Dramatisk optrapning: Facebook lukker for nyhedsstrømmen i Australien

Protest mod ny lovgivning om at skulle betale for nyheder rammer også myndigheders officielle sider, lige før et stort vaccinationsprogram i landet skal begynde. Google, som har truet med at lukke for sin søgemaskine, betaler nu store summer i aftaler med medier.

Der er tomt i nyhedslisten hos alle australiere, efter at Facebook sent onsdag lukkede for funktionen, så man hverken kan se eller selv lægge links til nyheder ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lukas Coch/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er nu åben krig mellem de australske politikere og teknologigiganterne, efter at Facebook onsdag aften valgte at spærre for alle nyheder. Det medførte også, at der ikke er adgang til officielle coronasider og advarsler fra myndighederne.

Lukningen sker i protest mod den lov, som det australske parlament med bredt flertal ventes at kunne vedtage i denne uge, og som pålægger Facebook og Google at betale for nyheder, som bringes i deres systemer.

»Facebook tager fejl, Facebooks handlinger var unødvendige, de var hårdhændede, og de vil skade deres ry her i Australien,« sagde den australske finansminister, Josh Frydenberg, på et tv-transmitteret pressemøde.

»Men dagens begivenheder bekræfter for alle australiere den umådelige markedsmagt, som disse digitale mediegiganter har,« sagde han.

Sundhedsminister Greg Hunt kaldte lukningen »et direkte misbrug af teknologigiganternes markedskræfter«.

Stort vaccinationsprogram skal begynde nu

Lukningen sker, kun tre dage før landet udruller et stort vaccinationsprogram for at begrænse spredningen af coronavirus. Det har fået sundhedseksperter til at kritisere Facebook for at forhindre adgang til vitale oplysninger.

Lukningen kom uden forudgående varsel og betyder, at ingen australiere kan dele eller læse nyheder på det børsnoterede, sociale medie. Australske medier kan heller ikke lægge nyheder ud til resten af verden.

Facebook melder, at lukningen sker »med et tungt hjerte«, men at den nye lov vil »straffe Facebook for indhold«, som Facebook ikke har bedt om.

Også flere større myndigheders Facebook-konti og -sider blev ramt af lukningen, heriblandt dem, der giver råd om bekæmpelse af coronavirus og skovbrande. Men senere blev flere af dem genskabt. Facebook siger, at myndighedernes sider ikke skulle rammes af lukningen.

»Eftersom loven ikke giver klare retningslinjer for definitionen af nyhedsindhold, har vi valgt en bred definition for at respektere loven, sådan som den lægger op til,« siger Facebook.

Google indgår aftale på aftale

Facebook havde tidligere truet med at lukke for nyhedsfunktionen, ligesom Google har truet med at lukke for sin søgemaskine i Australien, hvis regeringen gennemfører sin lovgivning, som Google har kaldt »umulig at arbejde med«.

Godt 95 procent af alle internetsøgninger i landet sker gennem Google, selv om der findes en række alternativer.

Google har alligevel indgået separate aftaler med medier for – mod betaling – at kunne bringe deres nyheder på Google News Showcase, et nyt tiltag, som Google siger at have sat en milliard dollar af til.

Senest har den australske mediemogul Rupert Murdochs News Corp-imperium indgået en aftale med Google, som ifølge News Corp medfører »betydelige betalinger« for nyheder. News Corp, som ejer to tredjedele af Australiens større aviser, har ellers været blandt de argeste kritikere af Googles og Facebooks manglende betalinger.

For et par dage siden indgik to af de største australske tv-selskaber aftaler til tilsammen 60 millioner australske dollar (286,5 millioner kroner) om året. Til sammenligning skal 121 udgivere i Frankrig deles om 468,5 millioner kroner over tre år, efter at Google også dér er begyndt at betale for nyhederne.

»Ingen af disse aftaler ville være kommet i stand, hvis vi ikke havde lagt lovgivning på bordet i parlamentet,« sagde finansminister Josh Frydenberg tidligere på ugen.

Kritik fra medierne

Facebooks dramatiske beslutning betyder også, at de to giganter nu ikke længere står sammen i kampagnen mod den australske lovgivning, der vil blive verdens første af sin art.

Den vil kræve, at Facebook og Google indgår kommercielle aftaler med medier, hvis links skaber brugertrafik hos giganterne. Alternativt vil de blive tvunget til at betale en fastsat pris.

Facebook kalder loven fuld af »grundlæggende misforståelser« og siger, at nyheder kun udgør op til fire procent af, hvad folk ser på Facebook. Australske undersøgelser viser dog, at 21 procent af australierne bruger sociale medier som deres primære nyhedskilde, mens 39 procent bruger Facebook til at modtage nyheder.

Nu er alle disse nyhedssider – heriblandt BBCs, Reuters', The Wall Street Journals og The New York Times' – tomme, ligesom australierne ikke selv kan dele nyheder.

En af Australiens største mediegrupper, Nine, som selv har indgået aftale med Google, har opfordret regeringen til at ignorere det pres, som teknologigiganterne har lagt. Nine mener, at Facebooks lukning er bevis på en monopolstatus og en urimelig opførsel.

»Ingen har glæde af denne beslutning, eftersom Facebook nu vil blive en platform for, at misinformation nu kan spredes hurtigt uden modvægt,« meddeler Nine.