Aftale på plads: Partiledere enige om næste fase af genåbningen

Statsminister Mette Frederiksen er sammen med Folketingets partiledere nået til enighed om, hvilke dele af det danske samfund der nu skal genåbnes. Restauranter og cafeer åbner, og de ældste klasser kan komme tilbage i skole 18. maj. Til gengæld fortsætter forsamlingsforbuddet på maksimalt ti personer omtrent en måned endnu, fortæller statsministeren.

 
En aftale for fase to af genåbningen af Danmark er på plads. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften er det lykkedes statsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets øvrige partiledere at blive enige om, hvilke dele af det danske samfund der nu skal genåbnes efter flere ugers nedlukning som følge af coronaepidemien.

Partierne forhandler både om, hvad der skal åbnes i fase to af genåbningen, og om en mere langsigtet plan for åbningen af det danske samfund.

Nu er det i første omgang lykkedes at nå til enighed om indholdet af genåbningens fase to.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og de øvrige partiledere er torsdag aften blevet enige om en aftale om, hvilke dele af det danske samfund der nu skal åbnes som det næste. Partilederne har forhandlet på Marienborg siden torsdag formiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

»Vi går imod en gradvis og større åbning af det danske samfund. Vi starter med det samme med nogle af de professionelle fodboldspillere, der har behov for at komme igang. Så fortsætter vi på mandag og fortsætter mandagen efter,« sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i haven ved Marienborg, der blev afholdt kort før klokken 19.30.

Fase to kommer til at indebære, at hele detailhandlen – inklusiv storcentre – samt restauranter og cafeer åbnes igen, ligesom de ældste skolebørn i 6.-10. klasse kan komme tilbage i skole. Desuden kan eleverne på landets efterskoler vende tilbage.

Derudover åbnes der for professionel idræt uden tilskuere og for almindelig udendørs idræts- og foreningsliv.

Statsministeren påpegede, at det er et udgangspunkt for genåbningen, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og skal hjælpe dansk erhvervsliv.

»Derudover har vi valgt at tage en række hensyn, som ikke har noget at gøre med økonomi, men som har at gøre med, hvordan vi har det som mennesker i en tid, hvor vi må undvære meget af vores sædvanlige aktivitet,« sagde Mette Frederiksen.

Genåbningen bliver gradvis, så derfor er det ikke alle dele af samfundet, der åbnes samtidigt.

Statsministeriet har udsendt en aftaletekst, og den fulde liste over elementerne i fase to ser således ud:

Fuld åbning af detailhandel (11. maj)
Detailhandlen – herunder storcentre – kan genåbne under de retningslinjer, som er aftalt i det såkaldte sektorpartnerskab for detailhandlen.

Restaurations- og caféliv og lign. åbnes (18. maj)
Restauranter, caféer og lign. kan servere under nærmere retningslinjer bl.a. vedrørende åbningstid, fysisk afstand mv.

6.-10. klasser i gang (18. maj)
De større børn kommer i skole igen. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for sundhedsfaglige retningslinjer. Det gælder også klubtilbud.

Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. Desuden åbning af STU, EUD og FGU (18. maj)

Hjemmearbejde i private virksomheder
Det er lagt til grund, at væsentligt flere privatansatte møder fysisk ind på arbejde som normalt.

Professionel idræt uden tilskuere
Åbningen omfatter hele den professionelle idræt, der kan åbne straks.

Ind- og udlån på biblioteker (18. maj)

Idræts- og foreningsliv – udendørs
Der kan, under de gældende regler, gennemføres sundhedsmæssigt forsvarlige aktiviteter udendørs.

Folkekirken og trossamfund i gang (18. maj)
Kirker og trossamfund aftaler i sektorpartnerskab, hvordan åbningen tilrettelægges sundhedsmæssigt forsvarligt.

Afslutning af forløb på efterskoler (18. maj)
Der udarbejdes i et samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt. Desuden skal der sikres en model for, at selvisolation af covid-19-positive personer og eventuelt deres familier vil kunne opretholdes.

Zoologiske anlæg, hvor gæsterne transporterer sig i bil, kan være åbne.
De nærmere retningslinjer aftales i sektorpartnerskab.

Regeringen vil løbende foretage nødvendige tilpasninger i den offentlige sektor f.eks. i forhold til forsvar, politi, socialområdet, tilsyn, certifikatkurser mv.
I takt med genåbningen er der behov for, at Arbejdstilsynet og andre offentlige tilsyn og kontrolmyndigheder følger med.

Grænsekontrol stadig uafklaret
Partierne noterer sig, at regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger. Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020.

