Nye afgørende forhandlinger på vej: Hjælpepakker skal udfases

Partierne er enige om at drøfte en udfasning af de midlertidige hjælpepakker i takt med den kontrollerede genåbning af økonomien.

Kristian Thulesen Dahl bemærker Morten Østergaards (nummer to fra venstre) og Jakob Ellemann-Jensens (nummer tre fra højre) fælles valg af sko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partierne skal drøfte udfasningen af hjælpepakkerne.

Det fremgår af den aftaletekst, som er blevet offentliggjort torsdag aften.

Heri fremgår det blandt andet, at den enkelte virksomhed, som nu ifølge anden fase af genåbningen må åbne, kan vurdere, at det ikke er hensigtsmæssigt at lukke op nu.

»I den situation vil en virksomhed, der tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, kunne vælge fortsat at holde lukket og vil efter den gældende ordning derefter modtage op til 80 pct. i kompensation for de faste udgifter,« lyder det i teksten.

Det helt store spørgsmål bliver, hvordan hjælpepakkerne skal udfases. Hvordan skal virksomheder, som åbner, hjælpes, når de i en periode vil være ramt af eksempelvis færre kunder. Et problem, som blandt andet restaurationsbranchen har adresseret.

Partierne er enige om at drøfte en udfasning af de midlertidige hjælpepakker i takt med den kontrollerede genåbning af økonomien.

Det fremgår samtidig, at regeringen på baggrund af et oplæg fra en ekspertgruppe inviterer til drøftelser om dette.

DI: Må ikke miste effekten af kompensation

Adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, siger i et interview med Berlingske, at det er vigtigt, man ikke bare lukker hjælpepakkerne ned fra den ene dag til den anden.

»Det er rigtig vigtigt at lave en fornuftig udfasning, når det tidspunkt kommer. Hvis man bare slukker for hjælpen igen, så risikerer vi at miste meget af den effekt, vi har fået fra eksempelvis lønkompensation, fordi vi så alligevel sender folk ud i arbejdsløshed,« siger han og tilføjer:

»Vi gør klogt i at lave en form for indfasning af de virksomheder, der har været tvangslukkede. Ellers har vi bare betalt for en to eller tre måneders forlængelse for mange, og så er den investering ikke meget værd,« siger han.

Problemet kan blive, at der vil gå noget tid fra virksomhederne åbner, til de igen er tilbage på normal drift som før krisen.

Og så peger han på, at nogle eksportvirksomheder først kommer til at mærke effekterne af krisen i slutningen af året.

»Der er jo den giftige situation, at for nogle eksportvirksomheder ser vi først effekterne af det tabte i tredje eller fjerde kvartal, fordi der er en forskydning.«

Dansk Erhverv: Forlæng hjælpepakkerne

Hos Dansk Erhverv mener adm. Direktør Brian Mikkelsen, at regeringen og Folketinget bør forlænge hjælpepakkerne fra juli til d. 31 august.

»Og så må man se på, hvad der skal ske. For lige nu ødelægger coronakrisen vores forretninger, som styrtbløder i øjeblikket, så er vi nødt til at have nogle hjælpepakker,« siger han.

Han forventer, at der er flere industrier, som får behov for hjælpepakker helt ind i efteråret. Det gælder bl.a. restaurationsbranchen, som efter alt at dømme ikke vil kunne køre med fuld kapacitet. Derudover mener han også, at der er behov for hjælpepakker til turistindustrien, som fortsat er ramt af de lukkede grænser.

»For en stor del af landets virksomheder kan man aftrappe hjælpepakkerne, men for dele af turismeindustrien og restaurationsbranchen, bør man fortsat holde hånden under dem, selv når de kommer i gang igen, fordi de er så hårdt ramt,« siger han.

Lang periode med hjælpepakker

Hos restaurantkæden Mash mener man, at der er brug for en lang periode med supplerende hjælpepakker. Det fortæller adm. direktør Jesper Boelskifte:

»Vi kan ikke drive forretning, hvis vi kun kan åbne 20, 30, 40 eller 50 pct. Det er der ingen forretning, som kan bære. Hjælpepakkerne skal køre videre, og der brug for at de kan supplere i en lang periode,« siger han.

Hos restauranterne har de fået lov at åbne 18. maj under en række restriktioner. Detaljerne er endnu ikke lagt frem, og det afventer man lige nu i spænding. Hvis restriktionerne bliver for voldsomme, kan det resultere i, at nogle restauranter vælger ikke at åbne.

»Vi kigger på nogle meget overfladiske retningslinjer, men hvis vi ender med nogle restriktioner, som at der eksempelvis skal være fire kvadratmeter pr. gæst og minimum to meter mellem gæsterne, ligesom man ser i detailbranchen, så åbner vi simpelthen ikke,« siger Boelskifte.

Det bakkes op af brancheorganisationen for restauranter og hoteller, Horesta. I en pressemeddelelse fremgår det, at der er brug for et klart politisk signal om forlængede hjælpepakker målrettet netop hotel- og restaurationsbranchen:

»Med muligheden for åbning mistes den fulde omkostningskompensation, uden at omsætningen vil få det fornødne løft. Det er meget kritisk, og vi frygter, at mange virksomheder må dreje nøglen om, og at flere tusinde medarbejdere vil miste deres job, hvis ikke åbningen suppleres med forlængede og justerede hjælpepakker,« lyder det fra adm. direktør Katja K. Østergaard.