Dommer forlænger Novo-hovedpine i USA med flere hundrede dage

Novos retsopgør med en gruppe utilfredse amerikanske investorer, som anklager Novo-topfolk for regnskabsfusk og vildledning, bliver noget af en juridisk sejtrækker. Af et retsdokument fra en amerikansk domstol fremgår det, at sagen som minimum vil løbe helt ind i efteråret 2020.

En gruppe utilfredse investorer har lagt sag an mod Novo Nordisk som virksomhed, men går samtidig personligt efter nu forhenværende Novo-topchef Lars Rebien (tv.), koncerndirektør og tidligere finansdirektør Jesper Brandgard og den tidligere chef for Novos USA-forretning Jakob Riis (th.), der i dag er topchef i Falck. Fold sammen
Læs mere

Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen er ikke fan af hverken bureaukrati, papirnusseri eller tunge forretningsgange.

I en retssag fra USA, hvor Novo er blevet anklaget for vildledning og prisfusk, må Novo-bossen dog bide tænderne sammen og acceptere, at den danske diabeteskæmpe er fanget i en lang og kringlet juridisk armlægning.

Novo Nordisk blev helt tilbage i januar 2017 ramt af en række sagsanlæg, hvor hovedpåstanden lød, at Novos topledelse skulle have vildledt aktionærerne.

Senere blev de forskellige søgsmål kogt sammen til én stor sag, der i august 2017 resulterede i en skrivelse på hele 167 sider.

Utilfredse aktionærer

En gruppe utilfredse amerikanske aktionærer mener, at Novo-ledelsen overhørte talrige interne advarsler om en forestående priskrig på det amerikanske marked. Påstanden er, at investorerne på den baggrund er blevet vildledt og har lidt »betydelige tab«.

Siden begyndelsen af 2017 er papirbunkerne i det langstrakte retsopgør vokset markant, men der er meget mere på vej. Novo Nordisk og Lars Fruergaard Jørgensen har nemlig udsigt til, at både bunker af retsdokumenter og regninger til sværmen af amerikanske advokater vil skyde yderligere i vejret.

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

»Det er selvfølgelig hundedyrt at køre den type sager, hvilket er årsagen til, at de stridende parter ofte finder hinanden i et forlig«


Af et retsdokument fra en distriktsdomstol i New Jersey dateret 13. december 2018 fremgår det, at alene den såkaldte »discovery-fase«, hvor parterne fremlægger og udveksler forskellige former for dokumenter med retten, er planlagt til at løbe helt ind i efteråret 2020. Det betyder, at en mulig retssag formentlig først vil kunne finde sted i 2021.

»Det understreger meget godt, hvor langstrakte den slags sager er i USA, hvis man følger dem helt til dørs. Det er selvfølgelig hundedyrt at køre den type sager, hvilket er årsagen til, at de stridende parter ofte finder hinanden i et forlig,« siger senioranalytiker Søren Løntoft Hansen, Sydbank.

I sagen mod Novo går de utilfredse investorer målrettet efter den nu forhenværende Novo-topchef Lars Rebien Sørensen, koncerndirektør og tidligere finansdirektør Jesper Brandgaard og den tidligere chef for Novos USA-forretning Jakob Riis, der i dag er topchef i Falck.

»Det kan være anderledes, når anklagerne er rettet mod konkrete navne frem for et selskab. Det kan være et argument for at tage sagen hele vejen, fordi der måske er mere på spil end »kun« selve virksomheden,« siger Søren Løntoft Hansen.

Novo skuffet

I søgsmålet bliver det danske medicinalselskab anklaget for flere forskellige forhold, der tager udgangspunkt i den periode i 2016, hvor Novos aktiekurs raslede ned.

De utilfredse investorer mener blandt andet ikke, at Novos topledelse har redegjort for, hvor hårdt selskabets forretning er knyttet op på årlige rabatforhandlinger med især tre magtfulde medicinindkøbere i USA – de såkaldte pharmacy benefit managers.

Novo Nordisk har flere gange forsøgt at slå investoroprøret ned med en grundlæggende påstand om, at søgsmålet »har talrige fatale fejlslutninger«, men i slutningen af august afviste en amerikansk distriktsdomstol Novos ønske om at få sagen skrinlagt.

»Retten finder, at sagsøger i tilstrækkelig grad har påstået, at sagsøgte er fremkommet med materielle fejlinformationer og udeladelser,« noterede domstolen i New Jersey i august.

Dengang lagde det danske selskab ikke skjul på sin skuffelse over, at domstolen havde afvist anmodningen om at forkaste sagen, men understregede samtidig, at retten ikke har taget stilling til anklagerne.

I en kort kommentar til den seneste udvikling i sagen skriver Novo Nordisk til Berlingske Business:

»Retten har den 13. december fastlagt en tidstabel for sagens forløb. Næste skridt er såkaldt »discovery«, hvor parterne udveksler dokumenter. Vi kommenterer ikke i øvrigt på verserende sager«.

I Novos seneste kvartalsregnskab skriver selskabet, at sagen i USA ikke forventes at få »væsentlig indvirkning på Novo Nordisks finansielle stilling, resultat af primær drift eller pengestrømme«.