Norwegian balancerer på kanten af konkurs – nu trækker hovedaktionær sig fra vigtig post

Den norske stats afvisning af at kaste flere penge i Norwegian, har sendt det kriseramte selskab ud i en massiv modvind. Nu trækker flyselskabets største aktionær sig fra bestyrelsen.

Norwegians administerende direktør, Jacob Schram, sagde på et pressemøde mandag, at han »ikke udelukkede noget som helst« for at redde luftfartsselskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Brun/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Norwegian er et luftfartsselskab, der kigger lige ned i afgrunden.«

Sådan lød det fra Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i mandags, efter at den norske stat gav et rungende »nej« til at kaste flere penge efter det hårdt pressede luftfartsselskab.

Den norske stats afvisning fik Norwegian til at hjemsende 1.600 ansatte og lukke alle danske ruter. Nedturen stopper dog ikke der.

Midt i Norwegians modvind trækker selskabets største aktionær sig nu fra selskabets bestyrelse. Det oplyser Norwegian i en børsmeddelelse tirsdag.

Bestyrelsesmedlemmet, der trækker sig, er Aercaps risikodirektør, Anton Joiner. Aercap ejer mange af de fly, som Norwegian flyver med.

Flere kilder oplyser til det norske medie Dagens Næringsliv, at Anton Joiner forlader sin post, fordi han vil »have afstand« og afværge en potentiel interessekonflikt, der kunne opstå, når luftfartsselskabet skal finde nye penge.

I foråret hentede Norwegian ti milliarder kroner ved, at selskaber, som Norwegian stod i gæld til, konverterede tilgodehavender til aktier. I den forbindelse blev Aercap, som er verdens størster ejer og udlejer af kommercielle fly, til Norwegians største aktionær.

Aercap ejer 13,4 procent af Norwegian.

Topchef udelukker intet

At Norwegian skal gå tiggergang hos dem, der allerede har penge i selskabet, er ikke usandsynligt. Selskabets topchef, Jacob Schram, sagde på et pressemøde mandag, at »han ikke udelukkede noget som helst lige nu«:

»Vi sagde allerede i foråret, da vi fik hjælp fra staten, at vi ville få brug for mere hjælp for at komme igennem vinteren. Vi har gennem længere tid arbejdet med alle alternativer, også at vi ikke fik mere hjælp fra staten. Det, vi gør nu, er, at vi gennemgår alternativerne, hvorefter vi vil vende tilbage, efterhånden som vi tager beslutninger i forhold til de alternativer, der er lagt,« sagde Jacob Schram.

Tidligere på året gav den norske stat en hjælpende hånd til Norwegian i form af 2,7 mia. kr. i statslige lån.

Norwegian har et underskud på 4,4 milliarder danske kroner i årets første ni måneder. Det viser selskabets regnskab, der udkom tirsdag.