Ørsted rykker på milliardopkøb i Europa: »Jeg er ret sikker på, vi de kommende år vil købe mere«

Den danske energikæmpe Ørsted vil udvide sin landforretning for vindmøller, solenergi og lagring. Nu indtages Europa gennem et relativt lille selskab, som topchef Mads Nipper ser store muligheder i.

Mads Nipper kom til posten som administrerende direktør i Ørsted ved årsskiftet fra en stilling som administrerende direktør i pumpevirksomheden Grundfos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske energikæmpe Ørsted vil andet og mere end at udvikle og opføre enorme havvindmølleparker på tværs af kloden, hvorfor den grønne portefølje de senere år er blevet udvidet med både landvind, solenergi og projekter inden for grøn brint og Power-to-X.

Fredag offentliggjorde selskabet med Mads Nipper i spidsen så opkøbet af virksomheden Brookfield Renewable Ireland (BRI) til 4,2 milliarder kroner.

Med landvindprojekter i Irland og Skotland træder danskerne nu ind på det europæiske marked på landbaseret vedvarende energi og udvider den del af forretningen fra kun at være et nordamerikansk foretagende. Noget, administrerende direktør Mads Nipper ikke er bleg for at kalde en strategisk milepæl.

»Det kan virke som store ord at tage i munden, når der i anførselstegn »kun« er tale om et opkøb til godt fire milliarder kroner for et selskab af vores størrelse. Men det er strategisk vigtigt, fordi det er en ny region på vedvarende energi på land. Noget, vi har været åbne omkring, at vi vil udvide fra USA til resten af verden. I første omgang Europa,« siger Mads Nipper.

Efter i en årrække at have haft fuldt fokus på at banke vindmøllefundamenter i havbunden, gik Ørsted i 2017 i land USA for at købe Lincoln Clean Energy, der ligesom BRI beskæftiger sig med vedvarende energiløsninger på land.

Opkøbet har siden vist sig at blive en succes, og i marts i år besluttede Ørsted sig for at opføre sit største landbaserede projekt til dato – en kombineret landvind- og solcellepark ved navn Helena Energy Center i det sydlige Texas, USA.

Her fortalte Vishal Kapadia, kommerciel direktør for Ørsteds landforretning, at man især i Vesteuropa ser muligheder for at udvikle lignende projekter med landvind, solceller og energilagring – eller kombinationer af disse.

Tidligere i denne uge slog Mads Nipper yderligere fast i Børsen, at Ør­sted ville udbrede land­vind- og solenergiforretningen til Eu­ro­pa.

»Vi har kigget meget bredt og relativt længe. Vi er nået frem til, at selvom BRI på overfladen kan virke som et relativt lille selskab, så er pipelinen, profitabiliteten og kvaliteten af det team, vi køber, noget vi mener, vi for alvor kan bygge på. Det er en meget skalerbar platform,« siger Mads Nipper.

I dag beskæftiger BRI sig med landvind i primært Irland, men har også et stort energilagringsprojekt under opsejling i Skotland.

»Vi har kigget på flere opkøbskandidater og evalueret dem op mod hinanden. BRI var klart det mest interessante selskab, særligt grundet den ekstremt skalerbare platform. Irland er Europas hurtigst voksende marked for grøn strøm og er et meget profitabelt marked,« siger Mads Nipper.

Den nuværende ledelse hos BRI vil fortsætte med at være ansvarlig for at drive virksomheden, der vil blive gradvist integreret i Ørsteds landbaserede forretning og kunne trække på eksempelvis de erfaringer, man er ved at opbygge i USA.

Opkøbet betyder ikke, at Ørsted er færdig med at kigge sig om efter europæiske muligheder for landbaseret vedvarende energi. Lige nu fokuserer man dog i første omgang på regionen omkring Storbritannien og Irland.

»Så er vi overbevist om, at BRIs kompetencer senere kan hjælpe os med yderligere ekspansion. Jeg er ret sikker på, vi de kommende år vil købe mere i Europa. Men vi melder ikke lige noget nyt ud i næste måned,« siger Mads Nipper.