Pandoras formand giver op: »Det er tid til at give stafetten videre«

Forud for Pandoras generalforsamling har bestyrelsesformand Peder Tuborgh meldt sit kommende exit.

Peder Tuborgh, bestyrelsesformand i smykkegiganten Pandora, træder ud af besyrelsen i løbet af 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Pandoras bestyrelsesformand, Peder Tuborgh, forlader den danske smykkegigant i løbet af 2019.

Det oplyste selskabet i en pressemeddelelse forud for en generalforsamling, der blev afholdt onsdag formiddag.

Peder Tuborgh har som formand været presset, da Pandora-aktierne igennem de seneste år er styrtdykket på grund af en række fejl i bestyrelsen.

Selv om Peder Tuborgh tiltrådte i 2014, hvor selskabet stormede frem, resulterede 2018 alligevel i et år, hvor væksten i omsætningen punkterede, og markedsværdien faldt betydeligt.

Derfor har Peder Tuborghs fremtid i Pandoras bestyrelse været tvivlsom, og man havde forventet, at kritikken fra selskabets aktionærer - som også var til stede under generalforsamlingen - vil spidse til.

Og kritikken var også til at mærke fra Danmarks største penionskasse, ATP.

»Bestyrelsen har været for lang tid om at erkende problemernes størrelse. Men nu er der kommet en hel ny ledelse til og en ny strategi, Programme Now, der skal rette op på udviklingen,« sagde ATP's aktiechef, Claus Wiinblad, fra talerstolen på Pandoras generalforsamling ifølge Børsen.

Ved udgangen af 2018 havde ATP en ejerandel i Pandora på 3,78 pct.

Peder Tuborghs beslutning om at forlade Pandora i løbet af 2019 blev derfor mødt med forståelse fra ATP.

»Jeg har forståelse og respekt for beslutningen. Den giver mulighed for en god proces omkring flere ting,« sagde Claus Wiinblad.

Rette tidspunkt

I kølvandet på smykkegigantens aktienedtur de seneste år, blev Peder Tuborgh blandt andet kritiseret for hans kommunikation - eller mangel på samme. Derfor tog presset fra investorer og analytikere til for at høre hans vurdering af Pandoras forretning og strategi.

Den forventede aktiekurs levede langt fra op til den aktuelle aktiekurs, og derfor så Peder Tuborgh det nu, som det rette tidspunkt at lade en ny formand overtage.

»Det generelle detailmarked har ændret sig hurtigt med virkningen af ​​e-handel og globalisering, og vores brandposition er blevet udfordret. Vi har taget kraftfulde tiltag for at imødekomme disse ændringer i 2018. Når vores nye administrerende direktør, Alexander Lacik, er kommet om bord, og vi begynder at se trækkraft fra Programme Now, vil fundamentet for et vellykket brand turnaround være på plads. Så er det tid for mig at give stafetten videre til en ny formand,« sagde Peder Tuborgh ifølge pressemeddelelsen.

Han meddelte til Børsen umiddelbart efter generalforsamlingen, at fratrædelsen er hans egen beslutning, og han altså derfor ikke er blevet bedt om at gå af.

Peder Tuborgh har ikke meddelt præcis, hvornår han træder ud af bestyrelsen. Han oplyser, at han føler et ansvar for at få bragt den nye administrerende direktør på plads, efter at en større transformationsproces er blevet sat i gang. Derefter skal bestyrelsen på jagt efter en ny formand.