Novo-topchef: Trump vil forbyde hemmelige medicinrabatter

Trump-regeringen har netop fremlagt et lovforslag, der vil gøre det ulovligt for medicinalselskaber at tilbyde store medicinindkøbere skjulte rabatter. Dermed er en omfattende ændring af en stærkt omdiskuteret praksis i USA tæt på at blive til virkelighed. Novo-topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, hilser forslaget velkomment.

Donald Trump går nu i kødet på de hemmelige rabataftaler mellem medicinalbranchen og de magtfulde medicinindkøbere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk og andre globale medicinalselskaber skal forberede sig på, at der er en total omvæltning af den nuværende salgsmodel for lægemidler på vej i USA.

Sent torsdag aften dansk tid fremlagde Donalds Trumps sundhedsminister, Alex Azar, et forslag, der vil forbyde medicinalselskaberne at indgå i et lukket kredsløb med magtfulde medicinindkøbere, som modtager store og skjulte rabatter på deres indkøb.

I USA bliver nettopriser på medicin fastlagt efter en årlig armlægning mellem medicinalselskaber og primært tre store indkøbere - såkaldte »pharmacy benefit managers« (PBM), der håndterer langt størstedelen af de over fire milliarder recepter, der årligt bliver udskrevet i USA.

»I går aftes var der et forslag fra den amerikanske administration om at gøre det umuligt for os at give rabatter til PBM’erne. I dag er rabatterne undtaget fra anti-kickback-bestemmelserne. Nu er der kommet et forslag fra administrationen om, at den praksis ikke længere skal være undtaget,« sagde Novo-topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, fredag morgen på en telekonference.

For Novo vil det føre til enorme ændringer i den måde, som selskabet i dag opererer på i USA.

»Det betyder, at et selskab som Novo Nordisk ikke længere vil kunne give rabatter til PBM’erne, men vi kan give rabatterne direkte til patienterne. Vi hilser disse initiativer fra administrationen velkomne,« sagde Lars Fruergaard Jørgensen.

De store rabataftaler mellem de magtfulde indkøbere og medicinalselskaberne er fuldkommen mørkelagte og betragtes af begge parter som fortrolige. Derfor er der reelt ingen, der faktisk ved – bortset fra de to forhandlingsparter, hvad den konkrete pris på en bestemt medicintype er efter forhandlingen.

Den model er blevet kritiseret fra flere sider med et argument om, at det reelt gør det umuligt at få et frit marked til at fungere.

Allerede i foråret 2018 kom den amerikanske rabatpraksis og forholdet mellem medicinindkøbere og medicinproducenter i skudlinjen, da direktøren for den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA), Scott Gottlieb, i en tale løftede sløret for, at den praksis muligvis i fremtiden vil blive gjort ulovlig.

»Hvad nu hvis vi tog direkte fat på dette system ved at få den føderale regering til at genoverveje de nuværende safe harbor-regler under anti-kickback-bestemmelserne,« sagde Scott Gottlieb i en tale foran flere hundrede advokater fra medicinalbranchen.

Den tidligere mangeårige Novo-direktør og nuværende topchef i medicinalgiganten Teva, Kåre Schultz, har tidligere over for Berlingske Business sagt, at han støtter en mulig model, hvor hemmelige rabataftaler mellem indkøbere og medicinproducenter bliver gjort ulovlige.

»Min holdning er, at det ville være helt fint, hvis man forbød skjulte rabatter, så man kunne få nogle helt åbne priser. Det ville i virkeligheden sikkert betyde, at man ville få relativt ens priser på produkterne, så kunderne selv kan bestemme, hvad de vil have, i stedet for at PBM'erne ligger og presser producenterne til deres egen fordel og ikke nødvendigvis til patienternes,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business i august 2018.