Mette Frederiksen: Det hele afhænger af fortsat afstand

På pressemødet torsdag aften benyttede Mette Frederiksen lejligheden til at takke danskerne for i stor stil at have efterlevet de seneste ugers mange restriktioner.

»Jeg vil gerne takke alle i Danmark for en fantastisk indsats gennem de seneste par måneder. Det er takket være en fælles imponerende stor indsats, at vi er i en situation, hvor vi er et af de lande, der for alvor kan begynde at åbne vores samfund op igen,« sagde statsministeren:

»Det er i allerhøjeste grad på grund af, at vi evner nu at holde en fysisk afstand til hinanden, og at vi har taget myndighedernes mange gode råd til os, at vi er lykkedes med at holde smitten under kontrol.«

Mette Frederiksen understregede desuden, at situationen i den kommende tid har mange faldgruber. Genåbningen afhænger således nærmest ene og alene af, at danskerne stadig formår at holde fysisk afstand til hinanden og bliver ved med at have god hygiejne, betonede statsministeren.

»Hvis tingene forandrer sig for meget til det dårlige, eller får vi et tilbageslag, kan vi blive tvunget at genindføre restriktioner eller trykke på bremsen i forhold til den fortsatte genåbning,« sagde hun.

Forsamlingsforbud fortsætter cirka en måned endnu

Statsministeren fortalte desuden på pressemødet, at forsamlingsforbuddet på maksimalt ti personer som udgangspunkt vil gælde en måned endnu:

»Som udgangspunkt i fase to – altså, cirka den næste måneds tid – gælder begrænsningerne i forhold til, hvor mange mennesker der samles – at vi maksimalt må være ti – fortsat.«

Da Mette Frederiksen blev spurgt til, om politikerne er bange for at miste kontrollen med smitten, nu hvor der er tale om en relativt stor genåbning, understregede hun, at »der er usikkerhed forbundet med det her«.

»Ligegyldig hvordan man vender og drejer det, beror det hele primært på én ting: Nemlig din og min adfærd og alle andre danskeres adfærd. Og derfor hvis vi oplever i den kommende tid, at danskerne begynder at slække på det, bliver for utålmodige, bliver ligeglade, kan vi stå i en helt anden situation end det, der ligger til grund her,« sagde statsministeren:

»Det kan godt lade sig gøre at åbne det, vi har besluttet i dag. Men det kan kun lade sig gøre, hvis langt, langt, langt, langt de fleste danskere bliver ved med at holde afstand til hinanden og husker at vaske hænder og de der ting. Og hvis det ændrer sig, er forudsætninger for den aftale, vi har lavet i dag, forandrede.«

Kender ikke konsekvenserne af første fase

Partilederne har siden klokken 10.30 torsdag formiddag været samlet på Marienborg for at forhandle sig frem til en aftale.

Genåbningens fase to kommer i kølvandet på første fase, der gradvist tog sin begyndelse umiddelbart efter påske. Første fase omfattede som udgangspunkt de mindste skoleklasser – 0.-5. klasse – og daginstitutionerne og blev senere udvidet til også at omfatte de liberale erhverv som f.eks. frisører, tandlæger og køreskoler.

En omfattende rapport udarbejdet af en 19 mand stor ekspertgruppe forankret hos Statens Serum Institut (SSI) slog onsdag fast, at konsekvenserne af den første fase endnu ikke kan aflæses i tallene, og derfor har politikerne taget beslutningen om, hvad fase to skal omfatte, på et usikkert grundlag.

Ekspertgruppen skriver i rapporten, at det er »på nuværende tidspunkt uvist, om effekten af første fase af genåbningen endnu er slået helt igennem i antal nye indlæggelser«.

Der kan altså med andre ord være et efterslæb fra første genåbningsfase, som endnu ikke kan ses i tallene.

»Ekspertgruppen vurderer, at modelberegninger af estimerede effekter af scenarier for anden fase af genåbningen på nuværende tidspunkt vil være forbundet med særligt stor usikkerhed,« skriver eksperterne i rapporten.

Torsdag aften fortsætter forhandlingerne om en langsigtet plan for genåbningen af Danmark.

Da Mette Frederiksen på pressemødet i haven ved Marienborg blev spurgt, hvor mange genåbningsfaser der kommer til at være i alt, lød hendes svar:

»Jeg forventer sådan set, at vi – med det vi har aftalt i dag – kan have en fase, der strækker sig hen over sommeren og så en fase derefter.«

Statsministeren understregede samtidig, at partilederne endnu ikke har lagt sig fast på, hvor mange faser der skal være i alt:

»Men vi er jo altså ved at være godt på vej nu til åbningen af det danske samfund igen.«