Nu tager kulturministeren afstand: »Man kan godt frygte, at Facebook bliver et hjemsted for sølvpapirshatte og konspirationsteorier«

»Vi har måske været for naive for længe,« siger kulturminister Joy Mogensen, efter at Facebook har blokeret for, at der i Australien kan viderebringes nyheder på det sociale medie. Hun gør klar til den danske kamp for, at Facebook betaler til danske medier.

Kulturminister Joy Mogensen (S) tager afstand fra Facebooks aktion i Australien og arbejder på til marts at kunne fremlægge et lovforslag, der skal sikre, at teknologigiganterne kommer til at betale for at viderebringe nyhedsstof. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Joy Mogensen (S) langer nu ud efter Facebook, efter at techgiganten onsdag aften i Australien blokerede for alle nyheder på det sociale medie. Og hun er klar til at gå længere, end hvad EU lægger op til at kræve af Facebook, for at sikre, at nyhedsmedier får betaling for deres arbejde.

»Det er bekymrende at se, hvad der udfolder sig i Australien, fordi det sætter spørgsmålstegn ved det demokratiske sindelag hos en af verdens mest dominerende medievirksomheder. Enten så forstår de det ikke, eller også er de ligeglade med den betydning, som nyhedsmedier har for et demokratisk samfund. Begge dele er dybt bekymrende,« siger Joy Mogensen til Berlingske.

Dansk lovforslag om betaling kommer til marts

Hun fremlægger til marts et lovforslag, som går længere, end EU kræver, for at sikre, at de danske medier kan stå sammen om at få aftaler med techgiganter i stedet for at skulle forhandle enkeltvis.

»Vi skal virkelig samle kræfterne og insistere på vores demokratiske infrastruktur. Derfor lægger vi op til, at medievirksomhederne i Danmark også kan forhandle samlet over for techgiganterne,« siger kulturministeren.

Joy Mogensen, kulturminister (S)

»Det er desværre en spillebane, hvor jeg synes, at vi måske har været for naive for længe.«


I Australien valgte Facebook uden forudgående varsel onsdag aften, dansk tid, at blokere for, at nyheder kan viderebringes på Facebook. Australierne kan heller ikke selv dele dem med andre. Indgrebet skete i protest mod den lovgivning, som et stort flertal i det australske parlament i disse dage gør klar til at gennemføre for at tvinge teknologigiganter som Facebook og Google til at betale til medierne, når de bringer nyhedsartikler videre. Dermed gik også mange myndigheders informationskampagner via det børsnoterede, sociale medie i sort.

Google har truet med at lukke sin søgemaskine i Australien, men har de seneste dage indgået betalingsaftaler med en række australske medier og dermed brudt den fælles flanke med Facebook.

Behov for hegnspæle

»Jeg tror, at jeg ville reagere nogenlunde, som Australien gør, hvis noget tilsvarende skete i Danmark. Der er nogle regler for offentlig samtale. Det handler om mere end konkurrencespørgsmål. Det her er ikke bare forskellige medietyper eller nye platforme. Det er vores medier. Den offentlige samtale. Grundlaget for vores demokratiske samfund,« siger Joy Mogensen.

Synes du, at vi blevet for afhængige af meget få teknologigiganters platforme?

»Nej, det synes jeg ikke. Det er jo fantastisk, at man kan nå ud til så mange mennesker, og at man kan have den direkte kontakt og den direkte samtale. Jeg kan i hvert fald stadigvæk huske den optimisme, som internettets muligheder bar med sig. Den håber jeg, at vi kan holde fast i. Men måske vi har ladet den gå for langt,« siger hun.

Der er behov for nogle hegnspæle, mener kulturministeren.

