Novo-topchef eliminerer papirnusseri og unødvendige »studiegrupper«

Mange års uafbrudt vokseværk har gjort Novo Nordisk til en mastodont, som er blevet fedtet ind i tunge forretningsgange og papirnusseri. Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen efterlyser mere fart og færre mellemregninger.

Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen blæser til kamp mod unødigt bureaukrati. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede i foråret affyrede Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen et varselskud. Under et medarbejdermøde i Novos hovedkvarter gav topchefen i maj udtryk for, at det kunne blive nødvendigt at »kaste nogle granater«.

Dengang afviste kommunikationsdirektør Mike Rulis, at topchefens udtalelser kunne kobles til en potentiel spareplan. Det handlede ifølge Rulis om, at Novo-topchefen ville ruske op i virksomheden og fjerne overflødige processer.

Det fremgår dog af Novos regnskab for årets tredje kvartal, at selskabets medarbejderstab vil blive reduceret med omkring 1.300 ansatte inden udgangen af 2018.

For Novos topchef er det fortsat en hovedpointe, at diabeteskæmpens arbejdsgange på visse stræk er blevet for tunge og bureaukratiske.

»I en lille virksomhed har folk typisk en stor grad af frihed og ansvar. Når en virksomhed vokser sig stor, kommer der ledelseslag og procedurer ind og forskellige organer, der koordinerer ting på kryds og tværs. Det gør, at agiliteten og smidigheden typisk falder,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

I tilfældet Novo Nordisk betyder det helt konkret, at ledelsen på hovedkontoret vil blande sig meget mindre i, hvordan de enkelte lande i den store Novo-familie driver forretning.

»På nogle punkter var vi blevet for bureaukratiske og komplekse i den måde, vi opererer på. Hvis du ser på vores konkurrencesituation i dag, så er det vigtigt, at de enkelte markeder har større frihed til at sikre, at de sammensætter en portefølje, som gør, at de kan vinde i netop deres marked. Det behøver man ikke en stor studiegruppe i hovedkontoret til at sidde og finde ud af. Det ved man godt selv, hvis man er tæt på markedet,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Novo Nordisk er blevet presset af faldende priser på insulin i særligt USA, hvor selskabet samtidig navigerer i en politisk virkelighed, hvor der de seneste år har været en enorm bevågenhed på priserne på diabetesmidler.

»Det er vigtigt at få mere hastighed og dynamik ind i den måde, vi træffer beslutninger på, fordi vi befinder os i et miljø, som er mere presset, end det har været før,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Når det gælder torsdagens kvartalsregnskab, leverede Novo Nordisk nogenlunde den vare, som markedet havde forventet. Selskabets store satsning på såkaldte GLP-1-midler sprang positivt i øjnene, mens salget af insulin på den anden side skuffede.

Med baggrund i regnskabsrapporten løftede Novo sine forventninger til årets salg, men fastholdt sin prognose i forhold til selve indtjeningen.

Det skyldes helt enkelt, at Novo i årets tredje kvartal har afsat 600 mio. kr. til fratrædelsesgodtgørelser i forbindelse med den store sparerunde, hvor omkring 370 ansatte i Novos danske forskningsafdeling er blevet fyret.

»Det er baggrunden for, at Novo ikke oppræciserer sine forventninger til indtjeningen. Det vil være sådan, at vi også i fjerde kvartal vil se fratrædelsesgodtgørelser,« konstaterer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

Novo Nordisk har ifølge Lars Fruergaard Jørgensen ingen planer om at skære yderligere i medarbejderstaben i 2019.