Skrappere styring af de store teknologiselskaber på plads

Vi omskriver reglerne for vores digitale marked, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

»Vi fastlægger de grundlæggende rammer,« forklarer EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Matthys/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer helt andre boller på suppen i forhold til, hvordan EU påtænker at styre de store teknologiselskaber.

Det oplyste EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, da hun onsdag eftermiddag var med til at åbne den årlige, europæiske topkonference om teknologi og teknologiske muligheder, Web Summit.

Ny lovgivning klar 9. december

De nye regler, benævnt »Digital Services Act« og »Digital Market Act«, vil blive fremlagt 9. december af blandt andre Margrethe Vestager, der ud over at være konkurrencekommissær også er EUs overordnet ansvarlige for den digitale udvikling af Europa.

Ursula von der Leyen meddelte, at EU-Kommissionen lægger op til at »omskrive reglerne for vores digitale marked«.

Det vil blandt andet betyde skærpede regler for onlineindhold, både i forhold til at sælge usikre produkter og til at f.eks. sprede hadsk tale.

Samtidig skal teknologigiganterne vænne sig til, at det er slut med, hvad mange har kaldt for »det vilde vesten«, hvor det i høj grad har været giganterne selv, der har udarbejdet spillereglerne, efterhånden som de teknologiske fremskridt fandt sted.

»Vi fastlægger de grundlæggende rammer for den styrke, som portvagterne har,« sagde Ursula von der Leyen med henvisning til, at flere af giganterne lader andre bruge deres systemer og IT-platforme.

Eksempelvis kan andre sælge varer gennem Amazons netbutik, ligesom man kan blive en del af Googles tjenester.

»De må ikke forskelsbehandle deres egne tjenester, og brugerne skal altid have kontrol med egne data og kunne tage dem med sig. Det handler om almindelig rimelighed,« forklarede EU-Kommissionens formand og udtrykte »håb om, at 2020erne kan blive det digitale årti«.

Vestager: »Der er noget at komme efter«

Stramningerne er en del af den pakke, som EU-Kommissionen tidligere har bebudet. »Digital Services Act« vil tvinge selskaberne til at forklare, hvordan deres algoritmer fungerer, ligesom deres annoncesystemer skal åbnes for de kontrollerende myndigheder, og de selv skal gøre mere for at fjerne hadsk tale, skadeligt indhold og piratkopierede varer.

Digital Services Act får følgeskab af Digital Market Act, der pålægger virksomhederne at dele visse data med konkurrenter og kontrollerende myndigheder og ikke favorisere egne tjenester på bekostning af konkurrenternes tilsvarende.

Kommissionen har gennem de senere år uddelt store milliardbøder til adskillige af teknologigiganterne, og Margrethe Vestager har i øjeblikket en undersøgelse af Facebook, tre af Apple og en ny af Google i gang.

Kommissæren har tidligere oplyst, at der er grund til at optræde hårdhændet.

»Nogle af de konkurrencefordele, som de har, har de skaffet sig på ulovlig vis. Det er ikke for ingenting, at der har været ikke en, ikke to, men tre Google-sager allerede. Der er noget at komme efter,« sagde hun i oktober i DR-programmet »Clement kalder Jorden«.

Tvangsopsplitning er sidste udvej

EU-Kommissionens ansvarlige for Det Indre Marked, den franske kommissær Thierry Breton, sagde i november, at teknologigiganter, der overtræder EU-lovgivningen, står til bøder, til at blive beordret til at ændre forretningsgange eller i yderste fald at blive tvunget til en opsplitning af selskabet.

»Vi begynder med en bøde. Så får man en større bøde. Så kan man få et midlertidigt påbud, så specifikke påbud, og så kan man, når dagen er omme, få, hvad vi også har i konkurrencereglerne, nemlig strukturel adskillelse,« sagde Thierry Breton for to uger siden.