»Facebook og andre techgiganter har jo også en platform for fake news, så jeg kan slet ikke forstå, hvordan de kan finde på at udelukke netop dem, der sørger for, at der er journalistisk baserede nyheder på Facebook. Så har de jo næsten åbnet sig for at blive et samlingssted for sølvpapirshatte og konspirationsteorier,« siger Joy Mogensen og fortsætter:

»Når du nu skriver noget lige om lidt, er det jo din redaktør, der skal stå inde for, at du ikke citerer mig for noget, jeg ikke har sagt. Der er grænser for, hvad man må sige til hinanden, også som privatpersoner, ligesom der er grænser for, hvordan man må kopiere kunstneres indhold. Hele musik- og filmbranchen bliver jo også udfordret af dette. Så det er desværre en spillebane, hvor jeg synes, at vi måske har været for naive for længe.«

Vil gøre alt for at beskytte mediernes ophavsret

Anders Krab-Johansen, koncernchef og udgiver for Berlingske Media, sagde i TV-Avisen i aftes, at »det afslører, at Facebook sidder på kagen og synes, at de kan styre det hele«. Er det ikke rimeligt at journalistikken bliver betalt i en eller anden form?
»Jo, og det er derfor, at det lovforslag, som jeg kommer til at fremlægge til marts, netop går længere, end EU kræver, for at sikre, at de danske medier kan stå sammen om at få ændret aftaler med techgiganter, når techgiganterne helt indlysende bruger mediernes indhold til at skabe værdi. Så, ja, vi skal beskytte medierne, og regeringen vil gøre alt, hvad vi kan, for netop at beskytte mediernes ophavsret, så internettet bliver et sted, hvor man kan finde god, faktabaseret journalistik, og hvor vi står sammen om at sige 'Nej, vi vil ikke have en demokratisk samtale baseret på fake news',« siger Joy Mogensen.

Regeringen bruger jo selv penge på blandt andet Facebook, og du bruger også selv Facebook til at få dine budskaber ud. Giver det anledning til at overveje at ændre på den strategi, ligesom medierne jo har droslet ned på deres begejstring for at lægge alt ud på Facebook?
»Det er noget, som vi løbende diskuterer, men jeg vil stadigvæk gerne holde fast i idealismen om, at internettet også er en ny platform for demokratisk samtale. Det er bare vigtigt, at vi har de samme principper for, at vi gør det faktabaseret, og det skal man også tænke over, at man bidrager til som politiker, når man lægger noget op,« siger kulturministeren.

»Jeg håber meget, at de finder en bedre måde at agere på«

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, har sagt, at hendes store frygt er, at »taberen bliver den offentlige samtale, som kan blive endnu mere polariseret«. Deler du samme frygt?

»Når man sletter alle de journalistiske medievirksomheder i Australien fra sin platform, kan man godt frygte, at Facebook bliver et hjemsted for sølvpapirshatte og konspirationsteorier. Jeg håber meget, at de finder en bedre måde at agere på,« siger Joy Mogensen.

Også hos Venstre mener partiets kultur- og medieordfører, Britt Bager, at Facebook »bør udvise forståelse og ydmyghed frem for at spille med musklerne«.

»Det gør mig både urolig og bekymret at se den magtdemonstration, Facebook er i gang med,« siger Britt Bager.

Kommunikationschef for Facebook i Norden, Peter Münster, skriver i en kommentar:
»Den vanskelige beslutning, vi har truffet vedrørende et helt konkret lovforslag i Australien, bør ikke bruges til at drage nogle generelle konklusioner. Vi ønsker at spille en positiv og konstruktiv rolle i de demokratiske samfund, vi er en del af, og vi har et ønske om at bidrage til mediernes omstilling til nogle holdbare forretningsmodeller, der passer til en digital virkelighed.«
»Ideen om at Facebook »skylder« penge for det nyhedsindhold, der ligger på Facebook, ignorerer to uomgængelige forhold: For det første at det alene er nyhedsmedierne selv eller deres læsere, der lægger links til nyhedsindhold op på vores platform, typisk med det mål at skabe mere trafik til mediets egen hjemmeside. Og for det andet, at det, vi tjener penge på, er annoncer og ikke nyhedsindhold, som udgør mindre end 4% af det indhold, folk møder på platformen. Vi ser frem til en konstruktiv dialog med kulturministeren om de særlige udfordringer, der gør sig gældende i Danmark, så vi kan finde en løsning, der gavner medierne på lang sigt,« skriver Peter Münster.

Fredag kl. 20:55: Opdateret med kommentar fra Facebook.