kultorvet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Detailkæden Flying Tiger var i en lang årrække en af landets helt store erhvervssucceser, der voksede massivt og etablerede butikker i store dele af verden. Men nu er kæden i den grad kommet ned på jorden.

Kæden kommer ud af 2018 med et minus på 541 millioner kroner. Det oplyser selskabet i sit årsregnskab, der er blevet offentliggjort mandag.

Dermed er det første underskud siden 2006 en realitet og en del af underskuddet skyldes regnskabsteknik, nedskrivning af værdien af kædens varelagre samt udgifter til lukninger af butikker.

Det sker efter en årrække, hvor tikronerskæden har haft gedigent vokseværk. I løbet af det seneste år er der åbnet en ny butik hver tredje dag i et af de 30 lande, virksomheden opererer i.

Ny kapital

En udvikling, som ejeren kapitalfonden EQT dog valgte at sætte en stopper for tidligere på året, da man i februar måned annoncerede, at vækstplanerne var sat i bero ved at skrue voldsomt ned for antallet af nye butikker og fyre omkring 40 ansatte på hovedkontoret i København.

I marts kom det frem, at den svenske kapitalfond havde skudt 354 mio. kroner i den pressede butikskæde for at forhindre et brud på storbankerne Nordeas og Danske Banks lånebetingelser. Derudover skyder ejerne yderligere 125 mio. kr. i selskabet i juni for at understøtte konsolideringen i selskabet, står der i regnskabet.

Flying Tiger har 990 butikker på tværs af 30 lande, og salget blev løftet med 11 procent til 5,6 milliarder kroner i 2018. De danske forbrugere købte for 514 millioner kroner.

Direktør-exit

Det har utvivlsomt været et vanskeligt år for den før så højtflyvende detailkæde, der forsøger at finde fodfæste igen.

Tidligere på året foretog EQT nogle omstruktureringer og indsatte McKinsey-konsulenten Martin Jermiin i direktionen i en stilling, som til forveksling kunne ligne en opgave for den adm. direktør. Det var en titel, som Mette Maix på daværende tidspunkt var indehaver af. Men få måneder efter tog hun konsekvensen af ændringerne og fratrådte som topchef knap to år efter, at hun havde indtaget hjørnekontoret.

I meddelelsen fra april udtalte den afgående direktør, at hun ikke var tilfreds med ledelsesændringerne.

»Jeg må også konstatere, at jeg ikke har følt mig tilfreds med den ledelsesmæssige opstilling, som blev vedtaget i januar, og derfor har jeg valgt at opsige min stilling,« udtalte hun i pressemeddelelsen.

Mette Maix er blevet erstattet af netop Martin Jermiin, og han erkender, at selskabet har stået i en vanskelig situation, men påpeger, at salget i 2019 ser ud til at udvikle sig positivt.

»Det er udfordrende tider for detailbranchen generelt. Heldigvis for Flying Tiger Copenhagen sætter kunderne stadig pris på vores koncept. Selv om resultatet i 2018 er utilfredsstillende, er Flying Tiger Copenhagen stadig en profitabel forretning,« skriver direktør Martin Jermiin i regnskabet.