Google truer med at lukke søgemaskine i protest mod krav om betaling for nyheder

»Vi svarer ikke på trusler,« siger Australiens premierminister, efter at Googles australske direktør under en høring har truet med at lukke sin søgemaskine.

Googles australske direktør, Mel Silva (tv.), truer på en videoforbindelse under en senatshøring fredag morgen med at lukke for Googles søgemaskine i Australien, hvis en ny lov, der tvinger Google og Facebook til at betale for nyhedsstof fra australske medier, gennemføres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mick Tsikas/AAP/Ritzau Scanpix

Google truer med at lukke sin søgemaskine i Australien, hvis regeringen agter at gå videre med planer om at tvinge teknologigiganter som Google og Facebook til at betale lokale medier for nyhedsindhold, som bringes videre på deres platforme.

»Hvis denne udgave af lovforslaget bliver selve loven, vil det ikke give os noget andet valg end at stoppe for, at Google-søgninger er tilgængelige i Australien,« sagde Googles direktør for Australien og New Zealand, Mel Silva, under en høring tidligt fredag morgen, dansk tid, om de nye regler i det australske senat.

Premierminister: »Vi svarer ikke på trusler«

Den australske premierminister, Scott Morrison, reagerede lynhurtigt.

»Vi svarer ikke på trusler. Australien fastsætter regler for, hvad man kan gøre i Australien. Det sker i vores parlament. Det sker gennem vores regering. Og det er sådan, at tingene virker her i Australien,« slog han fast.

Den uafhængige tænketank Australia Institute bakker regeringen fuldt op.

»Googles vidneudsagn i dag er del af et mønster med truende adfærd, som får det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver, der værdsætter vores demokrati,« siger Peter Lewis, som er direktør for instituttets Center for Ansvarlig Teknologi.

Rimelig betaling for at bringe nyheder

Den australske regering gør klar til en lovgivning, som tvinger Google og Facebook til at betale australske medier, når de viderebringer deres nyhedshistorier og artikler, for eksempel når Google gennem sin Google News-tjeneste samler overskrifter og nyhedsresumeer sammen.

Det betyder ifølge medierne, at mange læsere ikke fortsætter til kilden og dermed læser eller ser nyheden hos mediet selv.

Google har forsvaret sig med, at nyhedsindsamlingen skaber større synlighed om nyhederne og dermed skaber mere nettrafik.

Lovgivningen lægger op til, at hvis man ikke kan blive enige om en aftale, vil myndighederne fastsætte den pris, som Google og Facebook skal betale.

Også trusler fra Facebook

Google-direktør Mel Silva er parat til at betale for den værdi, som nyhederne giver, men ikke i det omfang, som regeringen lægger op til. Det vil give den amerikanske internetgigant ustyrlige finansielle og operationelle risici, siger hun.

Mel Silva har oplyst til senatet, at omkring 95 procent af alle internetsøgninger i Australien sker gennem Google, på samme måde som Europa-Kommissionen har kortlagt, at over 90 procent af samtlige søgninger på nettet i Europa sker gennem Google, selv om der findes en række alternativer.

Også Facebook har protesteret heftigt mod de kommende regler og truet med at fjerne nyheder fra Australien fra det sociale medie. Facebook mener, at det er en uoverskuelig opgave at skulle indgå aftaler med alle.

Nyhedsorganisationer i Australien har gennem længere tid beklaget sig over, at onlineplatforme som Facebook og Google har sat sig på det digitale annoncemarked. To tredjedele af de australske onlineannoncer ligger nu hos de to amerikanske internetgiganter.

Google indgår aftale i Frankrig

Slagsmålet i Australien kommer, efter at Google i Frankrig torsdag indgik sin første aftale i Europa om at betale for onlineindhold. Aftalen mellem internetgiganten og Alliance de la Presse d'Information Générale (APIG) beskriver Google som en farbar måde at betale udgiverne på.

Det er ikke oplyst, hvor mange penge Google vil betale til medierne gennem aftalen, som har været flere måneder undervejs.

Google har indgået tilsvarende aftaler i Brasilien og Tyskland.