Norwegian vil udstede nye aktier for to milliarder

Det økonomisk pressede lavprisluftfartsselskab Norwegian vil gennemføre fortegningsemission, oplyser selskabet. Aktien dykker over 20 pct.

FILE PHOTO: Bjorn Kjos, CEO of Norwegian Group, speaks during the presentation of Norwegian Air first low cost transatlantic flight service from Argentina at Ezeiza airport in Buenos Aires, Argentina, March 8, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcos Brindicci

Lavprisluftfartsselskabet Norwegian har sikret sig lidt større økonomisk frihed, efter selskabet vil få tilført 2,3 mia. kr. gennem en rettet emission.

Det oplyser selskabet tirsdag morgen.

Det er blandt andet den norske rigmand og skibsreder John Fredriksen, samt Norwegian-chefen Bjørn Kjos og bestyrelsesformand Bjørn H. Kise, der står bag garantien.

Kise og Kjos har forpligtet sig til at sig til at tegne for 264 mio. kr. gennem selskaberne HBK Holding AS og Sneisungen AS, fremgår det.

Ved markedsåbning dykker aktien 20 pct. til 112 norske kroner.

Selskabet har været i fare for at komme i konflikt med de betingelser, som bankerne har opstillet for fortsat långivning, og som kan påvirke kreditvurderingen. Det er især betingelser omkring nogle udestående obligationslån, som har presset selskabet, efter kursen på Norwegians aktier er faldet i de seneste uger.

Norwegian har længe haft en meget anstrengt økonomi. Ved udgangen af september lød selskabets gæld på 30,1 mia. norske kr.

Pengene skal blandt andet bruges til at få styrket kapitalgrundlaget og give mere finansiel fleksibilitet, oplyser selskabet.

»Norwegian har været gennem en periode med betydelig vækst. Fokus fremover vil i større grad være på besparelser og lavere driftsinvesteringer. Med den styrkede balance kan organisationen rette sin opmærksomhed mod at udvikle selskabet,« siger Bjørn Kjos.

Potentiel køber smuttede

Presset på Norwegian er steget, efter International Airlines Group (IAG), der ejer flyselskaber som Iberia, Vueling, Aer Lingus og British Airways, i sidste uge meddelte, at selskabet alligevel ikke vil byde på Norwegian med henblik på en hel eller delvis overtagelse. IAG har i stedet tænkt sig at sælge sin ejerandel på 3,9 pct. af det norske luftfartsselskab. Aktien i Norwegian blev torsdag i sidste uge sendt ned med omkring 20 pct. i kølvandet på nyheden.

Da IAG første gang meldte sig som bejler, steg Norwegian-aktien med 45 pct. på blot en dag. Siden har IAG sendt flere tilbud til Norwegians bestyrelse om en fuldstændig overtagelse af selskabet, men tilbuddene er blevet afvist.

Kort før nytår varslede Norwegian, at der over det næste år skal spares 2 mia. norske kroner.

»Selskabet ændrer sit strategiske fokus fra vækst til fokus på overskud. Og som en konsekvens af det ændrede fokus vil kapitalbindingen blive reduceret. Det vil ske dels gennem salg af fly og udsættelse af leverancer af nye fly. Desuden vil der blive iværksat et omfattende spareprogram,« skriver Norwegian i en fondsbørsmeddelelse.

Norwegian venter også på en kompensation fra Rolls-Royce på grund af problemer med flymotorer, mens selskabet også er på vej med en plan for at optimere den struktur, Norwegian har for sine baser og selve rutenetværket.

Emissionen skal behandles på en ekstraordinær generalforsamling d. 19. februar. Selskabets fremlæggelse af regnskabet for fjerde kvartal 2018 fremskyndes til d. 7. februar, oplyser selskabet i meldingen.