Omdiskuteret sygdom sender medicinalgiganter i kamp

Sygdommen fibromyalgi, der har været omdrejningspunkt for mange myter, er nu genstand for en hård kamp mellem flere af de største medicinalvirksomheder.

Der er måske godt nyt på vej til folk, der lider af sygdommen fibromyalgi.

Flere af de store medicinalvirksomheder som Pfizer, Eli Lilly og Wyeth ser et potentielt lukrativt marked i sygdommen, skriver Reuters. De kæmper om at få de amerikanske myndigheders godkendelse af lægemidler til behandling af fibromyalgi

Fibromyalgi har været omgivet af mange myter - blandt andet, at det er en psykisk sygdom - men ifølge Dansk Fibromyalgi Forening, skyldes fibromyalgi forstyrrelser i centralnervesystemet. Årsagen til sygdommen kendes ikke.

Alligevel øjner medicinalvirksomhederne nu en mulighed i at vokse ved at gå aktivt ind på markedet for fibromyalgi, hvor behandlingen i øjeblikket er domineret af antidepressive og smertestillende midler, skriver Reuters.

Når medicinalvirksomhederne går ind i kampen om at sælge lægemidler mod sygdommen, er det fordi, de ser er kæmpe uberørt marked, siger en analytiker i branche, Maria Marzilli, til Reuters.

Hun forventer, at salget af lægemidler mod fibromyalgi vil blive tredoblet og nå mindst en milliard dollar inden 2014.

Ifølge Dansk Fibromyalgi Forening medfører sygdommen blandt andet, at patienterne får udbredte kroniske smerter i led og muskler, får alvorlige søvnproblemer og koncentrationsbesvær samt forskellige forstyrrelser i centralnervesystemet.