Lars Sandahl Sørensen: »Løsning for grænserne haster«

Adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen kalder den nye genåbningsaftale for »et afgørende skridt«. Men han opfordrer partierne til hurtigt at finde en løsning for en kontrolleret åbning af grænserne.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften er aftalen om anden fase af genåbningen af Danmark faldet på plads.

Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i Dansk Industri, er tilfreds.

»Det er utrolig glædeligt, at vi kan åbne mere op i samfundet herhjemme. Det har ufattelig stor betydning for dansk økonomi, danske job og optimismen i hele samfundet, at flere vigtige dele af vores samfund nu kan åbne op. Det er kun muligt takket være danskernes ansvarlige og disciplinerede adfærd og en resolut politisk håndtering af første fase,« lyder det i en skriftlig kommentar fra direktøren, der tilføjer:

»Der er rigtig mange virksomheder og medarbejdere, som nu ånder lettet op med udsigten til, at de på forsvarlig vis igen kan tage imod kunder og få gang i forretningen.«

Der er dog et men: Af aftaleteksten fremgår det, at »regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger.«

Det vil der blive meldt yderligere ud om senest 1. juni 2020. Grænserne vil altså fortsat være lukket et stykke tid endnu. Det mener Lars Sandahl Sørensen, at der hurtigt er brug for en løsning på.

»Vi må ikke glemme, at Danmark er en eksportnation, og der er akut brug for en kontrolleret  genåbning af grænserne – især for erhvervsrejsende, hvis vi skal modgå det massive pres, vi ser lige nu på dansk eksport, som vi er så afhængige af som samfund. Det haster med at finde en løsning for vores grænser og for luftfarten,« siger han i meddelelsen.

Brug for klarhed

I et interview med Berlingske understreger Lars Sandahl Sørensen, at »hver dag tæller«, når man eksempelvis taler om turismeerhvervet.

»Jeg forstår godt, at det ikke kan lade sig gøre at åbne det hele på en gang, men det er vigtigt, at vi får en indsigt i, hvornår det kan lade sig gøre.«

Han opfordrer til, at partierne hurtigt finder en løsning for en kontrolleret åbning af grænserne og samtidig anviser en klar plan for de virksomheder, som fortsat holdes lukket.

Lars Sandahl Sørensen understreger, at de erhverv, der endnu ikke har fået lov at åbne, i stedet får klarhed over kriterierne for at kunne det.

»Det er ekstremt vigtigt, at vi får noget klarhed om, hvad der skal til, og hvad man skal leve op til, for at åbne,« siger han.